The Catcher in the Rye is definitely my favourite classic, a story without time narrating the contrasted feelings of Holden Caulfield, a teenager torn between the reluctancy of leaving the innocency of childhood behind, the desire of finding his place in the grown-ups’ society and his contempt for its hypocrisy. I read this book three times, in three different versions: the original and two Italian translations. Holden transcends time and space: his sensations, his feelings and his sharp criticism towards himself and the world around are a manifesto of human sensibility and sensitivity. The whole story takes place during a weekend somewhen before Christmas. This makes the book perfect as an advent reading. To me, The Catcher in the Rye will always be an unsurpassed representation of the joy and the fear of taking the responsibility of being an adult human being. Impossible not to relate.
- Giovanni Fanni, Department of Medical Sciences
Projekt Rosie, av Graeme Simsion, är en underbar komedi om vänskap och att använda sig av vetenskapliga metoder för att hitta kärleken. Inte ofta en bok fått mig att skratta så mycket och varit lättsam även fast den handlat om komplexa människor. Utspelar sig i Universitets miljö.
- Catarina Cederved, Institutionen för kvinnor och barns hälsa
Nyligen läste jag en ny översättning till engelska av de första volymerna i Sigrid Undsets Olav Audunsson-serie (Vows och Providence, översättning av Tiina Nunally). De var otroliga. Hennes förmåga av att beskriva olika karaktärers psykologi var det jag imponerades mest av. På jul är det kanske inte det roligaste att läsa hur annorlunda en man och en kvinna upplevde samma våldtäkt (för att nämna ett exempel), men med tanken att jul i princip handlar om kristendomen tycker jag att det är fantastiskt att läsa om hur kyrkan etablerade sig i norden under medeltiden. Å ena sidan blir det nästan otroligt att vårt samhället har ändrats så mycket, men å andra sidan kan det hjälpa oss att förstå mycket av det som händer omkring oss och vi kan även bli förvånade av att hitta vissa likheter. 
- Jimena Castro, Statsvetenskapliga institutionen
Där kräftorna sjunger, av Delia Owens. Magisk!
- Karin Nordin, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Amerikansk jord, av Jeanine Cummins. En kraftfull bok som är en viktig ögonöppnare. Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig. Jag blev helt tagen av denna bok och storyn stannade med mig länge. Den handlar om överlevnad, faror, kärlek och empati.
- Rita Baumgartner Eriksson, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Just nu läser jag Hjärtat av Daniel Bergman och kan varmt rekommendera den. Det är en berättelse, naken sådan, till hans dotter. En dag kommer hon förstå. Daniel Bergman har skrivit en självbiografi där han ger läsarna nycklar till hans barndom, hans välkända föräldrar och till sitt eget föräldraskap och till den han här berättar. Jag har inte kunnat släppa boken sedan jag började läsa den. Den pulserar av liv. Som ett hjärta är boken.

Och jag brukar alltid säga att Ålevangeliet är en bok som väcker tankar och frågor på ett underbart sätt. Särskilt då det kommer till vad man vet om ålar och hur de faktiskt är mycket svåra att forska på. Patrik Svensson skrev den.
- Anne-Marie Körling, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

 

Mitt lästips är faktiskt den senaste boken jag läste, Samlade verk, av Lydia Sandgren. En roman där läsaren får följa dotter och far i ett mysterium och en tragedi; mamman och frun som lämnade familjen flera år tidigare. Boken är väldigt välskriven och har ett känslomässigt djup som berörde mig som läsare. Den här boken gav mig helt klart en läsupplevelse utöver det vanliga.
- Anna Asklöf, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Hit och dit men ganska långt bort av Johan Althoff.

Det är en barnbok som leker så fantastiskt med språket att jag, efter att min dotter blivit för gammal för den, läser den då och då bara för mig själv. Den handlar om Stora Älgen, Pytteälgen, Räven och Ugglan som ger sig ut på en "Hit och dit men ganska långt bort" för att leta reda på Stora Älgens borttappade favoritord.

