När Emil Rosén valde att doktorera inom bildanalys för life science hade han inga drömmar om att det skulle leda till ett eget företag med en egenutvecklad innovation. Inte heller hade han en uttalad plan på en fortsatt forskarkarriär. Kanske var det rentav en anställning i näringslivet som låg närmast till hands. Alla dörrar stod på glänt. Så när han tog klivet från akademin till att bli entreprenör på heltid var det inte ett särskilt svårt beslut.

– Jag gillar att jobba med det som jag tycker är intressant för tillfället. För mig har bytet inte varit så stort egentligen och det har att göra med att jag i grunden är en problemlösare, och vare sig man jobbar inom forskningsvärlden eller mot kunder, som jag nu gör, så är det problem som behöver lösas, säger Emil Rosén.

Såg tidigt behoven

Forskarutbildningen vid institutionen för immunologi, genetik och patologi beskriver Emil Rosén som väldigt rolig och intressant. Inte minst eftersom han som utbildad civilingenjör inom teknisk fysik upplevde befinna sig väldigt långt från medicin- och biologivärlden men snart insåg att han kunde bidra till området. Dessutom fick han möjlighet att utveckla sig även om sitt stora intresseområde – beräkningsteknik.

– Jag är mycket fokuserad på bildanalys och ai nu och har alltid varit intresserad av beräkningsteknik och maskininlärning. När jag börjande min forskarutbildning hade jag egentligen inte så mycket kunskaper om neurala nätverk eller bildanalys, men det var sådant jag fick lära mig för jag såg tidigt att det fanns ett behov av det i forskargruppen, berättar Emil Rosén.

Han såg kollegor som kämpade i veckor för att försöka lösa bildanalysproblem när de egentligen var experter på helt andra saker. Dessutom var metoder för avancerad bildanalys på stark frammarsch inom life science men den praktiska implementeringen, både inom akademin och inom näringslivet, gick generellt sett segt.

En innovation tar form

– Jag ville hjälpa till, det var så det började, men jag hade inte tid att göra det på jobbet så på fritiden skrev jag en mjukvara som jag själv skulle vilja ha haft när jag doktorerade. Då hade det gått mycket snabbare och smidigare, berättar han.

Som forskare kan det ibland vara svårt att se vad som skulle kunna bli ett företag men när det var ett år kvar av forskarutbildningen kände Emil Rosén att han var något på spåren. Det faktiska beslutet att starta eget tog han dock efter disputationen.

–Först då kände jag att jag kunde fokusera och inse att jag kan göra verklighet av min idé, förklarar han.

Hans mjukvarulösning kombinerar bildanalys och ai, och i produktversionen även molntjänster där en viktig poäng är att en icke-teknisk person ska kunna använda den.

Kunderna han fokuserar på finns inom bioteknik, levande cellavbildning och läkemedelsutveckling och de bildanalysproblem han framförallt vill hjälpa till att lösa är sådana som inte är standardmässiga, men som upprepas. Ett exempel han nämner är ett företag som vill testa vilka cancerceller som svarar på vilka läkemedel i zebrafiskar, och där han nu har ett samarbete för att validera produktkonceptet.

Bygger nätverk

Emil Roséns resa med företaget har precis börjat. Visionerna är stora och små samtidigt.

– Kortsiktigt handlar det om få in tillräckligt med intäkter från försäljning för att kunna finansiera mig själv. Långsiktigt hoppas jag kunna bygga ett företag med ett femtiotal anställda och ha min lösning ute hos företag i olika delar av världen. Det som driver mig är att jag vill kunna skapa någon form av impact med det jag gör, exempelvis att göra det snabbare och billigare att utveckla nya läkemedel.

En av de större skillnaderna mot forskarlivet tycker Emil Rosén är nätverkandet och att försöka få kontakt med olika personer.

– Som entreprenör måste man ut och prata med folk och det känns ovant, men de flesta är både villiga att prata och att hjälpa till. Innan så har jag inte brytt mig om sådant här men nu har jag fokus på att prata med så många som möjligt och mitt nätverk växer hela tiden.