VERKSAMHETSPLANEN FÖR 2019 FASTSTÄLLD

Konsistoriet fastställde den 14 juni verksamhetsplanen för 2019 (UFV 2018/187). Planen har ett treårigt perspektiv för att ge bättre planeringsförutsättningar. Resursfördelningen för 2019 fastställdes dock vid konsistoriets sammanträde. Nästa år införs bland annat ett nytt system för kvalitetsbaserad resursfördelning inom forskning och forskarutbildning, som till exempel inkluderar en indikator för doktorsexamina. Det blir en fortsatt satsning på biträdande lektorat och en riktad satsning på doktorandantagning vid vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Två centrala satsningar görs, en på finansiering av nationell forskningsinfrastruktur och en på forskningsdatalagring. Vidare införs en ny modell för hyresutjämning vid universitetet och Campus Gotland ges mer långsiktiga planeringsförutsättningar i resursfördelningen. Upplysningar: Daniel.Gillberg@uadm.uu.se 
 

KONSISTORIETS SAMMANTRÄDESPLAN FÖR 2018 OCH 2019

Konsistoriet sammanträder följande dagar 2018: 19 september, 14-15 november och 14 december. Sammanträdesplanen för 2019 är denna: 20 februari, 24-25 april, 12 juni, 26 september, 13-14 november och 12 december. Konsistoriet (universitetets styrelse) ansvarar för planering och genomförande av universitetets alla angelägenheter – vetenskapliga, ekonomiska och administrativa. Konsistoriets ledamöter. 
 

VIKTIG INFORMATION INFÖR DELÅRSBOKSLUTET

Inför delårsbokslutet 2018: Leverantörsfakturor ska vara attesterade senast den 3 juli kl 15.00. Bokföringsordrar avseende kostnader ska vara attesterade senast den 4 juli kl 14.00. Bokföringsordrar avseende intäkter ska var attesterade senast den 6 juli kl 16.00. Avdelningen för ekonomi och upphandling påminner om att prefekter/motsvarande måste vara tillgängliga under ovanstående tid för att attestera fakturor och bokföringsordrar. Mer information finns i medarbetarportalen. Med tanke på att rapporter i nya Raindance har ändrad layout och funktionalitet kommer extra information för hjälp och vägledning att ges på olika campusområden under vecka 25. Separat utskick om tider och platser skickas till Raindanceanvändare. Upplysningar: Hanna.Mortberg@uadm.uu.se
 

VETENSKAPLIG KVALITET I SAMTLIGA ANSÖKNINGAR FRÅN UPPSALA UNIVERSITET

Samtliga sju forskare vid Uppsala universitet, som ansökt till Matariki Fellows 2018/2019, har beviljats ekonomiskt stöd. Forskningen bedöms hålla ”sådan vetenskaplig kvalitet” och vara av ”sådan strategisk betydelse ”att de rekommenderas finansiellt stöd. Syftet med Matariki Fellow är att utöka antalet forskningskontakter och stärka internationella samarbeten. Nätverket är ett av alla prioriterade samarbeten vid Uppsala universitet. I nätverket ingår förutom Uppsala universitet, Dartmouth College (USA), Durham University (England), Queen ́s University (Kanada), University of Otago (Nya Zeeland), Eberhard Karls Universität Tübingen och University of Western Australia. Upplysningar: Anna.Ledin@uadm.uu.se 
 

NY AVDELNING FÖR FORSKNINGSSTÖD INRÄTTAS VID UNIVERSITETSFÖRVALTNINGEN

Den 1 juli inrättas en ny avdelning för forskningsstöd vid universitetsförvaltningen. Avdelningen ska bland annat ge övergripande stöd i strategiska forskningsfrågor och samordna handläggningen av forskningsstöd vid universitetsförvaltningens olika avdelningar. Beslutet att inrätta avdelningen ligger även i linje med rekommendationer i KoF2017 gällande behovet av en förstärkning av det universitetsgemensamma stödet i forskningsfrågor. Avdelningschef blir Margaretha Andersson (Margaretha.Andersson@uadm.uu.se) som även fortsättningsvis är chef för UU musik och museer.
 

DATAPROGRAM FRÅN UPPSALA GÖR PROGNOSER FÖR VÄPNADE KONFLIKTER

Det nya datasystemet Views, som utvecklas vid Uppsala universitet, gör prognoser över var i världen väpnade konflikter kan komma att uppstå. Systemet är tänkt att användas av världsorganisationer som FN, som ska kunna få tidiga tecken på var en konflikt är på väg att blossa upp. All data kommer att vara tillgängliga för forskare och institutioner över hela världen. 
 

NY JÄMFÖRELSE AV VÄRLDENS BÄSTA UNIVERSITET

Uppsala universitet kommer på plats 117 efter att förra året ha rankats som nummer 112 i QS World University Rankings för år 2019. Rankningen omfattar 1000 toppuniversitet i 85 länder. Generellt behåller amerikanska universitet sin starka ställning på listan och liksom förra året placeras MIT, Stanford och Harvard på de tre första platserna. Liksom Uppsala tappar övriga svenska universitet i toppen av listan några positioner jämfört med förra året. Lunds universitet går från plats 78 till 92 och KTH från 98 till 104. Chalmers klättrar däremot från plats 133 till 128. 
 

UNIVERSITETET SYNS OCH HÖRS UNDER ALMEDALSVECKAN

På plats i Visby under Almedalsveckan den 2 juli – 7 juli? Då finns möjlighet att bland annat ta del av Uppsala universitets digra utbud av intressanta programpunkter. En komplett förteckning över universitetets alla programpunkter.
Vissa seminarier filmas och kan i efterhand ses på universitetets filmkanal.

Urban Lindberg

Redaktionen tillönskar Ledningsnytts alla läsare en glad sommar!