Vi träffade Claes-Fredrik Helgesson för att få veta mer om honom och planerna för Circus (Centre for Integrated Research on Culture and Society).

Vad har du för bakgrund?
– Nu närmast kommer jag från en tjänst som professor vid Tema teknik och förändring vid Linköpings universitet med inriktning på teknik, politik, ekonomi och organisation. Jag är intresserad av olika former av tvärvetenskap och ser mig som öppen och nyfiken för olika vetenskapliga ämnesdiscipliner.

Vad är syftet med Circus?
– Jag brukar beskriva det som att Circus ska bidra till att skapa nya samarbetsmönster och kontaktytor inom humaniora och samhällsvetenskap. Circus ska vara en av vägarna för vetenskaplig förnyelse, forskarnas utveckling och nya idéer.

Vad hoppas du tillföra verksamheten?
– Jag hoppas att jag är bra på att samla grupper som tillsammans formar forskningsarbetet med frågor, metoder och angreppssätt. Min övertygelse är att grupper som arbetar tillsammans får kraft och kan försätta berg med ganska små medel.

Ska Circus växa?
– Om du menar i antalet anställda är svaret nej, vi kommer vara ett par anställda. Däremot hoppas jag att Circus ska bli välkänt och verksamheten en naturlig och viktig del av vetenskapsområdet. Vi är en liten organisation med ett stort uppdrag!

Vilka utmaningar ser du framför dig?
– Tiden, alla har redan överbokade kalendrar. För att Circus ska vara meningsfullt för forskarna måste vi ge energi och bidra till förnyelsen av forskningen och forskarnas utveckling för att de ska prioritera Circus.

Vad kommer ni fokusera på i början?
– Forskare inom humaniora och samhällsvetenskap, vi behöver bli bättre på att befrukta varandras forskning och arbeta på vårt eget självförtroende. Det finns många viktiga tvärvetenskapliga frågor inom humaniora och samhällsvetenskap, som till exempel samtalsklimatet i samhället och den politiska debatten eller faktaresistensen. Men förslag på olika samarbeten med de andra vetenskapsområdena är förstås välkomna även i början!

Vad är det första som kommer att synas utåt av Circus?
– Vi kommer att åka runt och träffa forskare så mycket det går, kontakta oss gärna, vi vill och behöver ha kontakt med så många som möjligt. Vi planerar också att starta några kortare seminarieserier i samarbete med olika forskare.

Och vad planeras på lite sikt?
– Vi har planer på ett större symposium i höst och jag går just nu och funderar på olika teman men det får vi återkomma till!

Läs mer

Circus webbsidor

Anders Berndt