Program
Uppgifterna om utbildningsprogrammen som ska utlysas läggs in i universitetets utbildningsdatabas Selma och används till universitetets nätkatalog.
Administratörer på institutionerna lägger in programinformationen i Selma. Därefter kontrollerar och godkänner utbildningsansvariga på fakulteterna uppgifterna. Vissa program sköts helt och hållet vid fakulteten. Redaktionen kontrollerar programinformationen och därefter följer korrekturarbete. Se anvisningar för de beskrivande programtexterna.
Arbetet är uppdelat tidsmässigt i två block:
- Program som ska utlysas internationellt (med eller utan nationell antagning)
- Program som ska utlysas enbart nationellt
I Selmas användarhandledning finns detaljerade anvisningar för inrapportering av programinformationen. Nedan följer information som mer handlar om hur texterna ska utformas och hur det presenteras på webben.
Granska texterna i Selma under arbetets gång på ett samlat sätt: dels via Selmas egen granskningsfunktion, dels genom nätkatalogens granskningsvy av programsidan.
Se tidsplan för programarbetet. Inför arbetet med programinformationen erbjuds utbildning i Selma, och uppstarsmöten.
Program på engelska
Program på engelska ska ha en engelsk översättning. Brittisk engelska används inom universitetet. Program som endast utlyses nationellt ska inte ha information på engelska. Samtliga program ska alltid ha en svensk beskrivning, oavsett vilket språk de ges på.
Utbildningstermer på engelska:
Universitets- och högskolerådets svensk-engelska ordbok
Universitetets engelska skrivtips
SE ANVISNINGARNA FÖR DE BESKRIVANDE PROGRAMTEXTERNA
SE ANVISNINGAR FÖR ATT SKRIVA FÖR EN MÅLGRUPP
Var visas informationen?
Programinformationen presenteras i universitetets utbildningskatalog på webben:
- Alla program; svenska utbildningskatalogen
- Internationella masterprogram
- Internationella kandidatprogram
Olika delar av programinformationen som läggs in i Selma visas också på flera andra webbplatser som till exempel antagning.se, mastersportal.com och studentum.se. Universitetet producerar inte någon tryckt utbildningskatalog men en kortfattad beskrivning för grundprogrammen används i tryck i rekryteringsmagasinet Studier & studentliv (pdf) som riktar sig till gymnasieelever.
Programbild, studentintervju, videoklipp och bilagor
Bilder, bildlänkar, filmer och intervjuer hanteras av redaktionen på studentavdelningen i Infoglue. Kontakta redaktionen för åtgärder.
- Programbilden ska vara en detalj, gärna närbild (inte kollage) av något som kan kopplas till programmet så det blir ett estetiskt komplement till texten. Inga människor, men detaljer (en hand till exempel) eller siluetter kan förekomma. Bilden ska inte vara frilagd eller ha vit bakgrund. Bilden bör inte innehålla text. Program med inriktningar har antingen samma bild för samtliga inriktningar, eller olika bilder för samtliga inriktningar.
Kontakta redaktionen för en diskussion om bildval. Redaktionen kan ta fram bildförslag eller så tar institutionen fram ett förslag. - Varje programsida bör ha en studentintervju med porträttbild. Om intervju saknas eller om ni vill byta person, kontakta redaktionen och föreslå ny intervjuperson så utför redaktionen intervjun. En studentintervju ligger uppe på webben i max tre år. En intervju med alumn eller anställd ligger uppe på webben i max fem år.
Ges programmet på engelska bör intervju finnas ligga på båda programsidorna, på respektive språk. Finns flera inriktningar på programmet kan de antingen ha samma studentintervju, eller olika intervjuer per respektive inriktning. - Det finns utrymme för en film på programmets första sida och under fliken Karriär. Filmen behöver vara uppladdad på Youtube för att filmen ska visas som en egen ruta på programsidan. Filmen behöver vara textad. Filmen följer samma riktlinjer som bilder, en film med studenter ligger uppe på webben i max tre år. En film med alumn eller anställd ligger uppe på webben i max fem år.
- Om programmet har bilagor till anmälan - skicka dessa till redaktionen i word-format. Redaktionen gör tillgängliga pdf:er och laddar upp dem. Har ni bilagor till anmälan är det bra att kontrollera dessa inför varje anmälningsperiod.
Länkar på programsidorna
Det finns möjlighet till länkning på programsidorna. Det bör dock användas sparsamt så att besökaren inte alltför mycket och i onödan kastas mellan olika webbplatser. Håll programsidan ren, fliken översikt ska inte innehålla några länkar. All programinfo ska finnas i Selma och ska inte skapas parallellt någon annanstans på universitetets webbplats. Detta gäller även samarbetsprogram i den mån det går.
- Länkar kan göras i texten. Länka ord/mening som säger i klartext vad det länkar till. Skriv inte "Läs mer” eller "Här" som länktext. Läs om hur du skriver tydliga länkar.
- Länk till utbildningsplan (och studieplan i förekommande fall) genereras automatiskt på programmets startsida och visas i den svarta boxen.
- I programbilden kan man lägga länkar. Denna möjlighet bör användas sparsamt så inte sidan blir för rörig. Kontakta redaktionen om länk ska läggas in i bilden; det görs i webbverktyget Infoglue och inte i Selma.
Exempel på ett programs startsida: