Varför sökte du till mentorprogrammet?

– Jag såg information om programmet och blev verkligen glad att se att man kunde ansöka som doktorand. Under min forskarutbildning insåg jag att det var svårt att hitta information om olika djurmodeller och hur de korrelerar med mänskliga sjukdomar. Det gjorde att jag fick idén att skapa en sådan plattform. Att bli antagen till mentorprogrammet gav verkligen projektet en skjuts och gjorde det mer verkligt.

Du bestämde dig för att ta fram en webbplattform, kallad In Vivo Library, där protokoll för olika djurmodeller kommer att vara lättillgängliga genom en användarvänlig sökfunktion. Hur kommer plattformen att göra en positiv skillnad?

– Att hitta information om olika djurmodeller är ofta tidskrävande och svårt eftersom informationen är spridd i olika publikationer och böcker, eller helt enkelt bara existerar som muntlig kunskap. Det gör det svårt för prekliniska forskargrupper inom akademin och industrin att börja arbeta med nya och bättre modeller eller att hitta relevant information om redan existerande modeller. Plattformen är utformad för att enkelt ge tillgång till protokoll för olika djurmodeller, vilket gör det lättare för prekliniska forskargrupper att hitta tillförlitlig information.

Vad fick du för stöd av din mentor?

– Jag fick väldigt bra feedback och frågor från min mentor om saker jag kunde finslipa i mitt projekt. Det var mycket värdefullt att få ta del av perspektiv från någon med egna erfarenheter från att ha gjort något liknande.

Du har också fått kontinuerligt stöd från UU Innovations rådgivare. Hur har det fungerat?

– Mycket bra, tycker jag. De har hjälpt mig att förstå vad som hela tiden är nästa steg att ta, och har gett vägledning om hur man kan få feedback från potentiella användare. Med hjälp av finansiering från deras VFT-program kunde jag bygga en prototyp av webbplatsen, vilket gör det möjligt att presentera min idé för potentiella användare och samarbetspartners. Prototypen som utvecklats med stöd från UU Innovation är avgörande för att visa webbplatsens nyckelfunktioner.

Vad händer härnäst i ditt innovationsprojekt?

– Jag söker långsiktig finansiering för att etablera och driva plattformen och börjar också arbeta med att strukturera data. Jag vill också komma i kontakt med personer som vill testa plattformen.