COCO NORÉN NY PROREKTOR FR O M DEN 1 JANUARI

Konsistoriet har vid det senaste sammanträdet utsett Coco Norén, professor i franska, till prorektor vid Uppsala universitet för perioden 2021-01-01–2026-12-31. Beslutet fattades i enlighet med ett förslag från en enig rekryteringsgrupp. Beslut om rektor fattas av regeringen. Konsistoriet har, som meddelats tidigare, föreslagit regeringen att utse professor Anders Hagfeldt.

PROMOTIONEN STÄLLS IN

Universitetsledningen och fakulteterna har beslutat att promotionen nu på fredag den 13 november ställs in. Beslutet är fattat mot bakgrund av rådande pandemi. I planeringen ingick att promotionen skulle ske digitalt med endast ett fåtal personer fysiskt närvarande i aulan. Trots försiktighetsåtgärder bedömdes promotionen inte kunna genomföras på ett för deltagarna säkert sätt.

COVID-19: EGENRAPPORTERING I SÄRSKILT FORMULÄR

Som ett led i Uppsala universitets strävan att minska smittspridning av Covid-19 kan personal och studenter anonymt rapportera om man har diagnostiserats för Covid-19. Genom rapporteringen kan universitetet ges möjlighet att vidta åtgärder för att minska risken för kollegor och kurskamrater smittas av Covid-19. Information till prefekter/motsvarande uppdateras löpande i medarbetarportalen.

DEBITERING OCH DIALOG GÄLLANDE TILLÄGGSTJÄNSTER INOM IT

Under november påbörjas arbetet med att fördela kostnader för de tilläggstjänster inom IT som levererats av avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) under verksamhetsåret 2020. Innan en bokföringsorder cirkuleras för attest kommer enheten för verksamhetsstöd inom UIT att kontakta de verksamhetsföreträdare som berörs för att ge mer information och vid behov boka in avstämningsmöten. Vid dessa möten kommer debiteringsunderlaget att gås igenom. Bokföringsordrar kommer att cirkuleras i Raindance senast den 15 december. Den nya universitetsgemensamma IT-verksamheten finansieras från och med 2020 i huvudsak på tre sätt: genom universitetsgemensamma medel; genom IT-avgiften som fördelas utifrån antal användare; samt fördelning av kostnader för de tilläggstjänster UIT levererar. Inom kort startar även samtal mellan enheten för verksamhetsstöd och verksamhetsföreträdare gällande behov av tilläggstjänster för verksamhetsåret 2021. Frågor om debiteringsunderlag och tilläggstjänster ställs till enheten för verksamhetsstöd vid UIT: verksamhetsstod-uit@uu.se 

RAPPORT OM INTENDENTURORGANISATIONEN FASTSTÄLLD

Rektor har fastställt rapporten Nuläges-och behovsanalys av intendenturorganisationen (UFV 2020/144). Rektor har givit utredaren i uppdrag att ta fram ett missiv med förslag till prioriterade åtgärder. Av rapporten framgår bland annat att campusområdena har utvecklat delvis egna sätt att utföra det centralt beslutade uppdraget och att man slår vakt om sin särart och möjlighet att påverka de funktioner som intendenturen ska utföra. Utredningens uppdrag har inte varit att utarbeta förslag till förändringar av intendenturorganisationen utan enbart att analysera och redovisa ett nuläge och olika behov av förändringar. Utredningens direktiv fastställdes i januari i år. Projektledare var seniorprofessor Göran Magnusson. Upplysningar: Patrik.Wallin@uadm.uu.se

REKTOR HEDRAS AV UPPSALA KOMMUN

Rektor, professor Eva Åkesson är en av de fyra som får motta Uppsala kommuns hedersmedalj 2020. Eva Åkesson har ”oförtröttligt arbetat för att stärka universitetets ställning som internationell forsknings- och undervisningsmiljö”. 

ANDERS MALMBERG NY STYRELSEORDFÖRANDE I RIKSBANKENS JUBILEUMSFOND

Riksdagen har utsett nya ledamöter till styrelsen för Riksbankens Jubileumsfond. Ny ordförande för styrelsen blir Anders Malmberg, professor i ekonomisk geografi och prorektor vid Uppsala universitet. 

KOLLEGOR FRÅN SYDAFRIKA OCH SVERIGE TRÄFFAS I DIGITALT FORUM

Klimat, utbildning, hälsosystem, hållbara samhällen, hållbara städer och IT-säkerhet. Det är teman som kommer att diskuteras när projektet South Africa – Sweden University Forum (SASUF) håller sitt första digitala forum den 23–27 november 2020. Projektet koordineras av Uppsala universitet. Över 50 seminarier kommer att genomföras. SASUF är ett partnerskap mellan 37 svenska och sydafrikanska universitet och syftar till att stärka samarbetet mellan länderna kring forskning, utbildning och innovation.

NYTT VID UNIVERSITETSFÖRVALTNINGEN

• Universitetsdirektören har fastställt en treårig strategisk plan för att implementera universitets mål och strategier vid universitetsförvaltningen. Tre särskilda insatsområden har identifierats, som avdelningarna vid universitetsförvaltningen kommer att arbeta särskilt med. De tre prioriterade insatsområdena är:

  • Öka vetenskapsområdenas och universitetsförvaltningens förtroende för och kunskap om varandras processer och prioriteringar.
  • Förstärka det kontinuerliga kvalitetsarbetet.
  • Intensifiera arbetet med digitalisering.

• Malin Dahlén har utsetts till ny chef för avdelningen för gemensam service och administration. Avdelningen har verksamhet i Uppsala och Visby.