PILOTPROJEKT: SYSTEMSTÖD FÖR ARBETSMILJÖRELATERADE INCIDENTER

Under början av 2023 kommer Uppsala universitet genom HR-avdelningen att implementera ett incidenthanteringssystem för rapportering, uppföljning och hantering av arbetsmiljörelaterade incidenter, IA-systemet. IA står för Informationssystem om Arbetsmiljö och är ett webbaserat system som stödjer det systematiska arbetsmiljöarbetet. I systemet rapporteras arbetsskador, tillbud och allvarliga tillbud. Under hösten 2022 pågår ett pilotprojekt där nio institutioner/motsvarande är med och testar IA-systemet.

Läs mer om IA systemet på MP

Vid frågor kontakta: iasystemet@uu.se

 

REVIDERADE RIKTLINJER FÖR FUNKTION SOM BETYGSOMBUDSMAN

Rektor har fastställt reviderade riktlinjer för funktion som betygsombudsman (UFV 2021/2667). I de reviderade riktlinjerna har bland annat följande ändringar och tillägg gjorts: anpassning av text till lydelse i lagen om offentlig anställning samt högskoleförordningen, tillägg av referens till riktlinjer för studenternas arbetsvillkor, anpassning av text till rektorsbeslut om en utökning av funktionen samt att betygsombudsmannen kan uppmana examinator och berörd institution att inkomma med en redogörelse för vidtagna åtgärder med anledning av ett yttrande.
Upplysningar: projektledare Therese.Ljunghammar@uu.se

 

PROFESSORSINSTALLATION DEN 18 NOVEMBER

Professorsinstallationen äger rum fredagen den 18 november i universitetsaulan. Med början onsdagen den 16 november i installationsveckan håller de nya professorerna sina installationsföreläsningar. Totalt installeras 53 nya professorer. Läs mer om professorsinstallationen.

 

LEDAMÖTER I UNIVERSITETSKOLLEGIET 2022–2025

Universitetskollegiet för mandatperioden 2022–2025 består av 65 ledamöter. Varje ledamot har en personlig suppleant. 36 ledamöter utses genom val inom vetenskapsområdena, 18 ledamöter utses av studenterna och elva ledamöter utses bland övriga anställda efter nominering. Personalorganisationerna kan utse fyra ledamöter med närvaro- och yttranderätt.

Universitetskollegiet utgör hörandeförsamling vid processen att ta fram förslag på rektor och utse prorektor. Ledamöterna som representerar personer med vetenskaplig kompetens utgör valförsamling vid val av lärarledamöter i konsistoriet. Universitetskollegiet ska beredas möjlighet att lämna synpunkter på förslag till nomineringsperson samt förslag till ordförande och externa ledamöter i konsistoriet.
Förteckning över ledamöter.

 

KLIMATOMSTÄLLNING: FÖRDELNING AV MEDEL FÖR NÄTBASERAD UTBILDNING TILL YRKESVERKSAMMA

Rektor har fattat beslut om fördelning av medel till vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap respektive humaniora och samhällsvetenskap gällande uppdraget att skapa öppen nätbaserad utbildning för klimatomställningen (UFV 2022/1074).

Uppsala universitet (samordningsansvarigt lärosäte) fick i juni 2022 tillsammans med åtta andra lärosäten ett regeringsuppdrag att ta fram ett utbildningsutbud för klimatomställning inom ramen för nätbaserad utbildning. Utbildningen ska i första hand riktas till yrkesverksamma. Syftet är att erbjuda kompetensutveckling som bedöms som särskilt viktig för att stödja samhällets klimatomställning.

 

UPPSALA UNIVERSITET HÖGT RANKAT INOM HÅLLBAR UTVECKLING

Uppsala universitet kommer på plats elva av 700 lärosäten i ”QS World University Ranking: Sustainability”, som rankar hållbar utveckling vid lärosäten i världen. Enligt listan är Uppsala universitet bäst inom EU, tätt följt av Lunds universitet. Både när det gäller miljöpåverkan och social påverkan får universitetet höga placeringar. Läs mer.

 

KLIMATFORSKNING SAMLAD PÅ ETT STÄLLE

Klimatförändring och minskad biologisk mångfald utgör reella hot mot dagens samhälle.
Läs mer om den omfattande forskning på klimatområdet som bedrivs vid Uppsala universitet. 

 

TIDSPLAN FÖR WEBBPLATTFORMSPROJEKTET

Webbplattformsprojektet, som startade 2019 och ska vara klart 2023/2024, syftar bland annat till att ersätta gamla publiceringsverktyg och samla externwebben och ingångarna för studenter och medarbetare i en ny webbplattform. Den tekniska plattformen ska stödja det strategiska arbetet med digitalisering och erbjuda såväl möjlighet till utveckling av digitala tjänster med användarfokus, som utveckling av innehåll för effektiva kommunikations- och informationsvägar. Universitetets digitala innehåll och tjänster samlas efter besökarnas mål och behov i tydliga strukturer som förenklar för besökaren att hitta rätt samt underlättar arbetet för webbredaktörerna.
Ta del av tidsplanen för projektet här.
Upplysningar: projektledare Ake.Johansson@uu.se