Margareta Åmans avhandling i historia "Spanska sjukan: den svenska epidemin 1918–1920 och dess internationella bakgrund" är utgiven i serien Studie Historica, en skriftserie inom Acta Universitatis Upsaliensis (AUU), universitetets utgivning av vetenskapliga publikationer. AUU hanteras av universitetsbiblioteket och de kan konstatera ett kraftigt ökat intresse för avhandlingen sedan ett år tillbaka.

– Ämnet aktualiserades plötsligt när coronapandemin började ta fart under våren 2020 och avhandlingen blev en bästsäljare i webbshopen, säger Mattias Bolkéus Blom, samordnare vid universitetsbiblioteket. När Margareta Åman för mer än 30 år sedan publicerade sin avhandling så var det den första större studien som problematiserade epidemins utveckling, omfattning och konsekvens och dessutom analyserade myndigheternas agerande under förloppet i Sverige.

Avhandlingen är när det här skrivs nästan slutsåld i tryckt format, därför har universitetsbiblioteket fått tillstånd att digitalisera avhandlingen.

– Margareta Åman dog tyvärr 2020 men tack vare Margareta Åmans välvilligt inställda efterlevande finns hennes avhandling "Spanska sjukan" nu fritt tillgänglig för nedladdning i Uppsala universitets digitala vetenskapliga arkiv.