Syftet med seminarierna är att genom olika teman blicka in i framtiden för att försöka föreställa oss världen och universitetet om 30 år.
  • Vi vill bidra till att studenter och medarbetare inspireras till att tänka och diskutera kring framtiden och dess utmaningar och möjligheter. Det är också ett tillfälle att knyta och fördjupa kontakter med studenter, medarbetare och intressenter i Uppsala, säger vicerektor Johan Tysk, ordförande i styrgruppen.

Vid detta tillfälle med hjälp av två inledande föreläsningar av Thomas Schön, AI-teknikforskare på Ångströmlaboratoriet, och Karim Jebari, forskare i filosofi från Institutet från framtidsstudier. Båda betonade att många av de föreställningar som finns om hur AI inom kort helt kommer att ta över världen med sin intelligens är överdrivna, men på ett etiskt plan otillräckligt diskuterade.

  • Vi forskar idag på självkörande bilar och på nya automatiserade behandlingsmetoder mot cancertumörer, men det kommer att dröja mycket länge innan man till exempel kan ersätta en läkare, sa Thomas Schön.
  • Det finns stora möjligheter att göra gott med den nya tekniken, och utvecklingen har gått fort de senaste 5-10 åren nu när vi har tillgång till stora datamängder och avancerade datorer. Men det är viktigt att tänka på vad tekniken får för konsekvenser och involvera alla i den diskussionen.

Thomas Schön gav en inblick i den metod som används i aktuell forskning och förklarade att det speciella med tekniken är att AI är självlärande, dvs själv tar fram algoritmer ur stora datamängder. Forskaren kan se att en sak fungerar men vet inte varför. Karim Jebari påpekade att science fictions-kulturen kan påverka utvecklingen genom att öppna sinnet för vad som är möjligt, men samtidigt lurar den oss att tro att vissa saker är lättare att skapa än vi tror.

  • Det finns konsulter som påstår saker som inte alls är rimliga, denna hajp för AI nyttjas av personer som ser en möjlighet att tjäna pengar. Vi överskattar AIs effektivitet på kort sikt, men är samtidigt blinda för det längre perspektivet, sa han.

Även han betonade vikten av att diskutera de etiska frågorna. Vilka gränser vill vi sätta upp för vad vi tillåter av övervakning? Hur ska vi hantera risken för koncentration av makt och finansiella resurser? Hur ska vi skapa pålitlig, ”god” AI? Ett problem är att vi inte kommer att veta att AIs beteende är fel förrän de gör fel.

  • Man föreställer sig gärna att AI är rationalitet och fattar bästa besluten. Men AI är inte intelligent, förstår inget egentligen. När ska en människa vara skeptisk mot AIs förslag? Hur ska vi hålla människor till svars för beslut? Det måste finnas kontrollsteg och oberoende bedömning, konstaterade Karim Jebari.

Frågorna var många och engagemanget från publiken stort i den efterföljande diskussionen.