ANALYS KLAR EFTER IT-ATTACK

Under sommaren blev universitetets it-miljö utsatt för en attack där information från två av universitetets system delades på internet. Åtgärder har vidtagits för att ytterligare säkra universitetets it-miljö och ett antal utredningar har genomförts för att identifiera effektiva säkerhetsinsatser och minska risken att liknande intrång sker i framtiden.

En utförlig analys av den information som stals och sedan delades på internet efter attacken är nu genomförd.

SÅ HÖJS SÄKERHETEN FÖR SYSTEM OCH TJÄNSTER

Nu införs multifaktorautentisering på flera av universitetets system och tjänster. Anledningen är det förhöjda säkerhetsläget på nätet. Som medarbetare behöver man aktivera multifaktorautentisering på sitt universitetskonto för att använda de tjänster som berörs av denna fas i säkerhetsarbetet.

För merparten av medarbetarna kommer den extra åtgärden för att logga in utöver lösenordet att vara en engångskod som genereras av en app i mobiltelefonen.

Vad är multifaktorautentisering?

UTLYSNING AV PEDAGOGISKA UTVECKLINGSMEDEL

Projektmedel för pedagogiskt utvecklingsarbete utlyses till lärare och lärarlag som i samarbete med studenter och i nyskapande anda vill utveckla utbildningen i den lokala ämnesmiljön.

Syftet med utlysningen är att stimulera aktiv studentmedverkan i utbildningen vid universitetets alla tre vetenskapsområden. Aktiv studentmedverkan innebär att studenter och lärare i team samverkar för att utveckla program, kurser och undervisningsmoment. Sammanlagt utlyses 700 000 kr.

Ansökan ska ha kommit in till enheten för universitetspedagogik senast den 27 november 2023.

BEHOV AV IT-SPECIALIST? TA DEL AV REVIDERAD PRISLISTA FÖR 2024

Avdelningen för universitetsgemensam IT erbjuder IT-specialister till hela universitetet efter behov. Priserna för specialisttjänster inom utökad support, teknisk systemadministration och systemutveckling har nu reviderats för 2024. De nya priserna är fördelade på tre nivåer.

FORSKNINGSINFRASTRUKTURER: FYRA VID UPPSALA UNIVERSITET FÅR ANSLAG

Vetenskapsrådet har fattat beslut om medel till svenska och internationella forskningsinfrastrukturer av nationellt intresse. Av dem får fyra anslag med Uppsala universitet som huvudsökande.

För att svenska forskare ska kunna använda forskningsinfrastruktur som ger tillgång till de främsta metoderna, den bästa utrustningen, åtkomst till och utveckling av de främsta databaserna och relevant expertis arbetar Vetenskapsrådet med att finansiera och långsiktigt planera för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse.

NYTT REKTORSRÅD FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTUR TILLTRÄDER 1 NOVEMBER

Rektor har utsett professor Karl Michaëlsson, institutionen för kirurgiska vetenskaper, att för perioden 2023-11-01 − 2026-10-31 vara rektorsråd för forskningsinfrastruktur. Professor Kristina Edström som är utsedd till rektorsråd för forskningsinfrastruktur för perioden t o m 2024-06-30 har begärt att få bli entledigad från uppdraget.

EFTER PANDEMIN – VAD HAR VI LÄRT OSS?

2023 års Olof Rudbeckdag den 20 oktober bjuder på föreläsningar av framstående forskare. Ta del av lärdomar och erfarenheter från covid-19-pandemin. Inledning av vicerektor Mats Larhed och Upsala Läkareförenings ordförande Kerstin Westermark. 

Olof Rudbeck den äldre (1630–1702) var en mångsidig vetenskapsman, närmast ett universalgeni, verksam vid Uppsala universitet under 1600-talet. Redan som ung anatomistuderande upptäckte han lymfkärlen och deras betydelse.

DIGITAL INTRODUKTION TILL NYA ARBETSPLATSEN

Som ett komplement till övrig introduktion av nyanställda erbjuder HR-avdelningen en digital variant på svenska och engelska som bland annat beskriver rollen som statsanställd, anställningsförmåner och utvecklingsmöjligheter.