UTREDNING OM HANTERING AV FORSKNINGSDATA

Rektor har fastställt direktiv för en utredning om hantering av forskningsdata (UFV 2022/389). Till utredare har professor Hans Karlsson vid institutionen för informationsteknologi utsetts. Syftet med utredningen är att ta fram ett underlag för hur Uppsala universitet kan erbjuda stöd till forskare samt uppfylla de krav som finns kopplade till hantering och arkivering av forskningsdata samt föreslå olika organisatoriska lösningar för att tillgodose dessa behov samtidigt som hänsyn tas till nationella och internationella processer för hantering av forskningsdata. Utredningens slutrapport ska överlämnas till universitetsdirektören i mars 2023. Upplysningar: Anne-Sophie.Frojemark@uu.se

MÖJLIGHET FÖR UKRAINSKA FORSKARE ATT FÅ STIPENDIUM

Uppsala universitet avser dela ut stipendier på totalt 3 miljoner kronor till forskare som flytt från Ukraina (UFV-PA 2022/1182). Medlen beräknas räcka till 20 stipendier à 150 000 kr där varje stipendium tilldelas för kortare vistelser om fem månader vid Uppsala universitet. Stipendiet kan enbart tilldelas forskare som omfattas av massflyktdirektivet, som ger tillfälligt skydd i EU:s medlemsstater för ukrainska medborgare som fördrivits från Ukraina från och med den 24 februari 2022. Ett annat krav är att forskarna ska ha doktorsexamen. Den mottagande institutionen står för indirekta kostnader och ansökan lämnas till HR-avdelningen av prefekt/motsvarande. Upplysningar: ifss@uadm.uu.se (International Faculty and Staff Services).

REKTORS SUMMERING AV UTVÄRDERINGSÅRET

Rektor har fastställt en sammanfattande rapport över utvärderingsåret (UFV 2021/2736). Rapporten avser UKÄ:s lärosätesgranskning av kvalitetssystemet för utbildning, avslutade utbildningsutvärderingar 2020-2021 inom ramen för universitetets modell för utbildningsutvärderingar samt uppföljning av åtgärdsarbetet efter Kvalitet och förnyelse (KoF17) under 2020-2021. Upplysningar: Camilla.Maandi@uu.se

HÅLLBARHETSPROJEKTET: STYRGRUPP OCH PROJEKTLEDARE UTSEDDA

Rektor har initierat en universitetsövergripande satsning på forskning och utbildning som bidrar till hållbar utveckling (UFV 2021/2903). Syftet är att stärka och profilera verksamheten på området så att bredd och mångvetenskaplig potential kan nyttjas bättre. Till ordförande i styrgruppen har utsetts vicerektor Tora Holmberg. Till projektledare för universitetets hållbarhetsprojekt har utsetts professor Joëlle Rüegg, institutionen för organismbiologi. Projektet avslutas i december 2022. Upplysningar: Anna.Ledin@uu.se

WEBBPLATTFORMSPROJEKTET: UTVECKLING AV MEDARBETARPORTALEN

På uppdrag av universitetsdirektören ansvarar kommunikationsavdelningen för att byta universitetets webbpubliceringsverktyg. Delprojekt 1 omfattade en ny studentingång. Delprojekt 2 som pågår nu rör medarbetarportalen och delprojekt 3 externwebben. Läs mer om innehåll och tidsplan för delprojekt 2 (nya medarbetarportalen).

PREFEKT SÖKES TILL INSTITUTIONEN FÖR LINGVISTIK OCH FILOLOGI

Institutionen för lingvistik och filologi söker en ny prefekt och välkomnar intresseanmälningar även utanför institutionen. Utbildning erbjuds på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Institutionen har idag ca 100 anställda och ca 1 800 aktiva studenter. För att vara behörig till uppdraget krävs vetenskaplig kompetens samt en tillsvidareanställning vid Uppsala universitet. Därtill är dokumenterad administrativ skicklighet och ledarerfarenhet betydelsefullt. Prefektuppdraget har en omfattning på 50–100 procent och löper på tre år med möjlighet till förlängning. Intresseanmälan skickas till prefekten Hans Svensson (hans.svensson@lingfil.uu.se) senast den 25 april 2022. Frågor besvaras av Hans Svensson och dekanus David Håkansson (david.hakansson@nordiska.uu.se).

VARNING FÖR NÄTFISKE

För närvarande skickas det ut mejl – pågående nätfiske – med insamling till Ukraina som tema. En del av mejlen har QR-koder inlagda i mejlen och ser ut att vara skickade av kollegor vid Uppsala universitet. Svara inte – skicka istället det misstänkta (e-post, länkadress) till security@uu.se eller ring Servicedesk på anknytning 4400. Läs mer om nätfiske och IT-säkerhet vid universitetet.

SISTA APRIL: REKTOR DELTAR I FORSRÄNNINGEN – OCH SPELAR TRUMMOR

I år är evenemanget Sista april tillbaka i Uppsala efter två års uppehåll till följd av pandemin. En nyhet i år är att rektor Anders Hagfeldt kommer att delta i Forsränningen i en egen flotte och tävla med ett hundratal kreativt utformade farkoster. Dessutom kommer rektor att spela trummor med sitt band en av festivalkvällarna. Läs mer om Sista april i Uppsala.