JK-LISTAN: ÖKAT FOKUS PÅ HANTERINGEN AV ÅRETS ÄRENDEFÖRTECKNING

Justitiekanslern (JK) inkom 2022-01-18 med den årliga begäran om Uppsala universitets ärendeförteckning, den sk. ”JK-listan” som ska vara JK tillhanda senast den 1 mars 2022.

JK:s granskning syftar till att Uppsala universitet som myndighet hanterar allmänna handlingar på ett transparant, enkelt och rättssäkert sätt i enlighet med gällande regelverk.

• Kritik från JK har föranlett konsistoriet vid Uppsala universitet att uppdra åt rektor att förbättra hanteringen av allmänna handlingar vid myndigheten. JK:s granskning fyller en viktig roll i tillsynen av den hanteringen.

• Prefekter är ansvariga för diarieföring vid respektive institution/motsvarande och ska se till att ärenden handläggs så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts. Detta enligt 9 § förvaltningslagen (2017:900). När handläggningen är klar ska ärendet avslutas.

• Den centrala registraturen kommer att

– skicka ut en lista till prefekterna för de institutioner (motsv.) som har öppna ärenden. Av listan framgår vilka ärenden det rör och vem som är handläggare. Om det finns öppna ärenden där det inte längre förekommer några handläggningsåtgärder behöver de avslutas. Om ärendet inte kan avslutas skall motiven till det förklaras. Det skall göras av ärendets handläggare.

• Handläggaren ska med utgångspunkt från en förteckning från den centrala registraturen med öppna ärenden

– förklara bland annat anledningen till varför ärendena fortfarande är öppna och datum för senaste åtgärd antecknas. När listan är ifylld, ska den laddas upp enligt anvisningarna i utskicket. Får institutionen ingen lista från den centrala registraturen finns inga öppna ärenden vid institutionen.

Upplysningar: registrator@uu.se

VISSELBLÅSARE FÅR ÖKAT SKYDD GENOM ÄNDRING AV LAG

Fr o m december 2021 gäller en ny bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen, som ska skydda visselblåsarens identitet inom offentlig sektor. Sekretessen gäller för uppgifter som kan avslöja den rapporterande personens identitet i ett uppföljningsärende. Med ett uppföljningsärende menas bland annat uppgifter som framkommer i ett meddelande om missförhållande som inkommit via en visselblåsarfunktion och uppgifter som består i att lämna återkoppling till den rapporterande personen.
Information om anmälning av eventuella missförhållanden vid Uppsala universitet.

UTREDNING OM STUDENTYTOR VID CAMPUSOMRÅDENA KLAR I MAJ

Rektor har beslutat om direktiv för en utredning gällande studentytor och studentarbetsplatser vid campusområdena (UFV 2021/1183). Utredningens slutsatser och resultat ska överlämnas till rektor senast den 31 maj 2022, inte i mars som tidigare var planerat. Utredningens övergripande mål är att ge rektor och universitetsledningen en nulägesbild och vilka utmaningar universitetet har vad gäller studentytor samt att ge vetenskapsområden goda förutsättningar att planera utveckling av studentytor vid universitetets olika campusområden. Utredningens preliminära slutsatser presenteras för ledningsråd och rektor i februari 2022. Upplysningar: Christer.Waldenstrom@uu.se.

UTLYSNING AV PROJEKTMEDEL: UTBILDNINGSFÖRNYELSE OCH PEDAGOGISK UTVECKLING

I syfte att ytterligare stödja pedagogiskt utvecklingsarbete vid Uppsala universitet utlyser rektor projektmedel för verksamhetsåret 2023. Beviljade medel kan tas i bruk redan från och med hösten 2022. Utlyst belopp är sammanlagt 3 000 000 kr. Sista dag för ansökan om projektmedel för pedagogisk utveckling är den 24 mars 2022. Mer information om utlysningen: utlysning av projektmedel. En särskild projektkurs erbjuds personer som erhållit medel för pedagogisk utveckling: projektkursen.
Upplysningar: Joran.Rehn@uu.se

TALANGMOBILITET MELLAN SVERIGE OCH USA

Uppsala universitet har tecknat en avsiktsförklaring, som, om tillräckligt många svenska lärosäten ansluter sig, innebär att projektet Plattform för ökad talangmobilitet mellan Sverige och USA kan genomföras. Syftet är bl. a att stärka kvaliteten i högre utbildning och forskning. Projektet kommer att drivas gemensamt av lärosätesgruppen, Svensk-amerikanska handelskammaren i USA och Sveriges ambassad i Washington, DC under åren 2022–2024. Upplysningar: Erika.Dabhilkar@uu.se

ÖKAD TILLGÅNG TILL KAPITAL FÖR ATT KOMMERSIALISERA FORSKNINGSIDÉER

Uppsala universitet, genom UU Invest AB, och Beijerstiftelsen fördjupar nu sitt arbete genom att tillsammans skapa ökade förutsättningar att finansiera och kommersialisera forskningsidéer. Investeringsbolaget investerar sedan länge i forskning som leder till nya bolag och Beijerstiftelsen kommer via detta samarbete att öka tillgången till investeringskapital för dessa. UU Invest AB är ett statligt holdingbolag som förvaltas av Uppsala universitet och utgör den investerande delen av innovationsverksamheten.

NOMINERA ÅRETS PEDAGOGISKA PRISTAGARE

Sista dagen att nominera till 2022 års Pedagogiska pris är den 17 mars 2022. Fem pris, på vardera 20 000 kronor, utdelas årligen i november. Fyra av priserna är riktade mot lärare inom områdena teologi, humaniora och utbildningsvetenskap; juridik och samhällsvetenskap, medicin och farmaci, matematik, naturvetenskap och teknik. Det femte priset riktas mot pedagogiska insatser inom ett prioriterat område och kallas för det fria priset. År 2022 är det prioriterade området ”Kritiskt förhållningssätt i en polariserad värld”.

ÅRETS ALUMN – DAGS ATT NOMINERA EN FÖREBILD

Nomineringar till Årets alumn kan lämnas av studenter och anställda. Sista dag för nominering är den 31 mars 2022. Beslut om vem som ska tilldelas utmärkelsen fattas av rektor efter förslag av beredningsgruppen bestående av representanter från universitetsledningen, varje vetenskapsområde, studentkårerna, Kuratorskonventet samt Uppsala universitets alumnföreningsnätverk.

MEDICINSK HUMANIORA STARTAR FORSKARSKOLA

Centrum för medicinsk humaniora vid Uppsala universitet ska starta en forskarskola i medicinsk humaniora, där fem doktorandprojekt kommer att antas med handledning av en forskare inom humsam-området och en forskare inom medfarm-området. Projekten ska vara inom området medicinsk humaniora och ha en tydlig tvärvetenskaplig prägel. Upplysningar: elinor.hallen@idehist.uu.se

BO OCH ARBETA I BERGMANS HUS PÅ FÅRÖ

Uppsala universitet har sedan flera år ett samarbetsavtal med Stiftelsen Bergmangårdarna. Avtalet ger bland annat forskare möjlighet att bo och arbeta upp till en vecka i Ingmar Bergmans efterlämnade fastigheter på Fårö. Även doktorander kan ansöka och erbjuds vistelse i mån av plats. Ansökningar behandlas löpande av Rektorsrådet och Planeringsrådet för Campus Gotland och skickas till christer.waldenstrom@uu.se.