Efter att vi i mp påminde cyklister och gående om att använda reflexer och cykellysen i höstmörkret har medarbetare hört av sig till redaktionen. De har konstaterat vi också borde påminna bilförare om att anpassa farten till höstmörkret.

Alla gående och cyklister använder tyvärr inte reflexer och lysen, dessutom kan många bilar ha släckta bakljus trots att sikten är dålig.

Glöm inte tända bakljusen

Tidigare hade Sverige regler om halvljus framåt och tända bakljus på dagtid. Men det ändrades för knappt tio år sedan med nya EU-regler. Reglerna innebär att bilen kan ha ett ljusläge mellan parkeringsljus och halvljus framåt och inget bakljus på dagtid med god sikt.

Om bilföraren har ställt in ljuset på auto finns ljussensorer som ska känna av att det blir mörkt och tända bakljuset. Men det är inte säkert att ljussensorerna tänder ljuset i alla nödvändiga situationer, bakljusen kan förbli släckta till exempel i gryning, skymning eller vid skymd sikt som regn eller dimma.

En undersökning som bilistorganisationen M Sverige gjorde 2021 visade att cirka 5 procent av bilarna hade bakljuset släckt vid skymning eller mörker.

Beroende på bilmodell och vilka ljusinställningar man har valt kan därför bilföraren behöva sätta på bakljuset manuellt när sikten är dålig.

Du kan läsa mer om hur du som bilförare kan hantera bilens ljusinställningar i den här artikeln på M Sveriges webbplats.