Uppsala universitet prenumererar sedan ett par år på tjänsten Research Professional som gör det enklare för dig som forskare att hitta forskningsfinansiering. I databasen Research Professional finns finansieringsmöjligheter från hela världen, inklusive specialiserade små utlysningar i Sverige. Genom universitetets gemensamma prenumeration har du som forskare tillgång till hela databasen utan några ytterligare kostnader.

I Research Professional kan du som forskare bygga upp en sökprofil skräddarsydd för dina behov och få meddelanden när det dyker upp nya utlysningar som passar din sökprofil. Det är enkelt att själv lägga upp sökprofilerna, ändra och lägga till.

Du kan välja mellan att logga in med ditt cas-ID och lösenord A eller skapa ett konto första gången du loggar in på Research Professional. Om du skapar ett konto måste du använda en dator som är uppkopplad på Uppsala universitets nätverk.

Kommer igång på fem minuter

Det går snabbt att komma igång. På fem minuter hade artikelförfattaren loggat in, skapat en profil, gjort en första sökning efter forskningsfinansiering inom ett ämne och sparat sökningen. Genom att spara sökningen och markera den för notifiering skickar Research Professional automatiskt meddelande via e-post om det dyker upp nya relevanta finansieringsmöjligheter. Det går givetvis bra att ha flera olika sökningar lagrade i systemet.

I skrivande stund har knappt 750 personer från Uppsala universitet skapat en egen profil i Research Professional.

Sökningarna kan sorteras på en rad olika aspekter, till exempel sista ansökningsdag, finansiär och land. Notera att det finns två olika gränssnitt för sökning beroende på vilket man föredrar.

I databasen finns också förhandsinformation om utlysningar som ännu inte har meddelats, det kan till exempel vara utlysningar som är årliga. Research Professional lägger då ut ungefär när utlysningen brukar komma varje år.

Webinarier och instruktionsfilmer

Om du behöver hjälp att komma igång har Research Professional webbaserade seminarier andra tisdagen varje månad. Det finns också korta instruktionsfilmer och manualer. Mer information via länken nedan.

Om ni är flera, till exempel en grupp på institutionen som vill komma igång, kan forskningssekreterarna och EU-koordinatorerna också ordna informationstillfällen om Research Professional bara för er, se kontaktlänk.

I Research Professional finns också nyheter om bland annat forskningsfinansiering och forskningspolitik uppdelat i regioner över världen. Under rubriken "Know How" finns också råd och stöd för att skriva framgångsrika forskningsansökningar.

Förutom utlysningarna och informationen i Research Professional lägger forskningssekreterarna och EU-koordinatorerna ut information om forskarstöd i Medarbetarportalen.

Anders Berndt

FAKTA
Research Professional är en extern tjänst som Uppsala universitet prenumererar på. Prenumerationen innebär att alla anställda kan skapa en profil och göra sökningar utan extra kostnader.

Uppsala universitets prenumeration på Research Professional hanteras av forskningssekreterarna. Kontakta gärna dem för mer information via kontaktlänken nedan.

Läs mer
Lär dig mer om Research Professional och sök utlysningar
Kontakt - stöd för forskningsfinansiering
Ingångssida för Forskningsstöd i Medarbetarportalen