NY MODELL FÖR KVALITETSBASERAD FÖRDELNING AV ANSLAG PÅ FORSKARNIVÅ
I forskningspropositionen (prop. 2020/21:60) aviserade regeringen att en ny modell ska införas för kvalitetsbaserad fördelning av anslag för forskning och utbildning på forskarnivå. Istället för att fördela medlen utifrån kvalitetsindikatorer ska medlen fördelas till så kallade profilområden.

• Rektor fattade i juni 2022 beslut att Uppsala universitets ansökan ska spegla att universitetet är ett ledande forskningsuniversitet med bred forskning av hög vetenskaplig kvalitet. Utöver de bedömningsgrunder som anges i förslaget från forskningsfinansiärerna kommer tvär- och/eller mångvetenskap samt samarbete med andra svenska lärosäten vägas in när profilområden tas fram.

• I ett första steg lämnar vicerektorerna, senast den 28 oktober 2022, förslag på maximalt sex profilområden från varje vetenskapsområde till rektor. Förslagen kommer att utgöra underlag till universitetets ansökan om profilområden och kommer beredas i rektors ledningsgrupp samt diskuteras i rådet för forskning. Senast i januari 2023 beslutar rektor om Uppsala universitets 4–6 profilområden. Källa: Rektors PM vid konsistoriesammanträdet den 21 september 2022.


NYTT STRATEGISKT SAMARBETE MED USA
Uppsala universitet har nyligen påbörjat sitt arbete i en ny strategisk satsning med USA. SIREUS är ett treårigt samarbetsprojekt mellan The Swedish American Chambers of Commerce (SACC-USA) och tolv svenska universitet som fokuserar på kunskapsutbyte inom innovation, vetenskap och entreprenörskap samt talangmobilitet för studenter och forskare mellan Sverige och USA. Projektet bygger på SACC-USA:s bilaterala affärs- och talangnätverk. Sveriges ambassad i Washington D.C. och Svenska institutet stödjer plattformen. Källa: Rektors PM vid konsistoriesammanträdet den 21 september 2022.


UPPSALA UNIVERSITET HAR UTVECKLAT EN LASTBIL SOM DRIVS MED SOLENERGI
Uppsala universitet har tillsammans med flera externa parter utvecklat en ny och unik solcellslastbil. I forskningsprojektet tas ytterligare ett steg i utvecklingen då lastbilens släp mer eller mindre täcks med solceller. Solenergin laddar ett batteri som dels kan driva hybridmotorn och dels, medan lastbilen står parkerad, kan generera el till elnätet. Släpet blir därför både elproducerande och ett ellager genom det stora batteriet som laddas.

Under två år har lastbilen utvecklats och den 28 september invigs den och gör sin premiärtur för att senare testas i trafik under en längre tid i vanliga transportuppdrag. Invigningen sker utanför Ångströmlaboratoriet i närvaro av landshövding för Uppsala län, Göran Enander och rektor Anders Hagfeldt.


REKTOR ANSLÅR MEDEL FÖR KVALITETSHÖJANDE INSATSER AV STUDIEPLATSER
Rektor har fattat beslut om att anslå 2 miljoner kronor per år i tre år för kvalitetshöjande
insatser av studieplatser vid universitetets campusområden. Utlysning av medel kommer att ske i oktober 2022, 2023 och 2024. Medel kan sökas av intendenturområdena.
• Våren 2022 genomfördes en utredning kring tillgång och kvalitet på studentytor och studieplatser inom universitetet. Utredningen konstaterade att Uppsala universitet totalt sett har god tillgång till studentytor och studieplatser. Samtidigt kunde det konstateras att det på flera campusområden råder brist på vissa typer av studieplatser. Även studieplatsernas kvalitet varierar mellan olika campusområden.
Upplysningar: Christer.Waldenstrom@uu.se


STORT ANTAL MEDALJER OCH PRISER DELAS UT PÅ ÅRSDAGEN FÖR UNIVERSITETETS GRUNDANDE
Varje år delar Uppsala universitet ut priser, utmärkelser och medaljer till personer som främjat forskningen, utbildningen eller utvecklingen vid Uppsala universitetet. I år (2022) sker detta när universitet den 7 oktober firar sin födelsedag (den 545:e i ordningen). Priser och medaljer som delas ut är Hjärnäpplet, Linnémedaljen, Rudbeckmedaljen, Torgny Segerstedtmedaljen, Martin H:son Holmdahlpriset, Ulla och Stig Holmquists pris, Oscarspriset, Geijers historiska pris, Pedagogiska priset och Årets alumn.
Läs mer • Pris- och medaljutdelningsceremonin äger rum i universitetsaulan dit alla är välkomna. Programmet startar klockan 18.00.
Läs mer


PERSONALFESTEN ÅTERKOMMER 2023
Det kommer inte att bli någon personalfest 2022. Planen nu är att personalfesten ska återkomma 2023. För närvarande utreds tänkbara nya utformningar för att ge plats åt fler medarbetare. Tidigare fick knappt 10 procent av de anställda plats, cirka 600 personer, på Slottet men universitetet har runt 7 500 anställda.


KLIMATLEDARSKAP: NY GÄSTPROFESSOR FINANSIERAD AV ZENNSTRÖMS DONATION
Sverker C Jagers, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centrum för studier av kollektivt handlande vid Göteborgs universitet, blir Uppsala universitets femte gästprofessor vid Zennströms klimatprofessur med inriktning klimatledarskap. Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, finansieras genom en tidigare donation av entreprenören Niklas Zennström till Uppsala universitet. Läs mer.


EUROPEISKA SPRÅKDAGEN FIRAS VID BLÅSENHUS
Den 26 september uppmärksammar Uppsala universitet den Europeiska språkdagen med korta föreläsningar och minimässa på Blåsenhus. Årets tema är Språk, språkinlärning, språkundervisning.

• Europeiska språkdagen firas sedan 2001 på initiativ av EU och Europarådet. Uppsala universitet uppmärksammar för första gången på länge dagen med en eftermiddag den 26 september klockan 13:00–15:00 i Eva Netzelius-salen på campus Blåsenhus.
Läs mer.