VERKSAMHETSPLANEN FÖR 2023 FASTSTÄLLD
Konsistoriet fastställde den 14 juni verksamhetsplanen för 2023 (UFV 2022/28). I verksamhetsplanen fastställs uppdrag och anslagsramar för områdesnämnder och universitetsgemensamma funktioner. Anslagsramarna fördelas sedan i områdesnämndernas och i förekommande fall fakultetsnämndernas verksamhetsplaner vidare till institutionerna.

Övergripande tidsplan:

  • 30 november: sista dag för områdesnämnder och fakultetsnämnder att fatta beslut om verksamhetsplan för 2023.
  • 14 december: konsistoriet fastställer vid behov justeringar i verksamhetsplanen för 2023
  • December: institutionerna färdigställer verksamhetsplan och budget för 2023.

För att stärka den långsiktiga strategiska planeringen omfattar verksamhetsplanen de närmaste tre åren. Beslut om resursfördelning gäller det närmast följande året (2023) eftersom regeringens resurstilldelningsbeslut är ettårigt. Därutöver anges planeringsförutsättningar för 2024 och 2025.

Upplysningar: Daniel.Gillberg@uu.se (planeringsdirektör).

NY POLICY FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKA VILLKOR
Konsistoriet har på förslag av rektor beslutat att upphäva universitetets arbetsmiljöpolicy med diarienummer UFV 2005/1757 och uppdragit åt rektor att fastställa en ny policy för arbetsmiljö och lika villkor (UFV 2021/1473). Den nya policyn gäller fr o m den 1 juli 2022 och samma dag upphävs den gamla. Syftet med den nya arbetsmiljöpolicyn är att beskriva vad som ska känneteckna arbetsmiljön vid universitetet, hur arbetsmiljö- och likavillkorsarbetet ska genomföras för att nå målen samt hur ansvaret för arbetsmiljön är fördelat. Policyn omfattar såväl anställda som studenter.

Upplysningar: Karin.Karlstrom@uu.se (HR-strateg).

UNIVERSITETSKOLLEGIET 2022 – 2025
Konsistoriet har på förslag av rektor beslutat att de 36 ledamöterna i universitetskollegiet och hörandeförsamling under tiden 2022-10-15 –– 2025-10-14 ska utses av de nya elektorsförsamlingarna (UFV 2022/1167. Elektorsförsamlingarna arbetar med val till områdes- och fakultetsnämnder. Ledamöterna i kollegiet fördelas mellan fakulteterna enligt följande: teologiska fakulteten (1), juridiska fakulteten (1), historisk-filosofiska fakulteten (3), språkvetenskapliga fakulteten (2), samhällsvetenskapliga fakulteten (5), fakulteten för utbildningsvetenskaper (1), medicinska fakulteten (8), farmaceutiska fakulteten (2) och teknisk-naturvetenskapliga fakulteten (13). Mandaten fördelas mellan vetenskapsområdena utifrån antalet årsarbetskrafter inom kategorien personer med vetenskaplig kompetens. Därutöver finns elva ledamöter i kollegiet som representerar övriga anställda och 18 som representerar studenterna.

Upplysningar: Linda.Lundberg@uu.se (akademisekreterare).

MÖTESTIDER FÖR KONSISTORIET
Vid sammanträdet den 14 juni fastställde konsistoriet mötestiderna för 2023:

  • 20 februari
  • 19–20 april
  • 20 juni
  • 20 september
  • 15–16 november
  • 14 december

Under hösten 2022 är mötestiderna dessa:

• 21 september
• 25–26 oktober
• 14 december

POLITISKA PARTIER: DETTA GÄLLER FÖR TILLTRÄDE TILL LOKALER
Riksdagsvalet i Sverige 2022 äger rum söndagen den 11 september. Samtidigt kommer det att hållas allmänna val till kommun- och regionfullmäktige. Inför varje val kommer det förfrågningar till Uppsala universitet om att få disponera lokaler för till exempel politisk information. Numera fattar inte rektor särskilda beslut inför varje val utan det är Riktlinjer för tillträde och upplåtelse till Uppsala universitets lokaler (UFV 2018/841) som reglerar vad som gäller:

