Kvalitet och förnyelse - forskningsutvärderingar
Uppsala universitets forskningsutvärderingar går under benämningen Kvalitet och Förnyelse (KoF). Tre tidigare universitetsövergripande forskningsutvärderingar har genomförts vid universitetet. I december 2022 tog rektor beslut om den fjärde utvärderingen KoF24.
Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24)
I december 2022 tog rektor beslut om att genomföra en ny egeninitierad universitetsövergripande forskningsutvärdering vid Uppsala universitet, Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24). Därmed beslutades även om direktiv för arbetet.
KoF24 är en sammanhållen forskningsutvärdering vid Uppsala universitet även om den kommer att
genomföras i två delar; två universitetsgemensamma teman utvärderas och vetenskapsområdes-/fakultetsdrivna utvärderingar genomförs av forskning och forskningsmiljöer. Genomförande av dessa två delar kommer att bidra till en ökad kunskap om universitetets förutsättningar och forskningsverksamhet.
De två universitetsgemensamma teman som utvärderas är forskningsinfrastruktur samt tvär- och mångvetenskap. I utvärderingen belyses styrkor, svagheter, behov och utvecklingsområden avseende universitetets arbete inom ramen för dessa teman.
Tidigare forskningsutvärderingar
Som första universitet i Sverige genomförde Uppsala universitet på eget initiativ en universitetsövergripande forskningsutvärdering med extern granskning 2007.
Kvalitet och förnyelse 2007 (KoF07) följdes fyra år senare av Kvalitet och förnyelse 2011 (KoF11). Upplägget i dessa två forskningsutvärderingar liknade till stor del varandra och fokuserade på forskningens resultat. Kvalitet och förnyelse 2017 (KoF17) fokuserade i större grad på kvalitetsdrivande förutsättningar och processer för god forskning.