Doktoranders villkor
På den här sidan kan du läsa om:
Studiefinansiering
Arbetsmiljö
Tillgänglighet och olika stöd
Lika villkor
Förlängning av studiefinansiering – prolongation
Doktorandråd
Läs om:
Arbets- och anställningsvillkor
Försäkringar
Studiefinansiering
Vid Uppsala universitet eftersträvar vi primärt anställning som doktorand som studiefinansiering för studerande på forskarnivå.
Medel för annan finansiering: stipendium eller annan egen finansiering, ska vara medel erhållna i konkurrens.
Doktorander med anställning som doktorand kan ägna sig åt undervisning upp till 40 timmar per termin. I den händelse utbildningsuppdraget överstiger detta (dock högst 20 %) ska den tid doktoranden undervisat kompenseras med motsvarande tid till utbildning på forskarnivå.
Arbetsmiljö
Kommittén för utbildning på forskarnivå har, i samråd med medicinska och farmaceutiska doktorandråden, utarbetat ett åtgärdsprogram för doktorander med psykosociala eller fysiskt relaterade arbetsproblem. Åtgärdsprogrammet ska ses som ett stöd, främst för doktorander och handledare och förhoppningen är att allvarliga arbetsproblem så långt som möjligt kan undvikas.
Handledaren har en ansvarsroll men det kan upplevas svårt för många doktorander att kontakta sin handledare när det gäller problem som inte direkt rör forskningsprojektet. Varje doktorand har ett nätverk av personer som de kan vända sig till för att diskutera olika typer av funderingar och problem.
Nedan finns en lista med några kontaktpersoner
- Forskarutbildningsansvarig eller studierektor för utbildningen på forskarnivå vid doktorandens institution.
- Studierektor för utbildningen på forskarnivå vid farmaceutiska fakulteten (professor Ulf Göransson), studierektor för utbildningen på forskarnivå, medicinska fakulteten, klinisk inriktning (professor Peter Stålberg), studierektor för utbildningen på forskarnivå, medicinska fakulteten, prekliniska ämnen (Per Jemth), studierektor för kurser på forskarnivå (Sebastian Barg)
- Prefekten vid institutionen
- Ledamöterna i Kommittén för utbildning på forskarnivå (KUF)
- Medicinska doktorandrådets ordförande och Farmaceutiska doktorandrådets ordförande
- Studenthälsan (för doktorander som inte har anställning som doktorand)
- Uppsala universitets företagshälsovård, Previa (för de doktorander som har anställning)
- Doktorandombudsmannen (för närvarande samma som studentombudsmannen, vid Uppsala studentkår)
- Företagshälsovården, för doktorander som har annan huvudman än universitetet.
Normalt bör doktorand och/eller handledare vända sig till personer på listan som de har förtroende för och som känner till förhållandena inom utbildning på forskarnivå och vid institutionen så att problemen kan lösas snabbt och konstruktivt.
Vid problem som är relaterade till den fysiska arbetsmiljön, det vill säga lokaler och tekniska lösningar mm, är det främst handledaren, prefekten vid institutionen, intendenturen vid campus eller samordnaren för funktionshinder vid Uppsala universitet som doktoranden bör kontakta.
Vid den årliga uppföljning av utbildningen på forskarnivå ska doktorand och handledare gå igenom hur utbildningen och avhandlingsarbetet fortskrider men även ta upp arbetsmiljörelaterade frågor.
Tillgänglighet och olika stöd
Universitetet erbjuder gemensam service och stöd i olika former till de studenter som har en funktionsnedsättning.
Lika villkor
Lika villkor för verksamma vid Uppsala universitet
Förlängning av studiefinansiering – prolongation
En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Den får dock vara längre om det finns särskilda skäl. Sådana skäl kan vara ledighet på grund av sjukdom, ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret, ledighet för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet.
Doktorander som arbetat med förtroendeuppdrag i universitetets styrelser, nämnder och råd blir kompenserade i form av förlängd tid för avhandlingsarbetet. Avsikten är att kompensera doktoranden för den tid som lagts ner, så att förtroendeuppdragen blir neutrala i förhållande till nettostudietiden.
Riktlinjer för förlängning av anställnings- och studietid för doktorander med förtroendeuppdrag
Ansök om prolongation
Doktorander som haft förtroendeuppdrag i någon av universitetets nämnder, kommittéer eller råd ska ansöka om ersättning för förlängning av utbildningstiden. Ansökan om medel ska göras inom tiden för doktorandstudierna men tidigast sex månader före utgången av den ordinarie doktorandperioden.
Områdesnämnden fattar beslut om förtroendeuppdrag finansierade av områdesnämnden.
Doktorander vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci ska skicka ansökan till områdeskansliets handläggare för prolongationsärenden.
Skicka en ansökan om prolongation till områdeskansliets handäggare för prolongationsärenden
Ange namn, personnummer, institution, uppdrag och tid i ansökan. Bifoga kopior av signerade mötesprotokoll till ansökan. Beslutet meddelas doktoranden och institutionens ekonom.
Doktorandråd
- Farmaceutiska doktorandrådet
- Medicinska doktorandrådet
- Uppsala studentkår
- Uppsala studentkårs student- och doktorandombud ombud@us.uu.se