Insatsområden 2020-2022
Universitetets arbete under 2020-2022 är huvudsakligen tre prioriterade områden (se nedan). Föreslagna aktiviteter syftar till långsiktighet och utveckling av ordinarie processer.
- Utbildningens form och innehåll
- Rekrytering och kompetensförsörjning
- Intern resursfördelning
Utbildningens form och innehåll
Målet är att skapa en attraktiv, öppen och inkluderande studie- och arbetsmiljö genom att vidareutveckla utbildningarnas innehåll, utformning och genomförande med hänsyn till lika villkor och breddat deltagande. Studenter och doktorander ska ges förutsättningar att kunna delta, påverka och ta ansvar i verksamheten.
Arbetet med att beakta jämställdhet och lika villkor i universitetets utbildningar kan handla om att se över kursplaner, examinationsformer, bedömningsgrunder och betygsättning, kurslitteratur och undervisningsexempel, val av lärare, handledare och externa föreläsare, doktorandhandledning, fördelning av taltid och bekräftelse i undervisningssituationen, samt schemaläggning, kursvärderingar och möjligheter till distansundervisning. Det kan även handla om att arbeta för att förebygga och minska förekomsten av trakasserier och diskriminering i studiemiljön eller om att analysera rutiner, riktlinjer och policys som rör studenters och doktoranders utbildningssituation ur ett likavillkorsperspektiv.
Arbetet kan med fördel kopplas ihop med utvärderingar och granskningar av det systematiska kvalitetsarbetet i fråga om utbildningar på olika nivåer. Det är viktigt att arbetet är förenligt med de akademiska kärnvärdena akademisk frihet, studentinflytande och kollegialitet.
Rekrytering och kompetensförsörjning
Enligt våra mål och strategier kräver god kompetensförsörjning och tydliga karriärvägar ett långsiktigt och strukturerat arbete med att attrahera, rekrytera och utveckla skickliga lärare, forskare och andra medarbetare. Möjligheten att göra karriär inom akademin formas tidigt. Små skillnader i en tidig karriär kan utvecklas till större skillnader senare. Universitetet ska främja karriärvägar på lika villkor genom att verka för att det inte förekommer några osakliga och orättvisa bedömningar vid rekrytering, befordran och meritering.
Generella problemområden som identifierats är ojämn könsfördelning och bristande mångfald på högre positioner och inom administrationen. Fakulteternas rekryteringsgrupper har fått utbildning om rekrytering på lika villkor som ett led i införandet av den europeiska stadgan för forskare och riktlinjer för rekrytering av forskare Charter and Code. Arbetet kommer att fortgå och integreras i universitetets övergripande arbete med kompetensutveckling och karriärstöd.
Flertalet institutioner arbetar på olika sätt med jämställdhets- och likavillkorsfrågor som rör meritering och rekrytering, där en central fråga är granskning av anställningsprofiler och annonser.
Intern resursfördelning
När det gäller forskning handlar det främst om att följa upp resursfördelning ur ett jämställdhetsperspektiv och eliminera eventuell bias i de beredningsprocesser som leder fram till beslut om fördelning av anslag. Regeringen kräver att universitetet redovisar hur jämställdhet beaktas i samband med fördelning av forskningsmedel.
Uppsala universitet har tagit fram två nya jämställdhetsindikatorer som visar den relativa skillnaden i hur stor del av sin arbetstid som kvinnor och män är konterade inom forskning. Institutionen för informationsteknologi har tilldelats särskilda medel för att undersöka om och hur de nya indikatorerna kan användas och utvecklas som verktyg till stöd i institutionernas jämställdhetsarbete. Läs mer om projektet i ansökan: Using gender equality indicators to support gender mainstreaming work at the Department of Information Technology
Fakulteter och institutioner arbetar på olika sätt med frågor som rör resursfördelning. Till exempel genom att nominera lika många välkvalificerade kvinnor och män till finansiering (som Wallenbergstiftelserna och andra prestigefyllda externfinansierade anslag) och undersöka hur olika uppdrag tillsätts.
Ett identifierat utvecklingsområde är kontinuerlig analys av och kollegiala diskussioner om olika fördelningsprocesser, fördelningsutfall och fördelningsprinciper ur ett jämställdhetsperspektiv. Ett annat område är språkfrågan och integreringen av internationella medarbetare i uppdragsorganisationen.