En olåst dator innebär att det blir enklare för obehöriga att ta sig in i universitetets datorsystem. Men en olåst dator innebär också att det du arbetar med kan spridas till obehöriga.

Att lämna datorn upplåst och obevakad innebär också en ökad stöldrisk av din dator eftersom det blir lättare att rensa datorn och sälja den.

Kortkommandon och skärmsläckare

Förhoppningsvis slår den här artikeln in en öppen dörr. Men om du inte redan har vanan att alltid låsa din dator kommer här några tips för att enkelt komma igång.

Till att börja med kan man ställa in skärmsläckaren så att datorn låser sig automatiskt efter en viss tids inaktivitet. Tänk på att ställa in skärmsläckaren så att skärmen blir svart för att spara både energi och skärm. Glöm inte heller att lösenordsskydda skärmsläckaren. Om du behöver hjälp kontakta IT-supporten.

Förutom att använda en lösenordsskyddad skärmsläckare kan du manuellt låsa datorn så fort du lämnar den obevakad. På en PC låser du enklast datorn genom att trycka Win+L. Win är tangentsbordsknappen med Windowssymbolen i form av ett stiliserat fönster, det kan också stå "Win".

Med en Mac-dator låser du enklast datorn genom att trycka Kontroll(Ctrl)+Kommando+Q. Kommando är tangentborsknappen med Sankthanskorset (kringelsymbolen). Sankthanskorset används i Norden som symbol för sevärdheter på till exempel gatuskyltar.

Samma tänk för mobilen

Eftersom mobilen du har i fickan i princip är en liten dator är det viktigt att du också lösenordsskyddar mobilen. Om du behöver hjälp kontakta IT-supporten.