En fröjd att läsa.
- Peter Möller, UIT

Sista sommaren av Eleonore Holmgren.Här kommer tips på en feelgood-bok som berört mig mycket.

Den erbjuder två perspektiv på tillvaron; det vilsna och oroliga perspektivet hos en halvkriminell ungdom och det kämpande, tvunget anpassade perspektivet hos en åldrande pensionär. Båda perspektiven är främmande för mig, men ändå så konstant nära i min omgivning. I boken möts de två och en spännande berättelse växer fram.

Sista sommaren är Eleonore Holmgrens debut och hon har verkligen lyckats bra. Vackra miljöskildringar och trovärdiga personporträtt. Eleonore är bosatt i Uppsala och har hämtat inspiration till berättelsen från släktingar och en gård som funnits i familjens ägo i flera generationer. En bladvändare ,med flera dimensioner och djup. Jag längtar till hennes nästa alster, som enligt förlaget redan är på gång.

- Lena Sundberg, avdelningen för uppdragsutbildning
 

 

Monday begins on Saturday, by Arkady & Boris Strugatsky, is a great tale about the National Institute for the Technology of Witchcraft and Thaumaturgy (NITWITT) located in rural northern Russia. The title refers to the scientific work-ethic at the institute – they have so much work to do that they have to start next workweek already on the Saturday of the week before. The administration, leadership and colleagues do not fail to make the life in the institute for the protagonist something that may – or may not – parallel the real world we live in. Whatever you think of the Harry Potter series, consider this the Russian version written 40 years earlier with more satire and laugh-out-loud moments. It is considered a Sci-Fi novel, but it can equally well be put as a satire of academic work at a scientific institute – probably a more satisfying (and fun) read if you work at a university.

- Andreas Lindblad, Department of Physics and Astronomy

Always coming home, by Ursula K. LeGuin, is like no other book I have ever read. Admittedly a slow read, somewhat challenging at first (like many of her books) but once you are immersed you just live in it. Always coming home is a collage of fascinating stories, poems, plays, life stories, myths, visons and more from the Kesh, a horticultural people inhabiting Na Valley – which is a future version of Napa Valley, California. The reader gets to know their world, their dancing, their crafts, their joys, their concerns. This is post-apocalypse, if you will, but the end of our culture is so extremely distant that we are only the faintest memory and almost invisible remnant in the world of the Kesh. Still, the overall narrative of the book (if there is such a thing in it) is in past tense. Anyway, this isn’t about us. Or maybe it is. You be the judge! (Oh yes, anthropologists, please do not worry: LeGuin’s parents were both professional anthropologists, so she knows her stuff…)

- Magnus Strand, Department of Business Studies

Trilogin om Härskarringen, av J.R.R. Tolkien. Jag läste första kapitlen i den här boken och lade bort den. Tyckte den var jätteseg. Efter några månader gav jag mig på den igen efter lite övertalning av min sambo. Alldeles efter där jag slutat läsa vid första försöket så började en underbar magisk värld öppna sig och dra in mig i Tolkiens egna magiska och fantastiska skapelse. En sagobok för vuxna där fantasin får leva ut för fullt och fantastiska karaktärer med både styrkor och svagheter träder fram och spänningen lockar en framåt, sida efter sida. Gandalf, Gollum och Bilbo är numera en del av min verklighetsuppfattning. Det är karaktärer och historier som stannar kvar hos en när man väl har lärt känna dem. Det är böcker som inte lämnar något utrymme för att börja fundera över dagens middag eller tvätten, en sann verklighetsflykt.
- Pernilla Nordelind, BMC-intendenturen

Jag ser allt du gör, av Annika Norlin, är en novellsamling som är en fröjd att läsa och en bok jag tipsar alla om. Några långa, några korta, några mörka men samtliga är minnesvärda noveller med lagom nivå av skav och mörk humor som får en att tänka till. En perfekt julklapp för den som är ett fan av Norlins vemodiga och slagkraftiga texter som artisten Säkert!, eller för den som vill komma igång med läsning igen efter en läspaus.
- Lovisa Svensson, kansliet för teknik och naturvetenskap

