LYCKAS MED BIDRAGSANSÖKAN: TA DEL AV FORSKARHANDBOK I MEDARBETARPORTALEN

Syftet med forskarhandboken är att ge alla forskare vid universitetet en guide till att lyckas med bidragsansökningar och att hantera beviljade projekt. Detta är en första version som kommer att utvecklas vid behov. Informationen är lättillgänglig och omfattar allt ifrån hur man planerar projekt och hittar en finansiär till vad som är viktigt att tänka på inför en ansökan och inte minst när man har beviljats bidrag. Forskarhandboken har utvecklats av universitetets forskningsstödsenheter.
Upplysningar: Carin.Marciszko@uu.se (forskningssekreterare).

HYRESFRITT I UNIVERSITETSHUSET ÄVEN I ÅR

Rektor har beslutat att universitetshuset, inklusive aulan, ska vara fortsatt hyresfritt för institutioner som använder lokalerna för undervisning och examinationer samt disputationer under tiden 2022-07-01 – 2022-12-31 (UFV 2020/1285). Tilläggstjänster, till exempel bemanning på kvällar och helger, ingår ej i beslutet om hyresfrihet.

MEDEL ATT SÖKA FÖR JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING

Rektor har beslutat anslå sammanlagt 900 000 kr under tre år för att fortsätta stimulera till särskilda satsningar inom jämställdhetsintegrering (UFV 2022/564). Bidrag kan sökas av anställda och studenter vid universitetet. Utlysningar sker under vårterminerna 2022-2024 och varje år avsätts 300 000 kr att konkurrera om. Inkomna ansökningar bereds av referensgruppen för jämställdhetsintegrering och beslut om tilldelning fattas av rektor.
Upplysningar: Ann-Sofie.Wigg-Bodin@uu.se (lika villkorsspecialist).

DIREKTIV FÖR UPPFÖLJNING AV ENHETERNA UU INNOVATION OCH UU SAMVERKAN

Rektor har fastställt direktiv för en uppföljning av organisation och inriktning vid UU Innovation och UU Samverkan (UFV 2022/460). Syftet med uppföljningen är att belysa det utvecklings- och förändringsarbete som genomförts sedan årsskiftet 2020/202 med ambitionen att skapa ett mer optimalt innovations- och samverkansstöd på universitetsgemensam nivå. Rektor beslutade den 15 december 2020 att från och med 1 januari 2021 inrätta två nya enheter med placering under rektor: UU Innovation och UU Samverkan. Beslutet baserades på en översyn av verksamheten vid förutvarande UU Innovation. Översynen påvisade ett behov av att införa en tydligare organisation och att i högre grad förankra och samordna det universitetsgemensamma innovations- och samverkansarbetet med särskilt avseende på vetenskapsområdenas önskemål och behov.
Upplysningar: Tom.Petersson@uu.se (utredare).

STÖD TILL AKADEMIKER FRÅN UKRAINA

HR-avdelningen arbetar på uppdrag av rektor med att ta fram ett förslag till stipendieprogram för forskare från Ukraina. En intresseanmälan har distribuerats till samtliga prefekter. Samtidigt utlyses medel för att ta emot tre forskare vid Uppsala universitet inom ramen för nätverket Scholars at Risks verksamhet (SAR). Det senare gäller inte enbart forskare från Ukraina. Samordnare av olika initiativ till stöd för Ukraina är leif.r.eriksson@uu.se vid avdelningen för internationalisering.
Det finns även en sida i medarbetarportalen som redovisar andra stödformer för akademiker på flykt från Ukraina.

FÖRDELNING AV MEDEL FÖR STUDENTINFLYTANDE

Rektor har beslutat att utbetala 13, 2 miljoner kronor – beloppet inkluderar statsbidrag – för år 2022 till de sex studentkårerna för uppgifter som stöder studentinflytandet, studenterna i deras studiesituation, stärker utbildningens kvalitet och bidrar till en god studiemiljö (UFV 2022/528). Rektor beslutade den 18 juni 2019 (UFV 2019/1014) att ett samlat stöd ska utgå årligen.

HJÄRNÄPPLET: NOMINERA INNOVATIV KOLLEGA

Uppsala universitet delar årligen ut innovationspriset Hjärnäpplet för att uppmärksamma och belöna framtagande av forskningsresultat eller kunskapstillgångar som resulterat i en innovation. Priset är tänkt att spegla universitetets bredd, innovationskraft och strävan mot en hållbar framtid. Nominera en medarbetare och kollega senast den 24 april 2022.