SAMVERKAN MED FORSKNINGSNÄRA FÖRETAG UNDER LUPP

Internrevisionen har granskat den interna styrningen och kontrollen då universitetet vid samverkan upplåter rätt att nyttja lokaler, laboratorier, utrustning och andra av universitetets resurser till forskningsnära företag (UFV 2021/3024). En rapport lämnades vid konsistoriets sammanträde den 28 april. Granskningen har inriktats på områdena regler och rutiner, avtal och villkor, bisysslor och jäv, uppföljning samt stöd och vägledning. I intervjuer, information på medarbetarportalen samt sökningar i diarie- och ekonomisystem har det framkommit ett knappt tjugotal exempel på forskningsnära företag som universitetet samverkar med.

• Granskningen visar att universitetet saknar ett samlat och kommunicerat regelverk och anvisningar som tydliggör vilka regler och principer som gäller och vilka krav, villkor m.m. som ska ställas när universitetet vid samverkan upplåter rätt att nyttja utrustning och andra resurser till forskningsnära företag.

Efter redovisningen och rektors yttrande beslutades att lägga rapporten till handlingarna. Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uu.se (universitetsdirektör) ochSven.Jungerhem@uu.se (internrevisionschef).

 

INSTITUTIONER GRANSKADE AV INTERNREVISIONEN

Internrevisionen har genomfört granskningar av ett urval av institutioner/motsvarande (UFV 2021/2670) inom ramen för planerade verksamhetsgranskningar. En rapport lämnades vid konsistoriets senaste sammanträde. Internrevisionen har granskat delar av den interna styrningen och kontrollen genom att bedöma efterlevnaden för ett urval av gällande regler och krav inom områdena verksamhetsstyrning, personal och ekonomi.

• Av granskningarna framgår att en övervägande andel av institutionerna/motsvarande bedömts ha en tillfredsställande intern styrning och kontroll avseende diarieföring, tjänstgöringsplaner och medarbetarsamtal, inköp och upphandling, representation (intern och extern), företagskort och inventeringar.

• Beträffande delegationer, bisysslor, systematiskt arbetsmiljöarbete, fakturahantering gällande resor och boende, stipendier och uppdragsutbildning har mer än hälften av de granskade institutioner/enheter bedömts ha förbättringsbehov, stora förbättringsbehov och vid ett tillfälle otillfredsställande intern styrning och kontroll.

Efter redovisningen och rektors yttrande beslutades att lägga rapporten till handlingarna. Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uu.se (universitetsdirektör) ochSven.Jungerhem@uu.se (internrevisionschef).

 

ENKÄTUNDERSÖKNING OM MEDARBETARPORTALEN

Alla anställda och övrigt verksamma inom universitetet har nu chansen att tycka till om medarbetarportalen https://mp.uu.se/ genom att besvara den enkät som skickas ut via mejl med sista svarsdag den 12 maj 2022. Syftet med enkäten är att få kunskap om hur medarbetarportalen används och upplevs inför kommande utveckling. Enkätundersökningen görs inom ramen för projektet "Ny webbplattform för Uppsala universitet" vid kommunikationsavdelningen. Upplysningar:kommunikation@uadm.uu.se

 

REVIDERADE RIKTLINJER FÖR KURSVÄRDERINGAR 

Rektor beslutade den 29 mars 2022 om nya reviderade riktlinjer för kursvärderingar (UFV 2020/2340). Några exempel på större förändringar är:

• En ny punkt som tydliggör att det är studenter som givits möjlighet att besvara kursvärderingen och studenter som går kursen nästa gång den ges som ska informeras om resultat och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingen. Denna punkt svarar direkt mot Universitetskanslersämbetets kritik gällande återkoppling av resultat och eventuella åtgärder från kursvärderingar till studenter.

• Det stöddokument som tidigare benämndes ”Rekommendationer för kursvärderingar” kallas nu för Vägledning vid kursvärderingar – stöd och råd i kursvärderingsarbetet.

• Studenternas aktiva medverkan i kursvärderingsarbetet betonas.

• Nämndernas ansvar betonas för att utforma kursvärderingsarbetet på ett sådant sätt att det svarar mot verksamhetens behov.

• Redaktionella ändringar för ökad tydlighet.

Upplysningar: Maria.Magnusson@uu.se De nya riktlinjerna är tillgängliga i Mål- och regelsamlingen, samt i Medarbetarportalen tillsammans med ytterligare stödmaterial.

 

MINSKAT SÖKTRYCK TILL HÖSTENS UTBILDNINGAR

När antagning.se stängde den 19 april hade 87 617 personer anmält sig till Uppsala universitet, en minskning med 11 procent jämfört med höstterminen 2021 (98 541). Antal sökande till Campus Gotland är 16 907, en minskning med 20 procent jämfört med höstterminen 2021 (21 260). Totala antalet sökande är lägre än pandemiåren 2020 och 2021 men högre än 2016 – 2019. Minskningen vid landets alla lärosäten var i genomsnitt tio procent. 

 

BETYDANDE DONATION STÄRKER FORSKNING INOM EKOLOGI OCH GENETIK

Entreprenören Sverker Lerheden donerat 100 miljoner kronor för att främja grundforskning inom ekologi och genetik. Via den nybildade stiftelsen Birgitta Sintrings stipendiefond kommer årligen stipendier delas ut till särskilt utvalda och bäst presterande forskare knutna till institutionen för ekologi och genetik vid Uppsala universitet. 

 

SKYTTEANSKA PRISET TILL SKARP OCH FRAMGÅNGSRIK PROFESSOR

Professor Robert Goodin, Australian National University, är mottagare av 2022 års Skytteanska pris i statskunskap. Goodin får priset för att i en rad arbeten under årtionden ”med skärpa och framgång strävat efter att förena politisk filosofi med empirisk statskunskap för att öka kunskapen om hur anständiga och värdiga samhällen kan utformas”. Skytteanska priset och en prissumma på 500 000 kronor delas ut av en stiftelse vid Uppsala universitet till den som gjort det ”mest värdefulla bidraget till statskunskapen”. 

 

UPPSALA UNIVERSITET OCH VOLVO INGÅR STRATEGISKT PARTNERSKAP

Uppsala universitet har tecknat ett partnerskapsavtal med Volvo Cars. Avtalet har fokus på hållbara fordon och batteriteknik. Planer finns för samarbeten inom utbildning, studiebesök och utveckling av nya utbildningsprogram samt utbildningsinsatser kopplade till projektet livslångt lärande. Dessutom ser parterna en stor potential för ökad forskarmobilitet mellan organisationerna och seminarier för att identifiera gemensamma idéer och projekt. Det strategiska avtal som nu signerats är det femte i ordningen för Uppsala universitet och påminner om liknande avtal med Hitachi Energy, NCC, Uppsala kommun och Region Gotland.