I nästan ett år har behovet av att ändra både arbetssätt och umgängesformer varit större än någonsin. Många arbetar hemma och träffar i stort sett inga vänner. Pandemin har ställt mycket på ända, en del upplever håglöshet och ofrivillig ensamhet men många kreativa idéer frodas också. Att ses i parken med medhavd fika är vanligt till och med nu mitt i vintern, och att äta middag eller titta på samma film och samtidigt umgås via zoom kan vara ett alternativ till att ses hemma hos varandra.

I början blev många lite latare, vardagsmotionen inskränkte sig till promenader fram och tillbaka till kyl och skafferi och flera upplevde nog att kläderna krympte på ett mystiskt vis. Glädjande nog var det ändå bara knappt 500 färre som tog ut sin  friskvårdsersättning under 2020 jämfört med året innan, 6334 jämfört med 6820. Många använde, som vanligt, sitt bidrag till träningskort på Friskis och Svettis eller liknande ställen, medan andra satsade på de aktiviteter som Skatteverket senast godkände som skattefri friskvård, t.ex. golf, ridning och massage.

Nu efterlyser vi tips på fler coronasäkra motionsaktiviteter. Hur gör du för att hålla igång när flera gym och simhallar håller stängt och vi inte kan ses som vanligt? Tar du ut friskvårdstimmen? Skicka ditt bästa tips  till mpredaktionen@uadm.uu.se  och komplettera gärna med bild eller en kort film (helst på dig själv när du tränar) så publiceras de löpande i MP.