UNIVERSITETET OMSATTE 8 MILJARDER KRONOR FÖRRA ÅRET

Verksamheten inom universitetet fortsätter att växa. Det framgår av årsredovisningen (UFV 2022/1233) som fastställdes av konsistoriet nyligen. Under den senaste femårsperioden har omsättningen ökat en miljard kronor och var drygt 8 miljarder 2022.

  • Det ekonomiska resultatet 2022 blev ett underskott om 136 miljoner kr, men den ekonomiska ställningen är fortsatt stark. Underskottet gäller såväl utbildning som forskning.
  • Antalet helårsstudenter uppgick 2022 till 28 332. Det är en minskning med tre procent jämfört med 2021, vilket är i linje med ett minskat utbildningsuppdrag. Minskningen av antalet helårsstudenter har skett inom samtliga vetenskapsområden samt inom både utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Såväl programstudenter som studenter inom fristående kurser minskar.
  • Under 2022 var i medeltal 7 705 personer anställda vid universitetet.
  • Vid slutet av året 2022 uppgick den samlade lokalarean till 406 100 kvadratmeter (motsvarar ungefär 75 fotbollsplaner). Lokalkostnadernas andel av universitetets omsättning är elva procent.

Upplysningar: Daniel.Gillberg@uu.se (planeringsdirektör) och Hanna.Mortberg@uu.se (ekonomidirektör).

BUDGETUNDERLAG TILL REGERINGEN FASTSTÄLLT

Konsistoriet har fastställt budgetunderlaget till regeringen för 2024–2026 (UFV 2022/2684). En av de frågor som Uppsala universitet lyfter som prioriterade i budgetunderlaget till regeringen är att kostnadstäckningen för högre utbildning snarast behöver förbättras. Den har urholkats under en lång rad av år. För att ge universitetet de bästa förutsättningar för att bedriva verksamheten med högsta kvalitet och relevans föreslås regeringen bland annat att:

  • vara restriktiv med detaljstyrningen av lärosätena och värna lärosätenas rådighet och att utreda hur en ökad organisatorisk autonomi för lärosäten kan uppnås;
  • universitetet tilldelas ett större utbildningsuppdrag för grön omställning och livslångt lärande och att de tillfälliga utbildningssatsningarna permanentas;
  • anslagsmedel för strategiska forskningsområden fullt ut integreras i basanslaget;
  • avkastningskravet på Akademiska hus tas bort.

Upplysningar: Daniel.Gillberg@uu.se (planeringsdirektör) och Hanna.Mortberg@uu.se (ekonomidirektör).

ARBETSORDNING FÖR KONSISTORIETS RISKUTSKOTT

Konsistoriet har fastställt instruktioner (UFV 2022/1191) för det riskutskott som inrättades i oktober 2022. Syftet med riskutskottet är att ge konsistoriets ledamöter ökad insyn och delaktighet i universitetets process för intern styrning och kontroll. Upplysningar: Daniel.Gillberg@uu.se (planeringsdirektör).

TIDSPLAN FÖR INSPEL TILL NÄSTA FORSKNINGSPROPOSITION

Nuvarande forsknings- och innovationsproposition (prop. 2020/21:60) löper under perioden 2021–2024. Det innebär att regeringen senast i december 2024 förväntas presentera en ny proposition för perioden 2025–2028. Arbetet med att ta fram Uppsala universitets inspel till den kommande propositionen påbörjas under våren 2023. Rektor, prorektor, universitetsdirektören och de tre vicerektorerna utgör styrgrupp för arbetet. Vetenskapsområdena, universitetsförvaltningen, universitetsbiblioteket och studentkårerna bjuds in att lämna underlag, i enlighet med en särskild tidsplan som kommunicerats till berörda instanser.
Upplysningar: Daniel.Gillberg@uu.se (planeringsdirektör).

SJU INSTITUTIONER GRANSKADE AV INTERNREVISIONEN

Internrevisionen har i enlighet med 2022 års revisionsplan granskat sju organisatoriska enheter som valts ut för granskning genom ett stratifierat slumpmässigt urval (UFV 2022/802). Granskningsrapporten redovisades nyligen för konsistoriet.

