Sju grupper jobbade hårt på att ta fram förslag på 3–6 profilområden för vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
2022-09-09Process för profilområden vid Medfarm
Tisdagen den 6 september höll vicerektor Mats Larhed workshop med kollegiets representanter för att ta fram förslag till vetenskapsområdet för medicin och farmacis profilområden. Workshopen hölls för att öka delaktighet och ge möjlighet att komma in med förslag på profilområden.
Läs mer om profilområdena
Bakgrund för en ny fördelningsmodell och behov av lärosätenas profilområden
Regeringen avser att införa en ny modell för kvalitetsbaserad fördelning av ”ökade anslag” för forskning och utbildning på forskarnivå. Modellen ska vara ett verktyg för fördelning av ökade direkta forskningsanslag.
Ny kvalitetsbaserad fördelning av forskningsanslag från 2024
Vidareutvecklat förslag för kvalitetsbaserad resursfördelning
Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova fick i uppdrag av regeringen att ta fram en modell för kvalitetsbaserad fördelning och förslag fastställdes 30 maj 2022. Profilområden kommer att tilldelas medel i den kvalitetsbaserade modellen.
Det som i underlaget kallas profilområden ska innebära strategiska forskningssatsningar av hög kvalitet som lärosätena själva definierar, och som rektor beslutar och ansöker om. Profilområdena ska stärka lärosätenas forskningsprofiler och bidra till ökad kvalitet i forskningen.
Det finns i dagsläget ingen information om hur mycket pengar som kommer att fördelas genom profilområdena. Hösten 2024 kommer en ny forskningsproposition, och 2025 förväntas förslag om de finansiella förutsättningarna att presenteras.
Vad är ett profilområde?
Profilområden ska enligt regeringens direktiv
- vara strategiska forskningssatsningar av hög kvalitet
- stärka lärosätenas forskningsprofiler
- bidra till ökad kvalitet i forskningen.
Profilområdena kan omfatta både nya och mer etablerade forskningsområden. Varje lärosäte får skicka in en ansökan som beskriver ett eller flera profilområden. Uppsala universitet avser att skicka in en ansökan med 4–6 profilområden för hela universitetet.
Bedömning av profilområden
Profilområdets kvalitet kommer att bedömas utifrån vetenskaplig kvalitet, profilområdets förutsättningar för forskning av högsta kvalitet, samt kvalitet i samverkan med det omgivande samhället.
En internationell panel på cirka 10 personer på ledande nivåer och med bakgrund inom olika områden, ansvarar för bedömningen av alla ansökningar. För bedömning av den vetenskapliga kvaliteten kan panelen få stöd av ytterligare sakkunniga experter.
Idag finns inget beslut om hur satsningen ska utvärderas men regeringen avser att återkomma om utvärdering efter sex till sju år för att se om modellen lett till utveckling av profilområden och om den varit kvalitetsdrivande.
Uppsala universitets profilområden
Uppsala universitets ansökan ska visa på ett ledande forskningsuniversitet med bred forskning av hög vetenskaplig kvalitet. Tvär- och mångvetenskap samt samarbeten med andra svenska lärosäten, kommer att vägas in när Uppsala universitets profilområden tas fram. Varje vetenskapsområde får lämna in förslag på 6 profilområden till rektor. Uppsala universitets slutliga ansökan kommer att innehålla 4–6 profilområden.
Medfarms tidsplan för arbetet med profilområden
För vetenskapsområdet för medicin och farmaci är tidsplanen snäv. I augusti diskuterades profilområden i farmaceutiska och medicinska kommittéerna som kom in med flera idéer. Den 6 september hölls vetenskapsområdets workshop.
AU informeras och diskussioner förs i vicerektors ledningsgrupp (VLG) om förslag från kommittéerna och från workshopen. Vetenskapliga skribenter för respektive profilområde utses också under september. I oktober fattas beslut i AU, ON att vicerektor föreslår rektor föreslagna profilområden för vetenskapsområdet för medicin och farmaci. Den 28 oktober ska vicerektor skicka in det framarbetade förslaget till rektor.
Universitetsövergripande tidsplan
För Uppsala universitet finns en universitetsövergripande tidsplan. Den 28 juni 2022 fattade rektor beslut om plan för arbetet med profilområden och nu i september ska rektor informera konsistoriet om processen. Vicerektorerna för de tre vetenskapsområdena ska lämna förslag på profilområden till rektor den 28 oktober. I januari fattar rektor beslut om 4–6 profilområden avsedda för en föranmälan för Uppsala universitet, och i maj 2023 skickas Uppsala universitets fullständiga ansökan in.