Trilogin om Pojken av Jón Kalman Stefánsson är en känslostark berättelse om en ung mans väg till kärleken. Den utspelas i det mest dramatiska landskap Island bjuder, branta berg, djupa fjordar och väldiga snöstormar.
Väldigt fint skriven med vackra miljöskildringar och härligt språk. En bok som jag hade länge på nattduksbordet och läste parallellt med andra böcker. Den kräver lite eftertanke.
- Katarina Tegnér, institutionen för medicinska vetenskaper

Jón Kalman Stefánssons bok Trilogin om pojken
Brev från nollpunkten av Peter Englund är en bok jag ständigt återkommer till. Det är en samling essäer från krigszoner under 1900-talet, beskrivna på ett målande och skrämmande sätt av en författare (m.m.) som verkligen vet vad han gör. Berättelser som griper tag och tar oss in i det mörkaste av mörka, sådant vi helst vill glömma men som vi aldrig får glömma. Ibland läser jag bara en enskild essä, ibland flera på rad. Inget som muntrar upp och skapar trevlig stämning direkt, men så drabbande att det ibland blir svårt att andas. Bara läs.
- Fredrik Pettersson, studentavdelningen
Peter Englunds bok Brev från nollpunkten
Lilith's Brood av Octavia E. Butler är en science fiction-romansvit som passar även dem som inte ser sig själva som science fiction-intresserade. Det är en samlingsvolym som innehåller tre böcker. Mitt exemplar har ett omslag som får det att se ut som en romantisk bok, men utan att se ner på den genren kan jag säga att det är ganska missvisande, även om det finns kärlek i boken.
Lilith's Brood börjar med att en svart amerikansk kvinna vaknar upp ensam i något som liknar en fängelsecell. Hon förstår inte vad som hänt, men har minnen av krig och död. Efter hand förstår hon att mänskligheten (i små nummer) och jordens system har räddats från totalförstörelse av en utomjordisk art, Oankali. Oankali tar hand om jorden och människorna mot att de får dela genetiskt material med människorna. Detta skapar förstås konflikter och väcker frågor om mänskligheten, kön, hierarkier, sexualitet m.m. hos både bokens karaktärer och hos läsaren. Verkligen läsvärt!   
- Tina Ringenson, institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik
Olivia E. Butlers bok Lilith's Brood

The Collector av John Fowles är en psykologiskt spännande berättelse om ett kidnappningsfall sett ur två olika perspektiv, både kidnapparens och den kidnappades. Boken stannar kvar hos en mycket länge, och man går och funderar på vad man själv skulle gjort i samma situation. Som läsare blir man både förundrad, fascinerad men också frustrerad och irriterad. En bok som fängslar (he he) helt enkelt!
- Carina Tångring, institutionen för pedagogik och utbildningsstudier

John Fowles bok The Collector

Falsksken av Sara Engström är en dystopisk framtidskildring med övernaturliga inslag, den skildrar även ett mycket intressant akademiskt samhällsstyre samt färgstarka karaktärer. 
Författaren Sara Engström har anknytningar till Uppsala och universitet så det känns roligt att lyfta fram lokala förmågor.
- Sara Ekberg, institutionen för medicinska vetenskaper

