Circus styrelse beslutade i november att stödja sex forskarnätverk från och med den 1 januari 2021.

Akviferer i antropocen

Nätverket vill rikta det vetenskapliga ljuset mot akviferer (geologiska bildningar som lagrar och släpper igenom grundvatten) för att visa på dess samhälleliga betydelse för beslutsfattare och samhället i stort och därigenom stödja en hållbar global användning av grundvatten.

Projektledare: Susann Baez Ullberg, institutionen för kulturantropologi och etnologi

Historiska studier av nationella kristendomar

Under 1920-talet trädde folkskollärare fram med en liberal och medborgerligt syftande kristendomsuppfattning utifrån Jesus som en etisk och moralisk förebild. Fram till 1960-talet kom folkskolan att fungera som en kyrka för denna uppfattning. Denna folkhemskristendom är förvånansvärt outforskad och kommer av nätverket att undersökas som uttryck för ett försök att skapa en svensk nationell värdegrund.

Projektledare: Urban Claesson, teologiska institutionen

Ledarskap, effektivitet och rättsstatlighet i fredstida kriser

Nätverket är ett mångvetenskapligt initiativ för att förena olika specialistkompetenser vid och utanför Uppsala universitet kring ett forskningssamarbete om svensk fredstida krisberedskap med fokus på konstitutionella, förvaltningsrättsliga och förvaltningspolitiska aspekter och hur dessa kan reformeras.

Projektledare: Olof Wilske, juridiska institutionen

Ångest – ett tvärvetenskapligt forskarnätverk

Tanken med detta nätverk är att bygga en plattform för tvärvetenskapligt samarbete, där forskare från olika discipliner kan mötas, utbyta perspektiv och utarbeta nya samarbetsformer. Genom dialog och möten är det tänkt att nätverket ska öka förståelsen av ett mångfacetterat fenomen som har en bred vetenskaplig och samhällelig betydelse.

Projektledare: Malin Gingnell, institutionen för psykologi

Den digitala staden

Enbart stora datamängder hjälper inte till att besvara samhällets centrala frågor om till exempel hållbarhet, segregation och hälsa. I stället måste fokus vara på att blanda metoder och angreppssätt så olika datamängder kan kombineras och driva vår kunskap framåt. Nätverket har som mål utveckla nya mångvetenskapliga samarbeten där de olika forskarnas kompetens kan mötas och utvecklas.

Projektledare: John Östh, kulturgeografiska institutionen

Fältarbete i antropologi och lingvistik

Vår värld rymmer en fantastisk mångfald av både kulturer och språk, där lejonparten står under utrotningshot när världen globaliseras. Därför är det ytterst viktigt att dokumentera dem innan de dör ut för all framtid. Fältarbete behöver göras effektivt, etiskt och dynamiskt. Tanken med detta nätverket är att sammanföra forskare som har beskrivande fältarbete som huvudsaklig forskningsmetod.

Projektledare: Harald Hammarström, institutionen för lingvistik och filologi