UTMANINGAR MED MIGRATIONSLAGSTIFTNINGEN

Forskare, doktorander, övriga anställda och studenter som måste ha uppehållstillstånd möter en svensk migrationslagstiftning och tolkning, tillämpning och rutiner hos Migrationsverket som varken gagnar Sverige som kunskapsnation eller Uppsala universitet som attraktiv arbetsgivare. I det enskilda fallet är resultatet mänskligt lidande och brustna framtidsplaner.

Avgiftspliktiga studenter drabbas huvudsakligen av långa handläggningstider som leder till sen ankomst som drabbar deras studier eller i värsta fall leder till att studieplatsen förloras. Uppsala universitet stödjer studenter med information och råd, såväl inför första ansökan om uppehållstillstånd som inför förlängningsansökan.

Upplysningar: leif.r.eriksson@uu.se

EFTERSTRÄVAR MÅNGFALD I KLASSRUMMEN

Den 17 oktober öppnade den internationella ansökningsomgången. Sedan avgifter infördes för drygt tio år sedan har Uppsala universitet ökat i popularitet varje år. Rekryteringsarbetet fokuserar numera på kvalitet – att lyckas rekrytera de bästa studenterna och framför allt matcha rätt student till rätt program. Universitetet eftersträvar en mångfald i klassrummet, det blir därför alltmer angeläget att titta på att rekrytera fler svenska och europeiska studenter på de internationella programmen.

DELÅRSRAPPORTEN VISAR STABIL UTVECKLING

Delårsrapporten för 2022 (UFV 2022/2279) redovisades för konsistoriet den 26 oktober. Uppföljningen visar på en stabil utveckling för Uppsala universitet. Antalet studenter för 2022 bedöms minska något jämfört med 2021, men detta är i linje med minskat utbildningsuppdrag. Antalet avgiftsbetalande studenter bedöms vara på liknande nivå 2022 som för 2021.

Antalet årsarbetskrafter (åa) uppgick i juni i år till 6 611, det var 138 fler än vid utgången av 2021. De flesta lärarkategorier ökade under våren 2022: professorer med 11, universitetslektorer med 21 och universitetsadjunkter med 13 årsarbetskrafter. Även doktorander med doktorandanställning ökade under första halvåret av 2022 med 28 åa. Teknisk personal ökade med 40 åa, administrativ personal med 10 åa samt bibliotekspersonal med 8 åa första halvåret.

Upplysningar: planeringsdirektör Daniel.Gillberg@uu.se

SEMINARIUM OM SEXUELLA TRAKASSERIER OCH UTSATTHET

Rektor bjuder in till ett seminarium om hur man kan minska trakasserier och utsatthet inom akademin.

Dag och plats: måndag den 14 november, kl 15.00-16.30, sal IV i universitetshuset (seminariet sänds även via Zoom).

I våras presenterades resultatet av en nationell enkät om hur vanligt det är med genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier inom akademin. Studien är en del av forsknings- och samverkansprogrammet om sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin som drivs av KTH, Karolinska Institutet, Malmö universitet och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Svaren visar att unga, kvinnor, studenter och doktorander är särskilt utsatta. För Uppsala universitet ligger resultaten ungefär på samma nivå som de nationella resultaten, men fler kvinnor som är doktorander svarar att de blivit utsatta för mobbing under det senaste året jämfört med högskolesektorn i stort. Enkäten är viktig för arbetet med den nya planen för jämställdhetsintegrering vid Uppsala universitet som väntas fastställas i december 2022.

Program

INTERNREMISS: FÖRSLAG TILL NY KOMMUNIKATIONSPOLICY

Ett förslag till ny kommunikationspolicy (UFV 2021/2011) har nyligen remitterats till områdes- respektive fakultetsnämnder. Bakgrunden är ett beslut som rektor fattade i december 2021 att tillsätta en arbetsgrupp med uppdraget att revidera Uppsala universitets befintliga kommunikationspolicy.

Vetenskapsområdena utsåg professorerna David Håkansson (humaniora och samhällsvetenskap, Christel Bergström (medicin och farmaci) och Marcus Lindahl (teknik och naturvetenskap) till ledamöter i arbetsgruppen som utarbetat det förslag som nu har remitterats. Sammankallande och utsedd av universitetsdirektören har varit kommunikationsdirektör Pernilla Björk och sekreterare biträdande avdelningschef Urban Lindberg. Samråd har fortlöpande skett med universitetsledningen och konsistoriet. Synpunkter på förslaget ska ha inkommit till rektor senast vecka 50.

Upplysningar: kommunikationsdirektör Pernilla.Bjork@uu.se

HEDERSDOKTORER UTSEDDA AV FAKULTETERNA

Fakulteterna har utsett årets hedersdoktorer:

NYTT NUMMER AV UNIVERSITETETS FORSKNINGSMAGASIN UTE NU

Ett nytt nummer av Uppsala universitets magasin har just kommit ut. Här presenteras aktuell forskning, till exempel om kärnvapennedrustning vid nyinvigda Alva Myrdal Centrum. Läsarna får också inblick i forskningen kring nya biologiska läkemedel mot cancer, artificiell intelligens i arbetslivet och mycket mer. Uppsala universitets magasin kommer ut en gång om året och handlar om forskning, innovation och universitetsliv. Magasinet produceras av kommunikationsavdelningen och trycks i cirka 20 000 exemplar, både i svensk och engelsk version. Nu är magasinet för 2022–2023 distribuerat till beslutsfattare i olika samhällssektorer och anställda vid universitetet.

Beställ gärna magasinet och dela ut till besökare, till exempel vid konferenser.

Upplysningar: redaktör Annica.Hulth@uu.se

FRAMGÅNGSRIKT SAMVERKANSKONCEPT PÅ EXPORT

Uppsala universitets möteskoncept AIMday går ut på att stärka samverkan mellan akademi och det omgivande samhället (nyhetsartikel på uu.se). Konceptet, med sitt unika mötesformat, har spridit sig världen över. Monash University i Australien är det senaste lärosätet att ansluta sig. AIMday står för Academic Industry Meeting day. Ursprungligen var det Ångström Material Academy, Uppsala universitets strategiska samverkansplattform inom materialvetenskap, som startade AIMday 2008.

NY TRADITION i UPPSALA: NOBEL PÅ 60 MINUTER

Den 13 oktober var det premiär för ett nytt öppet evenemang med koppling till Nobelprisen, Nobel på 60 minuter, där forskare vid Uppsala universitet gav korta populärvetenskapliga presentationer av årets nobelpris med möjlighet att ställa frågor till panelen. Rektor presenterade själv kemipriset. I december följer sedvanligt besök av årets pristagare. Dagen före kommer också några av de senaste två årens pristagare (inställt på grund av Covid-19) till Uppsala för ett evenemang i universitetsaulan.