Sara Engströms bok Falsksken
Jag kan ha fel av Björn Natthiko Lindeblad är en självbiografi som stannade kvar i mig länge. Jag föll för titeln, och blev flera gånger under läsningen tvungen att stanna upp för att tänka en stund. Smaka på orden. Ta till mig av meningen bakom dem. I boken får vi följa ett mycket intressant liv, på många sätt så annorlunda mot vår vardag, men samtidigt så allmänmänskligt.
Björn hoppade av en lovande karriär, och lämnade allt för att bli buddhistisk skogmunk. Det var en stor omställning, så klart, och Björn delar många roliga anekdoter från klosterlivet. Även mer allvarsamma. Efter 17 år i klosterlivet gör Björn en ny drastisk förändring och återvänder till Sverige. Men väl tillbaka känner han sig vilsen, utan varken jobb eller pengar. Hur anpassar mig sig till den materiella världen efter nästa två decennier i den spirituella? Det leder till en depression. Men med hjälp av sina lärdomar från livet som munk hittar en väg tillbaka. 2018 kom nästa utmaning, en ALS-diagnos. Björn berättar så personligt och vackert om detta. Min varmaste läsrekommendation.
- Camilla Larsson, universitetsbiblioteket
Björn Natthiko Lindeblads bok Jag kan ha fel
Träskkungens dotter av Karen Dionne är ett lästips till den som gillade Där kräftorna sjunger. Det här är en bladvändare till thriller som känns som en blandning av Där kräftorna sjunger, Allt jag fått lära mig och kanske även lite Jana Kippo-feeling. 
- Camilla Larsson, universitetsbiblioteket
Karen Dionnes bok Träskkungens dotter
Ett litet liv av Hanya Yanagihara är en bok som är uppslukande och svår att glömma. Berättelsen sträcker sig över flera decennier och handlar mycket om att leva ett liv med alla medgångar och motgångar. Den är skoningslös och verklig och visar att ibland blir det inte som man har tänkt sig. Det är inte några lyckliga slut vi pratar om här men ändå väl värt att läsa. 
Gillar man den boken finns Yanagiharas ”People in the trees” på engelska och snart kommer även hennes nästa bok ”To Paradise”.
- Shirin Mavadati, enheten för studieadministration 
  
Hanya Yanagiharas bok Ett litet liv
The Why Are You Here Cafe by John P. Strelecky. In just over a hundred pages, this book explores the “important” questions of life. This is an easy read during the holidays and will leave you with a lot of inspirational thoughts for the new year and maybe even lead to some small or rather big resolutions for 2022. Strelecky shares quite unagitated, with a sense of humor the story of his protagonist John, a “successful” manager who seems to be trapped in his hamster wheel of work. The encounter with the “Why are you here” Café will change his life for good?! (You might want to read part 2, Return to the Why Café, to accompany John a few years later).
Finally, why do I recommend this book? Quite simply, because we often forget why we do the things we do in life and what is really important to us. The book is a quick reminder to pause every now and then to reflect on, how John calls it, our own individual purpose of existence.
- Leonie Paul, institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik
John P Streleckys bok The Why Are You Here Cafe
Mistakes Were Made (but not by me) by Carol Tavris and Elliot Aronson is a book that helps us understand why it is so hard to apologize when we make mistakes and the traps we can fall into to justify actions we know are wrong. It provides great insight into the reasons behind common dishonesty (why politicians or colleagues lie) and helps us see how the same incentives affect us. It’s an eye-opener for reflecting on how we can keep ourselves honest and true, but also how we can understand others’ behavior.
- David Black-Schaffer, institutionen för informationsteknologi
Carol Tavris och Elliot Arons bok Mistakes Were Made but not by me
Happy Money: The Science of Happier Spending by Elizabeth Dunn and Michael Norton. We live in an intensely consumer society but we all know money can’t buy happiness. Or can it? This book looks to research to help us understand how we can spend our money to make ourselves happier, and the results are surprising. Things that we are told are important (larger houses, nice cars) turn out to deliver a lot less satisfaction than experiences and anticipation. A good book to reflect on, particularly around the holidays.
- David Black-Schaffer, institutionen för informationsteknologi 
Elizabeth Dunn och Michael Nortons bok Happy Money
Brobyggarna av Jan Guillou är min bästa läsupplevelse - som resulterade i ändrade semesterplaner (detta var före Covid). Det är den första och bästa boken i en lång romanserie som följer en från början norsk familj. 
Händelserna utspelar sig i början av 1900-talet och handlar till viss del om bro- och järnvägsbygget mellan Oslo och Bergen över Hardangervidda. 
Efter att ha läst denna bok ändrades genast våra semesterplaner och vi åkte denna, en av världens vackraste järnvägssträckningar, mellan Oslo och Bergen.
Vi stannade några dagar i Flåm (Flåmsbanen korsar Bergensbanen) för vandring och cykling i denna storslagna miljö för att sedan fortsätta Bergensbanen till Bergen.   
För den som vill kan julklappen innehålla även tågbiljetter mm.
- Catarina Dahlqvist, institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier
Jan Guillous bok Brobyggarna
The Dispossessed by Ursula K LeGuin
LeGuin was many-faceted: anarchist, feminist, fantasy- and scifi writer, among other things. This is the book of her writing that has stuck with me the most. It made me completely change my perspective of the world around me. Do we possess things, or do they possess us?
- Sandra Eklund, institutionen för kemi
Ursula K Le Guins bok The Dispossessed

