Sara Mangsbo, biträdande universitetslektor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap, tilldelas 10 000 kronor för utveckling av ny teknologi för individanpassad immunterapi till patienter med solida cancertumörer. Hennes nybildade bolag ska påbörja kliniska prövningar som kan bidra till botemedel mot en av de största folksjukdomarna. Pengarna kommer att investeras i patentskydd för innovationen.

– Det är väldigt roligt att bli uppmärksammad som entreprenör. Uppmärksamheten i sociala medier ger också en chans till möten med nya människor, vilket i sin tur skapar möjligheter på vägen fram till en produkt. Det är också roligt att nyheten får spridning och jag ser fram emot spännande diskussioner i framtiden, säger Sara Mangsbo.

Även Anders Ajaxon Persson, universitetslektor vid institutionen för materialvetenskap, tilldelas ett stipendium, på 20 000 kronor, för utvecklingen av en avancerad sensorteknik som kan mäta extremt små provmängder. Neonatalvårdavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala använder tekniken idag för att mäta halten av syre och koldioxid genom huden hos tidigt födda barn. Tekniken har även kommersialiserats genom bolaget Fourth State Systems.

– Anders Ajaxon Persson och Sara Mangsbo är två goda exempel på hur forskning av absolut högsta kvalitet, i kombination med handlingskraftigt entreprenörskap, konkret bidrar till att förbättra våra liv och samhällen, säger Peter Egardt i ett pressmeddelande.