Av granskningarna framgår att en övervägande andel av de organisatoriska enheterna bedömts ha en tillfredsställande intern styrning och kontroll gällande diarieföring, tjänstgöringsplaner, medarbetarsamtal och systematiskt arbetsmiljöarbete, representation (intern och extern), företagskort och inventering.

Beträffande delegationer, bisysslor, inköp och upphandling, redovisning av resor och boende och uppdragsutbildning har däremot fler än hälften av de granskade organisatoriska enheterna bedömts ha förbättringsbehov eller stora förbättringsbehov och vid ett tillfälle otillfredsställande intern styrning och kontroll. Efter redovisningen, rektors yttrande och konsistoriets fastställande lades ärendet till handlingarna.

Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uu.se (universitetsdirektör), Sven.Jungerhem@uu.se (internrevisionschef).

REVISIONSPLAN FÖR 2023 FASTSTÄLLD

Konsistoriet har fastställt revisionsplanen för 2023. Internrevisionen granskar självständigt, i enlighet med internrevisionsförordningen (2006:1228), om ledningens interna styrning och kontroll är utformad så att universitetet med rimlig säkerhet fullgör sina uppgifter och uppnår verksamhetens mål.

Revisionsplan för 2023 (UFV 2023/7)

  • Granskning av institutioner.

Institutionsgranskningar genomförs i enlighet med tidigare framtaget granskningsprogram,

  • Granskning av övriga organisatoriska enheter.

Avser avdelningar och organisationsenheter som inte bedriver utbildning och eller forskning.

  • Uppföljning av institutionsgranskningar genomförda 2019–2021.

Under perioden 2019–2021 har sammanlagt 21 institutioner och organisationsenheter granskats inom områdena verksamhet/organisation, personal och ekonomi.

  • Kris- och kontinuitetshantering.

De senaste årens allvarliga händelser såsom pandemi och kriget i Ukraina har bidragit till att sätta fokus på att organisationer behöver ha en väl fungerande kris- och kontinuitetshantering.

  • Laboratoriesäkerhet.

Inom forskning och utbildning hanterar Uppsala universitet kemiska, biologiska produkter och strålkällor. Felaktig hantering av dessa kan riskera leda till en avsevärd negativ påverkan på både människors hälsa och miljö.

  • Uppföljning av beslut och projekt.

Implementering och uppföljning av beslut fattade av rektor, konsistoriet eller andra beslutande organ är en viktig del av universitetets interna styrning och kontroll.

Upplysningar: Sven.Jungerhem@uu.se (internrevisionschef).

NYA BRANDVÄGGAR GER BÄTTRE SKYDD MOT IT-ANGREPP

För att bättre rusta universitetets IT-miljö och utrustning mot framtida angrepp genomförs nu ett omfattande arbete att uppgradera det digitala skyddsnätet. Nya brandväggar och övrig nätverksutrustning är på plats med uppdaterade rutiner och praxis som följd. Säkerhetsavdelningen och avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) svarar för genomförandet som ska vara klart den 31 mars 2023.

Informationsmöten:

REKTORSSEMINARIUM: EXCELLENS OCH TVÄRVETENSKAP

Rektor bjuder in till ett seminarium i Humanistiska teatern den 14 mars, kl 15.15-16.30 för utbyte av erfarenheter och diskussion kring hur man gör för att skapa en excellent tvärvetenskaplig miljö. Seminariet går även att delta i via zoom. Program och zoomlänk.

  • Vilka är möjligheterna och framgångsfaktorerna i gränsöverskridande miljöer? Vilka är utmaningarna? Vad är kvalitet och excellens inom tvärvetenskap?

Med utgångspunkt från en förstudie som gjordes under hösten 2022 planerar rektor att stödja uppbyggnad av en ny forsknings- och utbildningsmiljö inom hållbar utveckling. Ett av rektors prioriterade områden är att stimulera uppbyggnad av excellent och nyskapande tvär-och mångvetenskap.