KONSISTORIET FÖRESLÅR ANDERS HAGFELDT

Konsistoriet föreslår regeringen – i enlighet med universitetskollegiets rekommendation – att professor Anders Hagfeldt förordnas som rektor vid Uppsala universitet för perioden 2021-01-01-2026-12-31 (UFV 2019/1149). 

VERKSAMHETSPLANEN FÖR 2021 FASTSTÄLLD

Konsistoriet fastställde vid sammanträdet den 17 juni verksamhetsplanen för 2021 (UFV 2020/32). Verksamhetsplanering görs med ett treårigt perspektiv i syfte att stärka den långsiktiga strategiska planeringen. Beslut om resursfördelning omfattar enbart verksamhetsåret 2021 då regeringens resurstilldelningsbeslut är ettårigt. Därutöver anges planeringsförutsättningar för universitetet de två följande åren – 2022 och 2023. Upplysningar: Daniel.Gillberg@uadm.uu.se (planeringsdirektör).

INTERN STYRNING OCH KONTROLL PÅ INSTITUTIONSNIVÅ

Internrevisionen har i enlighet med 2019 års revisionsplan (UFV 2019/796) genomfört en granskning av intern styrning och kontroll på institutions- och enhetsnivå. Granskningsärendet redovisades vid konsistoriets senaste sammanträde. För ett urval av nio institutioner/enheter har efterlevnaden av ett antal regler och krav granskats inom områdena verksamhetsstyrning, personal och ekonomi. Av granskningarna framgår att institutionerna/enheterna generellt sett bedömts ha en tillfredsställande intern styrning och kontroll avseende dessa områden. Vad gäller bisysslor, resor, diarieföring och företagskort har internrevisionen dock uppmärksammat förbättringsbehov vid de granskade institutionerna/enheterna. Konsistoriet beslutade att lägga internrevisionsrapporten till handlingarna och att godkänna vad rektor anfört med anledning av rapporten.

Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uadm.uu.se (universitetsdirektör) och Sven.Jungerhem@uadm.uu.se (internrevisionschef).

GRANSKNING AV ARBETSMILJÖARBETET

Internrevisionen har i enlighet med revisionsplanen för 2019 granskat om universitetet har ändamålsenliga riktlinjer med mera som stödjer att arbetsmiljöarbetet bedrivs i enlighet med arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter (UFV 2019/2243). Ärendet redovisades för konsistoriet nyligen. Granskningen avsåg även om det finns ett uppföljningssystem som säkerställer att rektor och konsistorium årligen får en dokumenterad information om hur det systematiska arbetsmiljöarbetet bedrivs. 
Resultatet av granskningen visar att Uppsala universitet har dokument, riktlinjer och stödmaterial avseende det systematiska arbetsmiljöarbetet. Dokumenten är emellertid i flera fall föråldrade och att mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön saknas. Konsistoriet beslutade att lägga internrevisionsrapporten till handlingarna och att godkänna vad rektor anfört med anledning av rapporten.

Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uadm.uu.se (universitetsdirektör) och Sven.Jungerhem@uadm.uu.se (internrevisionschef).

FÖRDJUPAD UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNINGSÄRENDEN

Internrevisionen har i enlighet med revisionsplanen för 2019 genomfört en fördjupad uppföljning av den tidigare genomförda granskningen ”Intern styrning och kontroll” (UFV 2014/684). Ärendet redovisades för konsistoriet vid det senaste sammanträdet. Internrevisionens sammantagna bedömning är att universitetet genomfört de åtgärder som rektor beslutade om till följd av granskningen 2014. Internrevisionen bedömer dock att det fortfarande föreligger ett förbättringsbehov vad avser integrering av arbetet med intern styrning och kontroll i den ordinarie verksamhetsplaneringen och uppföljningen. Detta gäller också stöd och vägledning för hur utförandet av arbetet ska bedrivas i praktiken och hur ökad integrering ska uppnås. Konsistoriet beslutade att lägga internrevisionsrapporten till handlingarna och att godkänna vad rektor anfört med anledning av rapporten.

Upplysningar: Caroline.Sjoberg@uadm.uu.se (universitetsdirektör) och Sven.Jungerhem@uadm.uu.se (internrevisionschef).

NYA VICEREKTORER OCH STÄLLFÖRETRÄDANDE VICEREKTORER

Rektor Eva Åkesson har i enlighet med förslag från respektive elektorsförsamling utsett följande personer att vara vicerektorer under perioden 2020-07-01-2023-06-30 (UFV 2019/203):

  • professor Tora Holmberg (vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap);
  • professor Mats Larhed (vetenskapsområdet för medicin och farmaci);
  • professor Johan Tysk (vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap).

Följande utses att vara ställföreträdande vicerektorer under motsvarande period:

  • professor Mattias Martinson (vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap);
  • professor Eva Tiensuu Janson (vetenskapsområdet för medicin och farmaci); 
  • professor Charlotte Platzer Björkman (vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap).

REVIDERADE RIKTLINJER FÖR HANTERING AV TRAKASSERIÄRENDEN

Rektor har fastställt reviderade riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen. De nya riktlinjerna (UFV-PA 2020/2325) träder i kraft 2020-07-01. Förtydliganden har bland annat gjorts vem som den som upplever sig utsatt ska vända sig vid universitetet. Universitetsförvaltningens stöd och möjligheten att få stöd för enskild har även tydliggjorts i de nya riktlinjerna. Upplysningar: Dag.Linde@uadm.uu.se.

GRATIS UNDERVISNINGSLOKALER I UNIVERSITETSHUSET

Rektor har beslutat att universitetshuset ska vara hyresfritt under perioden 2020-07-01–2020-12-31 för institutioner som använder det till undervisning och examination (UFV 2020/1285). Genom att göra lokalerna i universitetshuset hyresfria ges alla institutioner bättre förutsättningar för att hålla det glesare mellan studenter vid undervisning och examination följd av den pågående pandemin. Upplysningar: Daniel.Palm@uadm.uu.se.
Boka universitetshuset: boka.uhus@uadm.uu.se

STÖD TILL KÅRER OCH NATIONER GER FLER LÄSPLATSER

Rektor har beslutat avsätta särskilda medel till studentnationerna och studentkårerna för att förstärka mottagandet av nya studenter och utöka antalet studieplatser höstterminen 2020 (UFV 2020/1288). Beslutet är bland annat fattat mot bakgrund av den pågående pandemin, som ställer nya krav på undervisningsformerna och ett ökat behov av läsplatser med möjlighet att få undervisning i mindre grupper. Upplysningar: Joakim.Löfkvist@uadm.uu.se.

DIGITAL MÖTESPLATS FÖR KAMP MOT CORONA

UU Innovation har skapat digital mötesplats för i första hand forskare och anställda vid UU, men så småningom även andra aktörer som vill diskutera teman relaterade till Corona-krisen. Syftet är att diskussionerna ska leda till konkreta idéer om möjliga samarbetsprojekt eller inspirera till innovativa lösningar på samhällsproblem relaterat till krisen.

SÖK PENGAR TILL SAMVERKANSPROJEKT

Verifiering för samverkan (VFS), är ett erbjudande om att söka finansiering för att utveckla forskningssamarbeten mellan Uppsala universitet och privat, offentlig eller ideell verksamhet. VFS ger forskare och externa organisationer möjlighet att gå från en samarbetsidé till att konkret testa den i gemensamma projekt.