Uppsala universitet har sedan flera år ett samarbetsavtal med Stiftelsen Bergmangårdarna. Avtalet ger bland annat forskare från universitetet möjlighet att bo och arbeta upp till en vecka i Ingmar Bergmans efterlämnade fastigheter på Fårö.

Forskare med anställning vid universitetet som är intresserade av att tillbringa en tid på Fårö under våren eller hösten 2020 kan nu ansöka om detta.

Även doktorander kan ansöka. Doktorander erbjuds dock vistelse i mån av plats.

Universitetet har tillgång till en av fastigheterna, flygelbyggnaden på Dämba. I huset finns två sovrum, vardagsrum, badrum och kök och rymmer således 2-4 forskare om man till exempel vill arbeta tillsammans med något projekt. Det är självhushåll som gäller och fastigheterna har modernt utrustade kök. Boendet är kostnadsfritt för den enskilda forskaren.

Fastigheterna ligger i naturskönt område på Fårö, ca en timmes bilfärd från Visby. Forskaren måste själv ordna med transport. Fastigheterna är tillgängliga under perioden mars till oktober med undantag för sista veckan i juni samt under juli månad. Platstillgången är också begränsad under veckorna i juni och augusti.

I ansökan skall anges vem eller vilka som ansökan avser samt den eller deras anställningsförhållande på Uppsala universitet samt vilken tidsperiod (eller helst alternativa tider) ansökan avser. Därutöver ska forskaren bifoga en kort beskrivning av syftet med sin vistelse vid Bergmangårdarna.

Rektorsrådet för Campus Gotland kan komma att bjuda in forskare till Campus Gotland under sin vistelse på Fårö. Detta för att t ex ge en föreläsning, delta i seminarium, träffa forskarkolleger eller dyl.

Ansökningar behandlas löpande av Rektorsrådet och Planeringsrådet för Campus Gotland och skickas till christer.waldenstrom@uadm.uu.se.

Olle Jansson