IT-SUPPORT: ÖKAD TILLGÄNGLIGHET VID CAMPUSOMRÅDENA

Det verksamhetsnära IT-stödet har återgått till ordinarie öppettider vid campusområdena. IT-support är normalt tillgänglig mellan kl. 08.30 och 16.30, var supporten finns lokaliserad framgår här: Medarbetarportalen/IT-och telefoni/IT-support. Om personalen i supporten är ute på uppdrag kan lokalen vara tillfälligt obemannad. Återkom då gärna lite senare, ring 018-471 44 00 eller kontakta UIT via e-post: itsupport@uu.se. Det är också möjligt att boka tid för personlig service.

RIKTLINJER FÖR STUDENTINFLYTANDE

Rektor har fastställt Riktlinjer för studentinflytande vid Uppsala universitet (UFV 2019/1792). Riktlinjerna är ett styrande ramverk som ska förtydliga arbetet med studentinflytande. Dokumentet fokuserar på det studentinflytande som utövas genom studentrepresentation. I anslutning till riktlinjerna har även fastställts en vägledning som ger praktiska råd och tips till institutioner/motsvarande.
Upplysningar: Cecilia.Edin@uu.se

JUSTERAD PRISLISTA FÖR IT-SPECIALISTER

Avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) har sedan bildandet 2019 hyrt ut IT-specialister till hela universitetet efter behov. Priserna för specialisttjänster har dock inte reviderats sedan UIT startade sin verksamhet. Kostnaderna har ökat över tid, vilket gör att en justering av priserna för specialisttjänster inom IT nu har genomförts. De nya priserna gäller för uppdrag som beställs från och med 15 maj 2022 samt för alla avtal som omförhandlas eller nytecknas efter detta datum. Läs mer om prislistan.

REVIDERAD VISUELL PROFIL FÖR BÄTTRE SYNLIGHET

Uppsala universitets unika logotyp, tillika registrerade varumärke, har inte ändrats men vissa förbättringar och förenklingar av övriga riktlinjer har gjorts för att Uppsala universitet ska synas på ett mer konsekvent och tydligt sätt i digitala och pappersburna kanaler. De reviderade visuella riktlinjerna har fastställts av kommunikationsdirektören och gäller samtliga verksamheter vid universitetet. Läs mer om de visuella riktlinjerna. Samtliga upphandlade underleverantörer inom kommunikationsområdet har instruerats av kommunikationsavdelningen. Upplysningar: kommunikation@uadm.uu.se

ENKÄT: UTSATTHET OCH SEXUELLA TRAKASSERIER

En nationell enkät om hur vanligt det är med genusbaserad utsatthet och sexuella trakasserier inom akademin har genomförts. Uppsala universitet har i stort samma resultat som det nationella snittet i enkäten. Men kvinnliga doktorander vid Uppsala universitet rapporterar en högre mobbningsgrad än det nationella snittet. Enkäten är genomförd av forsknings- och samverkansprogrammet om sexuella trakasserier och genusbaserad utsatthet i akademin som drivs av Kungliga tekniska högskolan, Karolinska Institutet, Malmö universitet och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet. Läs mer om enkäten om utsatthet och sexuella trakasserier. 

UPPSALA UNIVERSITET OCH PRV SAMLAR HISTORISKA PATENT I SÖKBAR DATABAS

Alla beviljade svenska patent från 1746 – 1945 har digitaliserats och samlats i en sökbar databas – Svenska historiska patent – i samarbete mellan Patent- och registreringsverket (PRV) och Uppsala universitet. Sökmotorn invigdes den 20 maj av rektor Anders Hagfeldt och PRV:s generaldirektör Peter Strömbäck. Läs mer om historiska patent. 

PETER WALLENBERG JR NY HEDERSMEDLEM

Vid promotionshögtiden den 25 maj med firande av jubeldoktorer och nya doktorer installerades även Peter Wallenberg jr som ny hedersmedlem. Övriga hedersmedlemmar är kung Carl XVI Gustaf, kejsare Akihito av Japan och direktör Anders Wall. Det var i mars 1990 som konsistoriet beslutade att inrätta en särskild värdighet, Hedersmedlem av Uppsala universitet.