Det är alltför lätt att arbeta ett antal timmar i sträck framför datorn direkt efter semestern. Vem har inte fastnat framför skärmen och glöm bort tiden? Men det är nog inte det bästa sättet att arbeta, varken för kroppen, hjärnan eller arbetet. Det är ju inte direkt någon nyhet att det är viktigt att ta pauser, både för att röra på sig och låta hjärnan tänka på annat en stund. Men det gäller att göra det också, att få det till en vardagsrutin.

Reflektion viktigt för återhämtning

I en forskningsstudie på vårdcentraler kunde forskarna se att möjlighet till reflektion under arbetsdagen var viktigt för återhämtningen, både egen reflektion och gemensam reflektion med kollegor. Personalen som fick möjlighet till återhämtning mådde allmänt bättre jämfört med kontrollgruppen. De upplevde en bättre gemenskap med ett mer öppet och positivt arbetsklimat.

Skjut inte upp återhämtningen

Det är lätt att tänka att man ska vila och röra på sig till kvällen eller helgen. Och man längtar till långhelgerna för att slappna av. Men vi behöver alla återhämtning i olika former under arbetsdagen. Precis när den här meningen skrevs kom en påminnelse på mobilen att det är dags att sträcka på benen. Så varför inte passa på att sträcka på dig och titta ut genom fönstret innan du fortsätter läsa?

Mobilappar kan hjälpa

Nu, efter semestern, passar det bra att tipsa om alla de mobilappar som kan hjälpa dig att komma ihåg att ta pauser. Några föreslår även olika övningar du lätt kan göra vid skrivbordet. Det kanske kan kännas lite bakvänt att föreslå att ta hjälp av elektroniken för att ta en paus från skärmarbete men under våren provade undertecknad och det fungerade riktigt bra.

Eftersom vi är en myndighet kan vi förstås inte rekommendera en specifik mobilapp som vi inte har handlat upp enligt konstens alla regler. Men vi kan föreslå några sökord som fungerar för att hitta den här typen av mobilappar varav många är kostnadsfria.

Prova att söka på "active breaks" eller "productivity breaks" för att få fram mobilappar som ger dig påminnelser om pauser och också kan föreslå olika aktiviteter. Ett annat sökord är "pomodoro", då får man fram mobilappar som bygger på att arbeta koncentrerat i till exempel 25 minuter och sedan ta 5 minuters paus.