  • Uppsala universitet kan medge upplåtelse för politiska möten till de politiska partier som innehar mandat i Sveriges riksdag, Uppsala regionfullmäktige, Uppsala kommunfullmäktige eller Gotlands regionfullmäktige.
  • De politiska partier som har mandat i Sveriges riksdag, Uppsala regionfullmäktige, Uppsala kommunfullmäktige eller Gotlands regionfullmäktige får efter samråd med berörda intendenter angående tid och plats för valkampanjer tillträde till universitetets allmänna utrymme två veckor före de allmänna valen.
  • För politiska organisationer som inte har plats i Sveriges riksdag, Uppsala regionfullmäktige, Uppsala kommunfullmäktige eller Gotlands regionfullmäktige ska prövning ske vid varje upplåtelse- och tillträdestillfälle. Organisationer med koppling med våldsbejakande extremism medges inte tillträde till universitetets lokaler.

Riktlinjer för tillträde och upplåtelse till Uppsala universitets lokaler (pdf)

Upplysningar: juravd@uadm.uu.se (juridiska avdelningen)

UNIVERSITETSGEMENSAM IT: TA DEL AV RESULTATET FRÅN ANVÄNDARUNDERSÖKNINGEN
I mars genomfördes en användarundersökning om IT vid universitetet. En enkät skickades ut till alla anställda och övrigt verksamma. Enkäten skickades ut till drygt 12 000 personer och svarsfrekvensen var 25 procent. Avsändaren var avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT). Nu finns resultatet tillgängligt och arbetet fortsätter med att ta fram en handlingsplan för fortsatt verksamhetsdialog och åtgärder för utveckling av IT-verksamheten.

KOMPETENSLYFT FÖR KLIMATET: UNIVERSITETET SAMORDNAR ÖPPEN NÄTBASERAD UTBILDNING

Som en del av regeringens satsning på Klimatkompetenslyftet får nio lärosäten medel för att ta fram öppen nätbaserad utbildning (MOOC:ar) för att stödja samhällets klimatomställning. Arbetet ska samordnas nationellt av Uppsala universitet och ha utbildningsstart under 2022. Med öppen nätbaserad utbildning avses avgiftsfri utbildning som ges via internet och som är öppen för alla – utan förkunskapskrav. MOOC – akronym för Massive Open Online Course.

TAPPAR PLACERINGAR I NY VÄRLDSRANKNING
Den internationella rankningen QS World University Rankings har släppt årets lista över världens bästa lärosäten. Uppsala universitet tappar fyra placeringar och går från 124 till 128. Samtidigt har universitetet förbättrat sina placeringar inom lärartäthet, internationell personal och internationella studenter. Bland svenska lärosäten kommer Uppsala universitet på fjärde plats, efter KTH (89), Lunds universitet (95) och Chalmers (125). Alla utom KTH har tappat några placeringar på årets lista.

KUNGLIG GLANS FÖR BETYDANDE VETENSKAPLIGA INSATSER
Kung Carl XVI Gustaf har tilldelat Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi, och Lennart Elmevik, professor emeritus i nordiska språk, H.M. Konungens medalj. Hans Ellegren belönas med H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band "för framstående insatser inom biologisk forskning och vetenskapshistoria". Ellegren är professor i evolutionsbiologi vid institutionen för ekologi och genetik och för närvarande ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademin. Lennart Elmevik får H.M. Konungens medalj av 8:e storleken i Serafimerordens band "för betydande insatser inom språkforskning och svenskt akademiväsende". Elmevik är professor emeritus i nordiska språk vid institutionen för nordiska språk.

---

Glad sommar. Ledningsnytt återkommer i augusti. RED.