2017-09-20

Budgetpropostitionen 2018

Idag presenterades budgetpropositionen av regeringen och den ger pengar till både forskning och utbildning för Uppsala universitet, visar en inledande analys vid Planeringsavdelningen.

Till forskning kommer 29 miljoner extra i basanslag, enligt de kriterier som meddelades i forskningspropositionen. (Läs mer i bifogad pdf). Campus Gotland får 40 miljoner kronor extra till forskning; åtta miljoner per år under fem år.

Regeringen satsar också på vissa specifika forskningsområden, via forskningsråden. Bland annat hälsa, inkluderande ett tioårigt forskningsprogram om antibiotikaresistens, digitaliseringsutmaningen i samhället samt migration och integration.

Inom utbildningen får Uppsala universitet ytterligare 24.6 miljoner kronor, utöver de tidigare kända riktade satsningarna på vissa utbildningar – totalt innebär det ett höjt takbelopp med 72 miljoner.

Budgetpropositionen 2018

Anneli Waara