MEDARBETARPOLICY TYDLIGGÖR ANSVAR FÖR ETT GOTT ARBETSKLIMAT

Rektor har fastställt en medarbetarpolicy för Uppsala universitet (UFV 2021/1066). Medarbetarpolicyn synliggör universitetets gemensamma värderingar i Mål och strategier genom att konkretisera och tydliggöra medarbetarnas ansvar, förhållningssätt och förväntade beteende gentemot varandra. Medarbetarpolicyn omfattar alla medarbetare oavsett roll, även chefer. Policyn har utarbetats av HR-avdelningen och verksamhetsföreträdare i samråd med chefer och medarbetare vid universitetet. Under augusti och september 2022 remitterades ett förslag till bland andra områdes- och fakultetsnämnder. Upplysningar: Anna.Borlund@uu.se (projektledare).

UNIVERSITETSGEMENSAM IT: JUSTERING AV PRISER FÖR TILLÄGGSTJÄNSTER

Avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) har sedan 2019 levererat ett antal tilläggstjänster, som till exempel utökad datalagring, serverdrift, backup och applikationsförvaltning. Priserna för dessa tjänster har inte reviderats sedan UIT startade sin verksamhet. Dock har kostnader förändrats över tid, vilket gör att en justering av priserna inför 2023 är nödvändig. De nya priserna gäller för alla befintliga tilläggstjänster från och med 1 januari 2023 samt för alla avtal som omförhandlas eller nytecknas efter detta datum.

UTREDNING AV SPRÅKUTBILDNINGAR I SVENSKA OCH ENGELSKA

Rektor har fastställt utredningsdirektiv gällande utbildning i svenska och engelska (UFV 2022/2668). Utgångspunkten är att för att en ökad internationalisering ska kunna leda till höjd kvalitet krävs kontinuerliga insatserna för att höja språkkunskaperna hos personal och studenter. Verksamheten, som i huvudsak bedrivs vid den språkvetenskapliga fakulteten, finansieras i dag på olika sätt, ofta i ett kortsiktigt perspektiv. Effektmålet för utredningen är att utarbeta ett förslag på långsiktig planering och finansiering av universitetsövergripande utbildningar. Utredningen ska återrapporteras till rektor senast den 1 april 2023. Upplysningar: Per.Grangsjo@uu.se (utredare).

MEDEL TILLFÖRS FÖR ATT HÖJA KVALITETEN PÅ STUDIEPLATSER

Rektor har beslutat att tilldela intendenturområdena Lagerträdet, Ångströmlaboratoriet respektive Rudbecklaboratoriet medel för kvalitetshöjande insatser av studieplatser (UFV 2021/1183). Bakgrunden är en utredning våren 2022 som avsåg tillgång och kvalitet på studentytor och studieplatser. Rektor beslutade till följd av utredningen att under tre år (2023–2025) avsätta särskilda medel för viss anpassning av studieplatser som intendenturområdena kan söka. Upplysningar: Patrik.Wallin@uu.se eller Christer.Waldenstrom@uu.se (utredare).

UTBILDNINGSUTVÄRDERINGAR: ANMÄL TILL KONFERENSEN DEN 29 MARS

Uppsala universitets konferens om utbildningsutvärderingar äger rum förmiddagen den 29 mars i Humanistiska teatern. Årets konferens är i halvdagsformat och består av två temasessioner samt mingelfika med möjligheter till utbyte av erfarenheter och kollegiala samtal. Konferensen vänder sig särskilt till utbildningsansvariga på olika nivåer, studenter, lärare, utbildningsledare/handläggare samt verksamma vid pedagogiska och andra stödfunktioner. I år är det även möjligt att delta i konferensen via Zoom. Anmälan krävs oavsett form för deltagande. Konferensen ges den här gången på svenska. I medarbetarportalen finns programmet samt länk till anmälan.

TILLGÅNG TILL BRETT STÖD I UNIVERSITETSPEDAGOGIK

Information från enheten för universitetspedagogik:

Kurser – internutbildning

Internutbildning som arrangeras av enheten för universitetspedagogik är öppna för anmälan (gäller hösten 2023). Anmälan sker i Medarbetarportalen. Sista anmälningsdag på de flesta kurserna är den 15 april 2023.

Konferens universitetspedagogisk utveckling

Datum för konferensen 2023 är den 19 oktober.
Information om konferensen kan du hitta i medarbetarportalen.

Konsultationer

Det finns konsultativt stöd inom flera områden och på många olika sätt, några exempel: examination, grupparbete, återkoppling, kursplanering, digital facilitering, tillgänglighet, aktiv studentmedverkan, inkluderande undervisning och utbildning för hållbar utveckling.

Online seminarier

För information och tema för vårens datum för se under seminarier i medarbetarportalen.

Utlysning av projektmedel 2023

I syfte att ytterligare stödja pedagogiskt utvecklingsarbete utlyser rektor projektmedel för verksamhetsåret 2024. Beviljade medel kan tas i bruk redan från och med hösten 2023. Utlyst belopp är sammanlagt 3 000 000 kr.

Läs mer om pedagogisk utveckling i medarbetarportalen.

INBJUDAN ATT NOMINERA PRISTAGARE

Oscarspriset 2023

Nomineringen till Oscarspriset har öppnat och möjlighet finns att lämna förslag på ”yngre vetenskapsidkare vid Uppsala universitet som genom vetenskapliga skrifter gjort sig mest förtjänta och inger de bästa förhoppningar om fortsatt vetenskaplig författarverksamhet vid universitetet”. Ett underskrivet förslag med motivering åtföljt av ett CV för den som föreslås ska ha inkommit till stipendiekansliet stipendier@uu.se senast den 14 mars 2023

Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi 2023

Nomineringen är öppen för Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi. Förslag till kandidat ska inkomma senast den 15 mars 2023. Priset räknas som ett av de större vetenskapliga prisen i Sverige och delas årligen ut ”till en forskare med huvudsakligen nationell verksamhetsbakgrund inom ämnet organisk kemi, vilken gjort banbrytande forskningsinsatser inom detta område”. Instruktioner för nomineringen.

Martin H:son Holmdahls pris för mänskliga fri- och rättigheter 2023

Martin H:son Holmdahls pris för främjande av mänskliga fri- och rättigheter instiftades 2003 och utdelas till en anställd inom universitetet, en grupp av anställda, en student, en grupp av studenter eller alumn med stark koppling till universitetets verksamhet, som har gjort insatser för att främja mänskliga fri- och rättigheter.

Mottagare av priset ska ha studerat och/eller arbetat för att främja mänskliga fri- och rättigheter eller aktivt bekämpat brott mot FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, varhelst i världen dessa brott inträffat. Beslut om utseende av mottagare av priset fattas av en särskilt utsedd priskommitté. Priset utdelas av rektor Anders Hagfeldt i anslutning till universitetets födelsedag i oktober. Nominera kandidater senast den 27 mars 2023.

ARTIFICIELL INTELLIGENS OCH EXAMINATION

Lanseringen av ChatGPT 2022 har resulterat i ett snabbt växande intresse för artificiell intelligens (AI) och dess möjligheter. Samtidigt har den gett upphov till oro för att studenter ska frestas att försöka fuska i samband med examination. Uppsala universitet har därför påbörjat ett förebyggande arbete gällande risker med AI i undervisningen.