Arbetsmiljö och likavillkor
Uppsala universitet ska ha en hälsofrämjande och hållbar arbetsmiljö med lika rättigheter och möjligheter för alla medarbetare och studenter. Det bidrar till att universitetet är ett lärosäte med en trygg, stimulerande och utmanande lärande- och forskningsmiljö. Det skapar förutsättningar för en framgångsrik verksamhet och bidrar till att Uppsala universitet är en attraktiv arbetsgivare. Arbetsmiljö- och likavillkorsarbetet ska bedrivas systematiskt, med ett förebyggande och främjande fokus. Detta förutsätter att arbetsmiljön planeras och utvecklas med respekt för FN:s konventioner om mänskliga rättigheter, arbetsmiljölagstiftningen, diskrimineringslagstiftningen samt andra relevanta lagstiftningar som vi som lärosäte måste förhålla oss till.
I A-Ö listan hittar du information kopplat till arbetsmiljö och lika villkor vid Uppsala universitet. Klicka på bilden nedan för att komma till A-Ö listan.
![]() |
Mest efterfrågat:
- Alkohol och droger
- Arbetsskada
- Företagshälsovård
- Konflikter, kränkningar och trakasserier
- Laboratoriesäkerhet
- Rehabilitering
- Utbildningar inom arbetsmiljöområdet
- Medarbetarsamtal
Systematiskt arbetsmiljö- och likavillkorsarbete
Att arbeta systematiskt med arbetsmiljö och likavillkor främjar medarbetares och studenters hälsa och ger oss förutsättningar för att på bästa sätt vinna och förmedla kunskap till mänsklighetens gagn och för en bättre värld. Dessutom är det genom att arbeta systematiskt med arbetsmiljö och likavillkor som vi förebygger konflikter, oönskat beteende, kränkande särbehandling, trakasserier, diskriminering, sjukfrånvaro, med mera. Som arbetsgivare och lärosäte har Uppsala universitet också en lagstadgad skyldighet att bedriva detta arbete som en del i den ordinarie verksamheten. Utgångspunkten för det systematiska arbetsmiljöarbetet är arbetsmiljölagen (1977:1160) och föreskriften AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete och för det systematiska likavillkorsarbetet diskrimineringslagen (2008:567) ”Aktiva åtgärder”.
På Uppsala universitet kan institution/ motsvarande välja att arbeta med dessa frågor integretrat eller separerat.
Här finns information om hur systematiskt arbetsmiljö- och likavillkorsarbete kan integreras.
Här finns information om systematiskt arbetsmiljöarbete och hur systematiskt arbetsmiljöarbete kan genomföras (separat).
Här finns information om systematiskt likavillkorsarbets och hur systematiskt likavillkorsarbete kan genomföras (separat).
Medarbetarpolicy
Uppsala universitets medarbetarpolicy synliggör universitetets gemensamma värderingar i Mål och strategier genom att konkretisera och tydliggöra medarbetarnas ansvar, förhållningssätt och förväntade beteende gentemot varandra. Medarbetarpolicyn omfattar alla medarbetare oavsett roll, även chefer. Medarbetarpolicyn och framtagna stödmaterial kan användas i institutionens/motsvarande arbetsmiljö- och likavillkorsarbete.
Medarbetarpolicy
Introduktion till medarbetarpolicy - råd till chef och HR
Introduktion till medarbetarpolicy - förslag på presentation
Medarbetarpolicy - stödmaterial
Kontakt för ytterligare råd och stöd
Kontakta i första hand verksamhetsnära HR och/ eller likavillkorsombud om det rör en likavillkorsfråga.
Det finns även funktioner vid förvaltningen som ger råd och stöd till verksamheten i arbetsmiljö- och likavillkorsfrågor:
Enheten för miljö och fysisk arbetsmiljö, vid byggnadsavdelningen
HR-specialister vid HR-avdelningen
Likavillkorsspecialister vid HR-avdelningen
Samordnare för lika villkor vid Studentavdelningen
Samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentavdelningen
Universitetsövergripande styrdokument inom sakområdet arbetsmiljö och lika villkor:
Arbetsmiljöpolicy för Uppsala universitet
Medarbetarpolicy
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)
Riktlinjer för åtgärder mot kränkande särbehandling (UFV 2012/1500)
Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen (UFV 2011/724)