The power of now by Eckhart Tolle is a very strong book about how we can be powerful if we have track of how our minds think and let not our thoughts steer us but eventually us steering the thoughts and the mind. Very good tips and insights. I think it should be on everyone’s table as a book to give us an opportunity to see how powerful we and our thoughts can be, which in return can result in what we have/can achieve during our lifetimes!
- Emilija Žilinskaitė, avdelningen för internationalisering

Eckhart Tolles bok The Power of Now

Maker of patterns: An Autobiography Through Letters by Freeman Dyson 
Not all great scientists are great writers. Freeman Dyson is fortunately one of those who possess both qualities. Through his autobiography from 1941 to 1970s, one can peek into historical events such as WWII, the Manhattan project, the assassination of JFK and his numerous encounters with iconic figures in modern physics, for example, Richard Feynman, Robert Oppenheimer, Wolfgang Pauli, Frank Yang. In Chinese, we say that one home letter is worth a thousand taels of gold. I am in particular touched by Dyson’s bond with his family, his children and his friends through his numerous letters to his mother. What a gem! 
- Chao Zhang, institutionen för kemi

Freeman Dysons bok Maker of Patterns
Den bästa bok jag läst är Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach.
Den handlar om att spränga gränser och att inte lyssna för mycket på hur andra säger att man ska vara.
Varför den är så bra? Man blir inspirerad att söka sina egna vägar, att inte nöja sig med att vara en i flocken, inte lyssna på hur andra säger att du ska vara och att våga se vad som finns ”där bortom”.
Den är stark, man blir berörd och inspirerad till att våga följa sin dröm.
Bara 140 sidor och med många vackra bilder. En bok som man läser om många gånger i livet.
-Ylva Bäcklund, kansliet för teknik och naturvetenskap
Richard Bachs bok Jonathan Livingston Seagull

Ensam i Berlin av Hans Fallada utspelar sig i Berlin under andra världskriget, skrevs strax efter krigets slut och gavs ut 1948, efter författarens död. 2012 gavs den ut i sin helhet på svenska med en språklig modernisering. Paret Quangel i boken är baserat på ett verkligt par som, precis som Quangels, försöker sig på ett försiktigt motstånd mot nazismen. Man kan säga att den här boken slukar mig. Jag sugs in i Falladas Berlin och Quangels stillsamma kamp.
- Emma Hortlund, lärarutbildningen

