AIMday har blivit en självklar mötesplats mellan forskare och samhälle. Den 18 mars står psykisk hälsa på agendan och det finns ett stort intresse över sektorsgränser för att ta del av forskning inom området. Inte mindre än 24 frågeställningar har kommit in från kommuner, regioner, myndigheter, företag och frivilligorganisationer. Nu står dörren öppen för forskare att anmäla sig till de frågor man önskar vara med att diskutera och kan bidra till att belysa.
– Intresset från externa organisationer är stort och brett, samhällsutmaningen är komplex och det är många aktörer som berörs, berättar Anette Persson Stache, projektledare vid UU Samverkan.

Det avspeglas inte minst i de frågor som kommit in och som nu väntar på diskussionssugna forskare.

Som exempel berör frågorna hållbarhet inom hälsa, förebyggande arbete och för- och nackdelar med digitala lösningar och tjänster. Flera frågor är kopplade till utformning och utvärdering av olika interventioner. Andra frågor berör hur individers möjligheter att påverka och känna delaktighet kan minska riskerna för psykisk ohälsa.

Uppsala kommun lyfter i en frågeställning just hur de kan arbeta för att unga personer ska känna sig delaktiga och få inflytande i framtidsfrågor som rör klimatet.

Föreningen Mind vill diskutera nya forskningsrön inom exempelvis neurobiologi, psykologi och sociologi som kan vägleda i utvecklingen av riktlinjer för tidiga insatser som kan öka unga människors förmåga att hantera hinder och svårigheter.

Ytterligare andra frågeställare är Socialstyrelsen, Suicide Zero och Sveriges kommuner och regioner, SKR. För att nämna några.

Arena för dialog och kunskapsutbyte

Bakom AIMday Psykisk hälsa står UU Samverkan och Centrum för forskning om funktionshinder. Anette Persson Stache betonar att det dagen erbjuder är en arena med fokus på dialog som ger ömsesidig näring.
– AIMday är en plats för samtal där olika perspektiv och kunskaper möts. Vi är övertygade om att sådana här möten bidrar till nya idéer och nätverk över gränserna för alla deltagare.

På en AIMday diskuteras varje frågeställning under en timme i mindre grupper. Flera så kallade workshops pågår parallellt för att alla frågor ska kunna diskuteras under en dag.
– På en timme hinner man längre än man tror eftersom samtalet kretsar kring en konkret frågeställning och att de som samlas runt bordet, eller som det blir nu, i digitala rum, har valt att vara med och bidra i diskussionen utifrån intresse och kompetens, menar Anette Persson Stache.

Tanken med AIMday är att bereda väg för fortsatta och fördjupade diskussioner mellan forskare och externa organisationer. I många fall fungerar mötesdagen som en startpunkt för nya samarbeten. UU Samverkan kan bidra med finansiering i de fall där forskare och en eller flera organisationer vill inleda ett projekt för att arbeta vidare tillsammans.