Alla har vi nog små tricks för att få livet att rulla lite smidigare. De här små tipsen och tricksen kallas numera ofta för "lifehack". Ett lifehack är ett enkelt tips eller knep som ger ett oväntat användningsområde för en pryl eller en funktion, och som förenklar vardagen.

Lifehack kanske inte kommer att revolutionera våra liv men de kan bidra till att göra både livet och arbetsdagen lite lättare och mindre skumpig.

Flera skrivbord på datorn

Själv är jag till exempel helt beroende av att ha olika skrivbord igång på min dator. Med hjälp av skrivbordsfunktionen slipper du att alla dina öppna program ligger i vägen hela tiden. Du slipper också att bli galen på att hela tiden minimera och maximera de program du ska använda. Skrivbordsfunktionen samlar de program som du vill arbeta med samtidigt och genom att ha flera skrivbord kan du samla program i – för dig – logiska samlingar. Sedan hoppar du blixtsnabbt mellan skrivborden utifrån vad du ska göra.

På bilden syns hur det kan se ut när man byter mellan olika skrivbord på en PC-dator.

Jag har bland annat ett skrivbord med anteckningar över dagens och veckans arbetsuppgifter, ett med e-posten, ett med arbetschattar, ett med webbläsaren och ett med Onenote. Samtidigt har jag stängt av all notifiering från e-posten. Det här innebär att när jag har skrivbordet med Onenote öppet störs jag inte av någon e-post, den finns överhuvudtaget inte synlig någonstans på min dator. Jag måste byta skrivbord för att se e-posten och kan då själv bestämma när jag vill arbeta med e-posten.

Någon kanske tänker att man kan uppnå samma sak genom att minimera programfönster. Visst, det blir en liknande funktion men skrivbordsfunktionen är mycket effektivare. Det är snabbare och enklare att byta mellan programmen, och jag kan byta mellan program mitt i olika processer utan problem. Utan skrivbordsfunktionen skulle mina arbetsdagar vara betydligt mindre effektiva helt enkelt. Funktionen finns för både PC- och Mac-datorer.

Få post-it-lappar att fästa bättre

Det finns mer eller mindre bra sätt att riva loss post-it-lappar från blocket. Foto: Gettyimages.

Ett tips jag ramlade över i samband med den här artikeln var hur man egentligen ska riva loss post-it-lappar från blocket för att de ska sitta bättre. Jag testade eftersom vi just nu har problem på redaktionen med post-it-lappar som ligger på golvet på morgonen.

Om man drar av dem från nedre delen upp mot klisterdelen kommer post-it-lappen att rulla ihop sig och därmed sitta sämre. Försök istället riva av lappen från blocket genom att ta tag vid klisterdelen och dra av lappen.

Då rullar sig post-it-lappen betydligt mindre och fäster därmed bättre där du sätter fast den.

Lura dig själv att träna

I det privata lurar jag mig själv varje gång jag ska träna efter jobbet. Jag försöker stänga av hjärnan inför att jag kommer hem och bara gå på autopilot eller som i sömnen. Jag hinner knappt innanför ytterdörren förrän jag har bytt om till träningskläder. Brukar liksom vakna upp när jag redan har börjat träna. Jag skulle aldrig träna lika ofta om jag först började göra något annat när jag kommer hem.

Berätta om dina lifehack

Vilka är dina bästa lifehack? Skriv till redaktionen och berätta. Det kan vara lifehack för jobbet eller för att få vardagen att rulla lite smidigare. Stort som smått.

Redaktionen samlar ihop de lifehack vi får in och presenterar i en kommande artikel.