Hans Falladas bok Ensam i Berlin
Konsten att höra hjärtslag skriven av Jan-Philipp Sendker är en modern kärlekssaga i fantastiska miljöer.
- Anna Collén, områdeskansliet för medicin och farmaci
Jan-Philipp Sendkers bok Konsten att höra hjärtslag
En gentleman i Moskva av Amor Towles är en fängslande berättelse, med många vändningar och händelseutvecklingar, som utspelar sig i en historisk kontext.
- Anders Gardikro, Studentavdelningen
Amor Towles bok En gentleman i Moskva
The book that I give to friends who need a (literary) romp through the Highlands of Scotland is The Return of John McNab by Andrew Greig, which has drinking, flirting, seduction, suspense and banter, all set against dramatic scenery. Reading it is a good time with a satisfying conclusion.
- Hannah Bradby, Sociologiska institutionen
Andrew Greigs bok The Return of John Mcnab
The book that I give to friends who need a lyrical and intense description of growing up in troubled times is On earth we’re briefly gorgeous by Ocean Vuong, which touches on all of life’s social and personal difficulties, without ever losing sight of hope. Reading it is immersive and frightening but exhilarating.
- Hannah Bradby, Sociologiska institutionen
Ocean Vuongs bok On Earth we re Brifely Gorgous
Originals av Adam Grant är en bok som får dig att ifrågasätta social ordning och våga tänka nya tankar. När du har läst den kanske du, som jag, provar att vara den du alltid har velat vara. Boken är överraskande och tankeväckande. 
- Alina Johansson, sektionen för reumatologi
Adam Grants bok Originals
Hotel du Lac av Anita Brookner är en bok som jag ofta återvänder till. Den handlar om den engelska författaren Edith Hope som efter en mindre social skandal blir uppmanad av sina vänner att vistas en tid på ett hotell i Schweiz ”off season” medan skandalen hemmavid lägger sig. På Hotel du Lac träffar Edith ett antal andra engelska gäster och lär känna dem (eller gör hon det?) och spekulerar över deras liv. 
Det är en stillsam, men knivskarp skildring av mänskliga relationer och ensamhet. Inte minst av kvinnors vänskap och rivalitet. Jag tycker också att den  torra humorn gör boken så njutbar att läsa och rekommenderar den varmt. Överhuvudtaget vill jag gärna slå ett slag för Brookners böcker som jag tycker är litet orättvist bortglömda. Det finns många pärlor där att upptäcka!
- Karin Vusir, universitetsbiblioteket
Anita Brookners bok Hotel du Lac
Epepe är en fiktiv roman av den ungerske författaren Ferenc Karinthy. Boken handlar om en språkexpert som på väg till en konferens i Helsingfors landar i en okänd stad där invånarna pratar ett obegripligt språk. Han förs till ett hotell, fråntas pass och lämnas åt sitt öde. Han försöker få klarhet i sin situation, var han befinner sig, men på grund av språket hamnar han i olika knepigheter.
Det här är en spännande roman som aktualiserar frågor om betydelsen av språk, bemötande och migration. 
- Wulf Becker, institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap
Ferenc Karinthys bok Epepe
A Thousand Rooms of Dream and Fear by Atiq Rahimi is a beautifully written novella about Farhad, a student in Kabul, who experiences the early days of the pro-Soviet coup in 1979. A masterpiece!
- Helga Müllneritsch, institutionen för moderna språk
Atiq Rahimis bok A Thousand Rooms of Dream and Fear

The Art of Thinking Clearly written by Rolf Dobell 
I found it interesting because it has 99 short stories which each have a tip about different cognitive errors. It helped me to get informed about human biases while making decisions. Some of the stories and its tips are almost related to behavioral finance. The book consists of different stories which are not interconnected so it is good to have it and read each story on the bus, train to home as it is only 4-8 Pages.

- Ensieh Mahi- Business Studies Department

Jag har ju egentligen en hel drös med boktips men om jag skulle tipsa om åtminstone en bok så skulle det vara Circe av Madeline Miller. Den utkom på svenska för tre år sedan och handlar, som titeln avslöjar, om nymfen Kirke som för oss flesta mest är känd för att ha förtrollat Odysseus manskap till grisar i Odysséen. I Circe berättar Kirke sitt livs historia och vi som läsare får ett helt annat perspektiv på vad som faktiskt hände där på ön Aiaia. En uppfriskande och modern tolkning av grekisk mytologi. Läs och njut!

- Sofie Kraft, Uppsala universitetsbibliotek

Inne i spegelsalen av Liv Strömquist (eller något annat album av samma författare för all del). Liv Strömquists feministiska album behandlar alltid aktuella samhällsfenomen som analyseras med hjälp av filosofiska och sociologiska teorier på ett roligt, insiktsfullt och slagkraftigt sätt. Det här är en bok som inte innehåller så mycket text, men väcker desto fler tankar, och är därför passande läsning för den som inte har tid och möjlighet att läsa långa böcker med mycket text. Illustrationerna är också väldigt skickliga och roliga och förstärker det skrivna ordet. 
- Sara Laginder, sociologiska institutionen 
 

