2017-09-21

Forskar Grand Prix – rösta på bästa forskningspresentationen!

Den 29 september är det dags för Uppsalas deltävling i Forskar Grand Prix. Fem forskare från Uppsala universitet och två från SLU tävlar då om vem som gör den bästa forskningspresentationen på bara fyra minuter. Ta med kollegor och familjen och kom och rösta!

På bara fyra minuter ska forskaren försöka fängsla sin publik och en jury med sin presentation. Forskningspresentationen ska vara så fängslande och pedagogisk som möjligt. En expertjury,bestående  av företrädare från akademin, från stadsteatern och från Upsala Nya tidning gör sin bedömning och därefter ska publiken rösta med hjälp av sina mobiltelefoner.

Tid: fredag den 29 september kl 17
Plats: V- Dala nation, Uppsala

Vinnaren går vidare till den nationella tävlingen i Stockholm.  Deltävlingar arrangeras i sju olika städer och i Uppsala är det Uppsala universitet och SLU som arrangerar tävlingen, som en del av det nationella eventet Forskarfredag, som koordineras av Vetenskap & Allmänhet, samt forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Forskar Grand Prix är en tävling i det bästa sättet att presentera och kommunicera, inte det bästa forskningsprojektet.

- Ett mål med tävlingen är att ge forskningskommunikation högre status och mer uppmärksamhet, men också att visa på bredden i svensk forskning, säger Uppsala universitets kommunikationschef Pernilla Björk.

- Tävlingen tydliggör hur viktigt det är att kunna formulera sig lättförståeligt om något man har forskat om i flera år – och hur svårt det kan vara.

Alla sju forskare coachas av regissören och skådespelaren Charlotte Gottfries, vilket även ger verktyg för en framtida forskningskommunikation.

De tävlande i Uppsala:

• Carl Johan Berglund, Uppsala universitet: "Kan man läsa en text som inte längre finns?"
  • Carina Jahani, Uppsala universitet: "Balochiska - att skapa ett skriftspråk!"
  • Emeli Torsson, SLU: "Pesten - är det antilopernas fel?"
  • Maria Ignatieva, SLU: "Gräsmattan - är den så grön som vi tror?"
  • Lars Forsberg, Uppsala universitet: "Varför har män kortare livstid än kvinnor?”
  •  Andreas Svensson, Uppsala universitet: "Kan statistiska modeller veta vad du gillar?"
  • Sarina Veldman, Uppsala universitet: "Ätbara orkidéer som hotas av utrotning"

Juryn består av Aksel Morisse från Uppsala stadsteater, Mikael Jansson, presschef, SLU, Anna Gårdmark, professor i kvantitativ fisk- och fiskeriekologi, SLU och Helena Danielsson, professor i biokemi, Uppsala universitet.

Moderator är Ann Fernholm, vetenskapsjournalist

Evenemanget är öppet för alla, såväl medarbetare inom universitet, studenter och allmänheten. Ingen anmälan. Kom i tid, det bjuds på fika.

Mer information om Forskar Grand Prix i Uppsala

Birgitta Wilén