STUDENTREKRYTERING VIA DIGITALA KANALER
Under de senaste åren har studentrekryteringen flyttat in i allt fler digitala och sociala kanaler. Både internationellt och nationellt har Uppsala universitet numera ett stort antal digitala studentambassadörer, vars uppdrag är att beskriva sin vardag i ord och bild.
• Internationellt är bloggen tagged4.uu.se och @taggedforuppsala på Instagram de kanske viktigaste tillsammans med Bilibili och Weibo i Kina.
• Nationellt är YouTube och @uppsalastudent på Instagram de dominerande kanalerna. Innehållet i dessa kanaler kan alla ta del av, så gå gärna in och titta på vilket fantastiskt jobb studenter, tillika ambassadörer, gör för att sprida kunskap om Uppsala universitet.
• Inför ansökningsperioderna genomförs också många olika reklamkampanjer i sociala medier. De riktas alltid mot en specifik målgrupp, det vill säga presumtiva studenter. För mer information om studentrekrytering kontakta gärna joachim.ekstrom@uu.se (enhetschef, enheten för studentrekrytering vid kommunikationsavdelningen).
 

UNIVERSITETSGEMENSAM IT: ENKÄT OM SERVICE OCH IT-TJÄNSTER
Med början i denna vecka (vecka 11) skickar avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) vid universitetsförvaltningen ut en enkät till alla anställda och övrigt verksamma. Syftet är att samla in information om hur användarna vid universitetet upplever UIT:s leverans av IT-tjänster, tillgänglighet och service. Resultat och analys kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen av IT-verksamheten vid universitetet. Enkäten skickas ut av företaget Quicksearch. Upplysningar: Sofia.Ljungman@uu.se
 

REVIDERADE RIKTLINJER FÖR INTERN STYRNING OCH KONTROLL
Rektor har fastställt reviderade riktlinjer för tillämpning av förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll (ISK). Under 2021 genomfördes en översyn av processen för ISK, föranledd bland annat av internrevisionens granskning under 2020. En rekommendation som internrevisionen lämnade var bland annat att processen för ISK tydligare skulle integreras med den ordinarie verksamhetsplaneringen. I linje med detta förslag flyttas ledningsrådets riskanalys från hösten till våren i samband med inledningen av VP-processen. Upplysningar: Linda.Lundberg@uu.se
 

NYTT CENTRUM FÖR HÄLSOEKONOMISK FORSKNING
Rektor har inrättat centrum för hälsoekonomisk forskning (UFV 2021/2831). Centrumet är placerat vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci, organisatoriskt och administrativt placerad vid institutionen för medicinska vetenskaper. Det är ett tvärvetenskapligt centrum, där lärare och forskare har en ämnesmässig bakgrund i nationalekonomi, medicin och farmaci samt kopplingar till andra samhällsvetenskapliga ämnen. Upplysningar: Johan.Liljeroos@uu.se
 

UU INVEST OCH UU INNOVATION STÖDJER FORSKARE OCH STUDENTER
UU Invest är universitetets holdingbolag med uppgift att investera i idéer, projekt och bolag som bygger på forskning och kunskap genererade vid Uppsala universitet. UU Innovations roll är att inspirera och visa vägar framåt för forskare och studenter som vill omsätta sina forskningsresultat och idéer till användbara lösningar samt att erbjuda praktiskt stöd för att utvärdera och utveckla idéernas bärkraft. Läs mer. 
 

KRIGET I UKRAINA: FRÅGOR OCH SVAR
Universiteten i Ukraina har stängt och i Sverige har regeringen uppmanat lärosäten att avbryta samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus. Det här kan väcka frågor om vilka konsekvenser som uppstår för personer som är verksamma vid Uppsala universitet. Ta del av ”frågor och svar”. 
 

STÖD TILL UKRAINSKA FORSKARE
Anna Jonsson Cornell, professor i komparativ konstitutionell rätt vid juridiska fakulteten, arbetar för tillfället intensivt tillsammans med organisationen Scholars at Risk för att stötta ukrainska forskare. Läs mer om stödet till ukrainska forskare. 
 

NY FILM OM FÖRSTA KVINNAN VID ETT SVENSKT UNIVERSITET
I år är det 150 år sedan den första kvinnan, Betty Petterson, skrevs in vid ett svenskt universitet. Betty Petterson från Gotland läste lingvistik och modern litteratur vid Uppsala universitet. Uppsala universitet har producerat en film om Petterson. 
 

ANSÖK OM TRYCKNINGSBIDRAG
Vilhelm Ekmans universitetsfond
Ansökan skickas till annika.windahlponten@ub.uu.se senast fredag den 1 april 2022. Fonden stödjer utgivandet av vetenskapliga arbeten författade av tillsvidareanställda lärare vid Uppsala universitet och tjänstemän vid universitets vetenskapliga institutioner.
Tryck av vetenskapliga arbeten i AUU:s serierAnsökan skickas till annika.windahlponten@ub.uu.se senast fredag den 1 april 2022.
Bidragen ges normalt endast till en del av kostnaden samt utgår endast som förhandsstöd och inte till doktorsavhandlingar.