Redan före sommaren kom regeringens besked om ett utökat antal studieplatser vid lärosätena för att möta effekterna av Coronapandemin. Dessa platser ledde till fler platser på bland annat sommarkurser, fristående kurser och basåret i år, och fördelas enligt tidigare beslut mellan vetenskapsområdena för kommande år.

På utbildningssidan görs fyra nya satsningar på sammanlagt 79 miljoner.

  • Livslångt lärande 21,9 mnkr; gäller endast 2021
  • Utbyggnad KPU 6,1 mnkr; gäller till 2024
  • Utb på avancerad nivå 33,5 mnkr; gäller till 2022
  • Utb i hela landet 17,1 mnkr; gäller till 2025

 

– Det är viktigt att vi tar ansvar i ett läge där många behöver hitta nya vägar i livet. Det är ett stort uppdrag och vi kommer göra allt vi kan, även om det kommer att bli en utmaning att bygga ut så här mycket med tillfälliga medel, säger rektor Eva Åkesson.

Inom forskningen ökar basanslagen nästa år, med en permanent del på totalt 700 miljoner, som ökar till 900 miljoner till 2024, samt en tillfällig del år 2021 på 500 miljoner. Till detta kommer satsning på forskningsinfrastruktur och ökning av forskningsmedel till Vetenskapsrådet, som indirekt kommer Uppsala till del.

– Det är bra med satsning på forskningsinfrastrukturen. Vi kan konstatera att satsningarna ligger väl i linje med vad vi lyft i vårt inspel till Forskningspropositionen, men vi får avvakta vår vidare analys tills presenteras senare i höst, säger rektor Eva Åkesson.