Ulf Troedsson hade länge tänkt bygga ett garage, eller bilsalong som han själv säger, och efter att ha sett bilder på Carolina Redivivas boksal i ett tidningsreportage blev han inspirerad. Sagt och gjort, han satte igång med att röja ur virkesförrådet, gjuta nytt betonggolv och isolera väggar och tak som kläddes i masonit. Sedan var det dags att välja färg.

– Valet på färg i taket föll sig naturligt på antikt vitt och för att bestämma väggarnas färg ställde jag in två av mina bilar för att se vilken färg som lyfte upp färgskalan i deras röda lack bäst. Det blev en grön nyans, med väggfältens lister i guld, berättar Ulf Troedsson om färgvalet.

Koppling till universitetet

Ulf har en historisk koppling till Uppsala universitet då han bor på den gård där universitets grundare, Jacob Ulfsson föddes. I parken finns en minnessten som Ulfs föräldrar reste 1977, till minne av universitetets 500 års jubileum. Ulf hade dock inte varit på Carolina Rediviva, så en dag våren 2022 hade universitetsbiblioteket nöjet att ta emot honom på ett besök med en visning bakom kulisserna och så klart även en visning av boksalen.

– Vilken fantastisk sal, jag är golvad! Så vackert och välgjort, utbrast Ulf Troedsson.

Ulf är en hantverkare och jobbar till vardags som lärare i träslöjd på ett högstadium i Enköping och det tog honom ungefär två år att färdigställa bilsalongen. Besöket inspirerade till nya byggplaner, där ett första steg blir att måla om det rutiga golvet som enligt Ulf blev lite för lila, då originalet är mer åt det brun-röda hållet.