Världens längsta tv-serie är den amerikanska såpoperan "Guiding Light" som var stilbildande i genren och som först sändes som radioserie och därefter på amerikansk television mellan 1952 och 2009. Totalt gjordes 15 762 avsnitt!

Några minns säkert den amerikanska tv-serien Dallas, med alla sina maktkamper, som under tidigt 1980-tal var världens mest populära TV-program. I Sverige hade serien premiär den 30 januari 1981 för att avslutas tolv år senare – återkom lite nostalgiskt med en ny säsong 2012.

Under pandemin har det förmodligen blivit mycket tv- och filmtittande hemma i sofforna. Läste att det är svårt för filmbranschen; människor går inte längre på bio, dels för att priset är högt men också för att det finns så många tv/filmkanaler som konkurrerar om publiken.

Vi på mp-redaktionen vill veta om du har tips på någon bra tv-serie, oavsett kanal, som du vill rekommendera oss andra?

 

Själv gillar jag SVT och Public Service som bjuder på en suverän mix av nyheter, dokumentärer, film, serier och underhållning, varav det mesta går att återse när man själv vill på SVT Play.

En favoritgenre är dokumentärer – men när det handlar om serier så finns till exempel underhållande Världens historia och På spåret.

En riktigt nagelbitare var den brittiska serien som gick på tv i höstas; Saknad, aldrig glömd – en titel med många bottnar och med Nicola Walker i huvudrollen, där hon som Cassie löser historiska mordgåtor tillsammans med kollegan Sunny. I fyra säsonger har den rullat med 3-6 avsnitt varje säsong. Det orkar man följa.

Den annars suveränt bra spionserien Falsk identitet har alldeles för många avsnitt: Fem säsonger med tio avsnitt vardera finns på Play för den som orkar och vill.

Vilket är ditt tips på bra tv-serie? Skicka ditt tips med kort motivering om varför den är så bra, så publicerar vi detta löpande i medarbetarportalen.