Liv Strömquists bok Inne i spegelsalen

Miracle Creek av Angie Kim är en bok som är svår att släppa. Det är en fantastisk historia om små lögner som får stora konsekvenser. Den handlar om människor som försöker göra sitt bästa i svåra situationer. Men allt går fel och människor dör. Det är en roman om skuld och kärlek. 
- Pernilla Holmkvist, Universitetsbiblioteket

Angie Kims bok Miracle Creek

I like to read very much and in the last months the book that I have liked the most and that I think is the easiest to recommend is Piranesi by Susanna Clarke.

Piranesi is a novel set in a very weird place: a house-labyrinth of infinite halls, with windows opened to the sky, and covered with marble statutes. The lower halls of the house are under water and there are tides affecting the others. The book starts following Piranesi, who lives in the house and does not know much about himself. We then start discovering who he is, and understanding more about the parallel universe he inhabits. It is really well-written, extremely atmospheric and a page-turner. 
- Rebeca Gonzalez Suarez, institutionen för fysik och astronomi

Susanna Clarkes bok Piranesi
En bok som jag vill rekommendera är Elin Cullheds Eufori: En roman om Sylvia Plath som kom ut tidigare i år. Boken fick även Augustpriset 2021 för Årets skönlitterära bok.
Den handlar om Sylvia Plaths sista år i livet skrivet ur ett jag-perspektiv. En väldigt stark bok som griper tag i en. Även om man vet hur boken kommer sluta så hoppas man in i det sista att det inte ska bli så.
Läs den!
- Lovisa Öhlund, Uppsala universitetsbibliotek
Elin Cullheds bok Eufori en roman om Sylvia Plath
Good Omens – Neil Gaiman and Terry Pratchett: I always keep coming back and reading this book because of how the struggle between good and bad is pretty much a view. In this you have an angel and a demon who have been on earth since Adam and Eve, they have fought each other for so long they became friends, and when the anti-christ and apocalypse was supposed to happen, it was in the most unlikely of places. A boy from a normal family in suburban England whose decisions affect the whole of mankind. 
- Simon Carter, institutionen för farmaci
Terry Pratchetts och Neil Gaimans bok Good Omens
The hundred year old man who climbed out of the window and disappeared (English version, originally in Swedish) – Jonas Jonasson: An unlikely life story of a 100 year old man who wanted one last adventure on his birthday, but adventure found him along with an almost nearly lawyer, doctor and vet; a con artist; a gang and an elephant. What is not to like about this book?
There are so many books to recommend!
- Simon Carter, institutionen för farmaci
Jonas Jonassons bok The hundredyearold man who climbed out of the window and disappeared
Stöld av Ann-Helén Laestadius är gripande roman baserad på verkliga händelser om en del av Sverige lång från storstadens ljus. 
Nioåriga Elsa blir vittne till ett brott när hennes ren dödas och hon hotas till livet. Boken följer henne fram till vuxenlivet och porträtterar hur polarisering fortplantar sig genom generationer. Den berättar om en kamp mot rasism, mot myndigheter djupt färgade av gamla fördomar och visar hur detta bygger upp en desperation med svåra konsekvenser. Starkt driv och årets läsupplevelse.
-Teija Tolppanen, Uppsala linneanska trädgårdar 
Ann-Helén Laestadius bok Stöld
Läser mycket böcker med olika författare och genrer på fritiden.
Just nu har jag snöat in på allt som har med författaren Stieg Trenter att göra.
Småputtriga deckare som skildrar Stockholm på 50 -och 60-talet.
Dels fina skildringar från vyer i Stockholm dels intressanta personskildringar i böckerna med fotografen Harry Friberg i spetsen.
Stieg Trenter har gett ut ett större antal böcker. Nämner här bara Lysande landning som jag läser just nu.
Finns även ett par böcker som blivit filmer på svtplay.
Kan rekommenderas.
