MODELL FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERINGAR: REVIDERADE RIKTLINJER
Rektor har fastställt reviderade Riktlinjer för modell för utbildningsutvärderingar (UFV 2021/2434) och givit områdes- och fakultetsnämnder i uppdrag att genomföra utbildningsutvärderingar under nästa utvärderingscykel 2023–2028. Revideringen innebär vissa mindre justeringar, men modellen är i grunden densamma. UKÄ:s rekommendationer i lärosätesgranskningen (LG2020) har omhändertagits genom tillägg om återkoppling till studenter på berörd utbildning om utvärderingen och planerade åtgärder samt att vidtagna (och eventuellt kvarstående) åtgärder systematiskt dokumenteras och följs upp på lämplig nivå. De elva aspekterna som ska täckas in är grupperade i fem områden för att motverka överlapp och möjliggöra mer sammanhängande redogörelser. Det är förtydligat att olika tyngd kan läggas vid aspekterna beroende på utvecklingsbehov och relevans för utbildningen. Därutöver finns vissa andra justeringar och redaktionella förtydliganden. Nu vidtar vetenskapsområdenas och fakulteternas arbete med att revidera sina modeller inför nästa utvärderingscykel. Dessa ska vara rektor tillhanda senast 2023-06-21 tillsammans med en preliminär tidsplan över utbildningsutvärderingarna under utvärderingscykeln.
Riktlinjer för modell för utbildningsutvärderingar.
Upplysningar: Maria.Wolters@uu.se

 

ALLMÄNHETEN HAR TYCKT TILL OM SVENSKA LÄROSÄTEN
Uppsala universitet hamnar på plats fyra i Kantar/Sifos anseendeindex för 2022. Undersökningen, som görs en gång per år, mäter allmänhetens kännedom och attityder till 22 svenska lärosäten. Ett anseendeindex på 75 eller högre är ett högt anseende. I år stämmer det på följande (anseendeindex 2022 inom parentes): Chalmers (86), KTH (84), Lunds universitet (83), Uppsala universitet (82) och Lunds tekniska högskola (77). Förra året var Uppsala universitets anseendeindex 81. Färre svenska lärosäten når ett högt anseende (index 75) 2022 (5) jämfört med 2021 (8). Totalt genomförde Kantar/Sifo 13 292 intervjuer med ett representativt urval av boende i Sverige i åldrarna 18–79 år.

 

UNIVERSITETSGEMENSAM IT ÖPPNAR SERVICECENTER VID AKADEMISKA SJUKHUSET
Avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) erbjuder nu IT-support på plats till UU-medarbetare även vid Akademiska sjukhuset. UIT bemannar en servicepunkt vid ingång 40, plan 5, rum 816 Inledningsvis är UIT på plats under tisdag och torsdag kl 13.00–16.30. Ambitionen är att successivt öka tillgängligheten framöver. Servicepunkten bemannas av UIT-personal från såväl Rudbecklaboratoriet som Biomedicinskt Centrum. Kontaktuppgifter: itsupport@uu.se eller 018–471 (44 00).

 

UNIVERSITETSPEDAGOGIK: ANMÄLAN TILL KURSER
Internutbildning våren 2023 anordnade av enheten för universitetspedagogik är öppen för anmälan. Våren 2023 kommer enheten bland annat att erbjuda en Academic Teacher Training Course, där ungefär hälften av de formella kursinslagen och all handledning kommer att arrangeras online och via Zoom.
Anmälan och information 
Kurser på engelska

 

NY STUDIO FÖR INSPELNING OCH STREAMING AV FÖRELÄSNINGAR
Under 2022 byggs en inspelningsstudio vid campus Blåsenhus. I studion kommer det att finnas möjlighet för högkvalitativ inspelning och streaming av föreläsningar och presentationer.
Läs mer

 

SPRÅKVERKSTADEN EN RESURS FÖR HELA UNIVERSITETET
Språkverkstaden erbjuder under höstterminen 2022 gratis ”workshoppar” för universitetslärare:

• 30/9: Lässtrategier för studenter

• 21/10: Skrivinstruktioner

• 18/11: Konstruktiva textkommentarer

• 25/11: Constructive comments (på engelska)

Plats: Campus Engelska Parken. Språkverkstaden är organisatoriskt en del av institutionen för nordiska språk och en resurs för hela universitetet.
Läs mer.

 

VACCINSAMORDNARE ÅRETS ALUMN
Vaccinsamordnaren under covid 19-pandemin, apotekaren Richard Bergström har utsetts till Årets alumn 2022 vid Uppsala universitet. Varje år delar universitetet ut utmärkelsen Årets alumn till en tidigare student som gjort ”framstående insatser inom sin karriär eller utfört något annat värt att uppmärksamma”.
Läs mer 

 

UPPSALA UNIVERSITET LYSER UPP KULTURNATTEN
Spännande föreläsningar, utgrävningar hos Uppsalas främsta kändisar och valvaka som inte riktigt är vad man tror – det finns mängder av anledningar att besöka Uppsala universitet under Kulturnatten i Uppsala den 10 september.
Läs mer 

 

NÄST BÄST AV SVENSKA LÄROSÄTEN
Uppsala universitet backar elva placeringar jämfört med föregående år och rankas som nummer 89 i den internationella rankningen ARWU 2022, den så kallade “Shanghai-rankningen”. Uppsala universitet rankas som näst bästa svenska lärosäte efter Karolinska institutet på plats 41. Bästa skandinaviska universitet är University of Copenhagen på plats 39. Shanghairankningen består av sex olika indikatorer, samtliga kopplade till forskning. De flesta bygger på publicerings- och citeringsdata från Web of science och Nature and science men har även med Nobelpris som indikator. Rankningen mäter forskningsexcellens med betoning på teknik, natur och medicinska vetenskaper.
Läs mer
Uppsala universitets placeringar i några rankningslistor