DATASKYDDSFRÅGOR OCH IT-SÄKERHET PÅ DAGORDNINGEN VID KONSISTORIETS SAMMANTRÄDE

Internrevisionen har I enlighet med revisionsplanen för 2022 tillsammans med externt konsultstöd granskat IT-säkerheten vid Uppsala universitet (UFV 2022/2557). Granskningen redovisades för konsistoriet vid aprilsammanträdet. Internrevisionens sammanfattade bedömning är att förbättringsbehov finns vad gäller dataskyddsarbetet och IT-säkerhet. Efter föredragning och rektors yttrande lades ärendet till handlingarna.

Med utgångspunkt från internrevisionens rekommendationer har rektor bland annat uppdragit åt universitetsdirektören att tillsätta en arbetsgrupp som ska samordna och utföra de åtgärder som föreslås i rapporten (sekretessbelagd) under 2023 – prioriterade insatser – och 2024 – något lägre prioriterade insatser.

Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uu.se (universitetsdirektör) och Sven.Jungerhem@uu.se (internrevisionschef).

REVIDERINGAR AV ARBETSORDNINGEN

Arbetsordningen för Uppsala universitet (UFV 2017/95) har genomgått vissa revideringar, enligt ett beslut av konsistoriet. Ändringarna i arbetsordningen gäller fr. o. m. den 20 april 2023 och har gjorts bland annat mot bakgrund av organisationsförändringar vid Campus Gotland. Som en konsekvens av att en nämnd införs vid Campus Gotland avslutas uppdraget för nuvarande planeringsråd. Nämnden kommer att ha ett strategiskt uppdrag att utveckla, samordna och profilera verksamheten.

Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uu.se (universitetsdirektör).

JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING UTREDS

Rådet för lika villkor har fått i uppdrag av rektor att undersöka hur regeringsuppdraget – i enlighet med regleringsbrev daterat den 22 december 2022 – att jämställdhetsintegrera verksamheten vid universitetet kan organiseras. Ett förslag ska redovisas för rektor senast den 31 december 2023.

Jämställdhetsintegrering innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i allt beslutsfattande, på alla nivåer och i alla steg av beslutsprocessen. Detta ska göras av alla som deltar i beslutsfattandet. Strategin innebär att systematiskt synliggöra och analysera vilka konsekvenser förslag får för kvinnor respektive män.

Upplysningar: Ann-Sofie.Wigg-Bodin@uu.se (likavillkorsspecialist).

KLINISK FORSKNING FÅR TOPPBETYG

En ny utvärdering av kvaliteten i klinisk forskning ger Uppsala toppbetyg inom två av tre områden. Detta kommer att medföra en ansenlig ökning av ALF-anslaget för forskning och är ett resultat av mycket gott samarbete mellan Region Uppsala och Uppsala universitet. Utvärderingen, som gjordes av Vetenskapsrådet 2022–2023, avspeglar kvalitet, klinisk betydelse/samhällsnytta och forskningens förutsättningar. ALF är en akronym för ett avtal om läkarutbildning och forskning mellan staten och sju regioner.

KONFERENSTEMA: LEKFULLHET I LÄRANDET

Uppsala universitets konferens för universitetspedagogisk utveckling äger rum i Blåsenhus den 19 oktober 2023. Årets konferenstema är Lekfullhet i lärande; lekfullt tänkesätt, utmaningar, aktiverande undervisning och stimulerande lärmiljöer för att motivera och engagera studenter och lärare.

PRISUTDELNING: UPPSALA UNIVERSITETS INNOVATIONS- OCH ENTREPRENÖRSPRIS

Tisdagen den 25 april klockan 16.00 delas Uppsala universitets innovations- och entreprenörspris ut i universitetsaulan till nyckelpersonerna bakom mjukvaruföretaget Imint. Prisutdelningen ramas in av musikalisk underhållning skriven av Teater Östfronten och framförs av solisterna Ida Löfholm och Josef Törner, Emil Ingmar band samt Västgöta nations manskör Korgossarna. Platserna ska vara intagna kl 16.00, prisutdelningen inleds 16.15 och pågår till ca 17.30.

Upplysningar: annaliv.jonsson@uu.se (projektledare).

PLANERING PÅGÅR INFÖR UNIVERSITETETS MEDVERKAN VID ALMEDALSVECKAN 2023

Almedalsveckan i Visby den 27 juni – 1 juli är ett tillfälle för universitetets forskare och ledning att lyfta upp frågor relaterade till vetenskap och utbildning i samhällsdebatten och föra en dialog med såväl politiker som intresseorganisationer och andra aktörer utanför universitetet. Genom Campus Gotlands geografiska placering finns universitetet bokstavligen mitt i Almedalen.

Program publiceras och uppdateras löpande. 

Upplysningar: Petra.Lindberg@uu.se (projektledare).

LÄTT ATT HITTA: INFORMATION, REGELVERK OCH STRATEGIER

Universitetets miljöarbete, rankning, allt om nya webben, HR Excellence, lika villkor och bibliometri. Allt detta och mycket mer finns samlat under Vårt UU i MP.

PREFEKT HAR HUNDRATUSENTALS FÖLJARE PÅ TWITTER

Ashok Swain, professor i freds-och konfliktforskning och prefekt vid institutionen för freds och konfliktforskning, forskar om klimatförändringar, högerpopulism och migration – globala frågor som blivit alltmer angelägna och akuta. Under de senaste åren har han nått ut långt utanför forskarvärlden. Han är en flitigt anlitad expert, till exempel av FN, och har 500 000 följare på twitter. Läs intervjun med Ashok Swain på uu.se.