- Ove Nordström, avdelningen för universitetsgemensam IT
Stieg Trenters bok Lysande landning
Jag vill tipsa om den norske författaren Jon Fosses poesi. Fosse är väldigt känd som dramatiker världen över, men skriver också poesi och romaner. Det finns en urvalsvolym utgiven på svenska med hans dikter översatta av Marie Lundquist som heter Långsam musik
Jon Fosses dikter är som symfonisk musik med ständiga omtagningar av teman; en mycket rytmisk, musikalisk poesi. Den försöker uttrycka det som inte kan uttryckas, och på så sätt har den en dimension av mystik. Med det sagt så är den inte alls svårläst.
- Johan Andersson, universitetsbiblioteket
Jon Fosses bok Långsam musik
Den bok jag föreslår läste jag i slutet av tonåren och den gjorde då ett djupt intryck på mig och har följt mig sedan dess. Boken heter Musashi, samurajen och är skriven av Eiji Yoshikawa. 
Boken handlar om en ung japansk mans utveckling från att i stort sett vara en pueril bråkstake i sekelskiftets, 15-1600-talet, Japan till att bli en fullfjädrad samuraj. Läsaren får följa Musashis kamp med att försöka förstå sig själv, andra, naturen och att utvecklas som människa. Händelserna i boken kan i mycket jämföras de etiska och filosofiska värderingar vi brottas med i dagens samhälle och det är upp till läsaren att själv värdera hur bra eller dåligt Musashi lyckas. 
När jag läste boken trodde jag att Musashi och innehållet i boken enbart var fiktion. Ca tio år efter att ha läst boken stötte jag på Miyamoto Musashi igen, denna gång på Östasiatiska museet i Stockholm. Till min förvåning lärde jag mig att Musashi funnits på riktigt, att han var filosof, strateg i krigskonst och en av de mest kända samurajerna i Japan. Ännu en gång gjorde Musashi intryck på mig.
- Lena Jansson, HR-avdelningen
Eiji Yoshikawas bok Musahi samurajen
My book tip is Angie Thomas’s On the Come Up, which tells the the story of aspiring teenage rapper Brianna as she struggles to establish herself as an artist, navigating her various identities, dreams, obligations and reputations along the way.   
Although On the Come Up is written for the YA (young adult) audience, it was nonetheless a fantastic, bittersweet read.  Through Brianna’s story, Angie Thomas tells a coming of age tale that is simultaneously as old as the genre itself and poignantly up to date.   
- Sarah Campbell, institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier  
Angie Thomas bok On the come up
Jag kan varmt rekommendera Camilla Davidssons feelgood romaner, så passande att koppla av med under julledigheten! Under vintergatans alla stjärnor är den första delen om Emma, en sönderstressad och vilse karriärkvinnas väg mot inre utveckling. Den handlar om att byta riktning i livet, Emma får en ingivelse att hon ska vandra pilgrimsleden Camino de Santiago de Compostela i Spanien för att reda upp sitt liv!
- Camilla Dahlbom, Centrum för genusvetenskap 
Camilla Davidssons bok Under Vintergatans alla stjärnor
Den bästa bok jag har läst kan vara Fjärilsvägen av Patrik Lundblad. Den kom ut 2020 och är fascinerande i sitt sätt att skildra nutidshistoria så att man känner att det var nyss och ändå länge sedan. Tiden har fört oss framåt, men kanske har vi inte kommit längre trots det? I Fjärilsvägen finns en vacker skildring av en mammas liv. Det är både respektfullt och utlämnande och skrämmande lätt att känna igen sig i. Vem minns inte sin gymnasietid, sommarkvällar, valrörelsen med Ny demokrati, de första åren när man flyttat hemifrån och de ointressanta föräldrarna som gjort allt för sina barn… Det är en direkt och personlig berättelse som jag tror att många, i synnerhet 70-talister, känner igen väldigt mycket i. Det är också en beskrivning av det svenska klassamhället och vägen till var vi står idag.  Det är en vacker och sorglig bok som tar slut alldeles för fort men är precis perfekt som den är.
- Kristina Jagell Norrby, universitetsbiblioteket
Patrik Lundbergs bok Fjärilsvägen