EXTRA RESURSER TILL IMPLEMENTERING AV MILJÖPLANEN

Rektor har nyligen fattat beslut om att anslå medel för att kunna anställa en miljösamordnare vid universitetsförvaltningen (byggnadsavdelningen) som på heltid under två år ska arbeta med implementeringen av Uppsala universitets miljöplan.

Den universitetsgemensamma miljöplanen (UFV 2020/1258) fastställdes av rektor i oktober 2022. I planen formuleras mål som ska ha uppnåtts 2024 inom områdena tjänsteresor, fastigheter och inköp samt återbruk.
 

REDOGÖRELSE FÖR INFORMATIONSSÄKERHET LÄMNAD TILL REGERINGEN

Rektor har fastställt rapporten Redogörelse för informationssäkerhetsarbete vid Uppsala universitet (UFV 2023/1758), i enlighet med regleringsbrevet för universitet och högskolor 2023.

I Uppsala universitets informationssäkerhetspolicy, Rutiner för informationssäkerhet (UFV 2017/93), anges de säkerhetskrav som ställs på myndighetens informationssystem, såväl vid normal verksamhet som i tänkbara krissituationer. Informationssäkerhetsarbetet ska säkerställa att universitetets informationsresurser har ett adekvat, relevant och heltäckande skydd. En stor del av det proaktiva arbetet vid säkerhetsavdelningen fokuserar på rådgivning, utbildning, krav- och riskanalyser, samt stöd i informationsklassningar till kärn- och stödverksamheten.

Upplysningar: security@uu.se

STATISTIKER FÅR INNOVATIONSPRIS

Hjärnäpplet 2023 går till Inger Persson, universitetslektor i statistik, för sitt samhällsvetenskapliga bidrag till en livräddande innovation.

Uppsala universitet delar årligen ut Hjärnäpplet till forskare eller forskarstuderande för framtagande av forskningsresultat eller kunskapstillgångar som resulterat i en innovation. Priset består av diplom, statyett samt ett stipendium om 50 000 kr.

TEMAVECKA BELYSER PSYKISK HÄLSA OCH VÄLMÅENDE

Studenthälsan arrangerar Mental Health Week den 9 – 13 oktober 2023. Prorektor Coco Norén öppnar evenemanget. Under veckan kan studenter och intresserade medarbetare lyssna på föreläsningar och webbinarier, delta i workshoppar och andra aktiviteter. Alla med syftet att informera och belysa psykisk hälsa och välmående.

Mental Health Week äger rum i Uppsala och Visby, och online.

KLÄTTRAR PÅ RANKNINGSLISTA

Uppsala universitet har klättrat åtta placeringar till plats 140 på Times Higher Educations (THE) internationella lärosätesrankning. Universitetet kommer på fjärde plats i Sverige, efter Karolinska institutet, KTH och Lunds universitet.

Totalt 1904 universitet i 108 länder eller regioner är representerade i rankningen. Av dessa har 27 länder minst ett universitet bland de 200 bästa.

Läs mer.

NYTT REKTORSRÅD VID CAMPUS GOTLAND

Rektor har utsett Jenny Helin, docent vid företagsekonomiska institutionen, till rektorsråd för Campus Gotland fr o m den 1 november 2023. Rektorsrådets uppdrag är att vara rektors rådgivare i frågor som rör utbildning- och forskning på Campus Gotland. Rektorsrådet arbetar på uppdrag av Nämnden för Campus Gotland och ska verka för utveckling, profilering och samordning av universitetets verksamhet på Gotland. Jenny Helin efterträder Olle Jansson, prefekt vid institutionen för speldesign, på posten som rektorsråd.

Läs mer.

FORTSATT FINANSIERING AV VETENSKAPSFESTIVALEN ”SCIFEST”

Rektor har anslagit universitetsgemensamma strategiska medel för att SciFest ska kunna genomföras varje år (UFV 2023/1089). Övrig finansiering kommer från vetenskapsområdena för humaniora och samhällsvetenskap respektive teknik och naturvetenskap. Även UU musik och museer är medfinansiär.

SciFest är ett evenemang vid Uppsala universitet som äger rum under tre dagar varje år. Initiativet kom inledningsvis från vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap och utgångspunkten var att intressera barn och unga för en framtida utbildning inom TN-området. Med åren har evenemanget vuxit, motiveringen har breddats och finansiärerna har blivit fler.

REKTOR STYRELSEORDFÖRANDE FÖR NATIONELLT CENTRUM FÖR KVINNOFRID

Rektor har utsetts till ordförande i den nybildade centrumstyrelsen för Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).

NCK vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset arbetar på uppdrag av regeringen med att sprida kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. NCK driver också Kvinnofridslinjen, Stödlinjen för män och stödlinjen för transpersoner. 

Den nybildade centrumstyrelsen kommer att ha insyn i NCK:s verksamhet och ansvara för att uppgifterna fullgörs och bibehåller sin höga kvalitet.