Här-är-du Här-är-du

PageHeaderPortlet PageHeaderPortlet

TextPortlet TextPortlet

Almedalsveckan 1-8 juli 2018

Erbjudande till arrangörer inom Uppsala universitet

Arrangörer inom universitetet erbjuds utan kostnad seminarielokal på Campus Gotland, ljud, filmning/webbsändning av seminariet, universitetsövergripande marknadsföring samt initialt stöd i utformningen av ett seminarium så att det passar in i formatet för Almedalsveckan. Två lokaler finns till förfogande, en större med plats för cirka 120 åhörare och en mindre för cirka 60 personer.
Resor, boende och anmälan till Almedalskalendariet ansvarar du själv för.

Kommunikationsavdelningen har ett samordningsansvar för universitetets evenemang under Almedalsveckan. För mer information och intresseanmälan kontakta projektledare Siv Ohlsson.

Råd och tips för deltagande i Almedalsveckan

Kriterier för deltagande:

Riksdagspartierna är huvudarrangör av Almedalsveckan. Region Gotland är värd. Alla övriga som medverkar är medarrangörer. Som arrangör ansöker du om att ert evenemang ska bli en del av Almedalsveckans officiella program. I riktlinjerna för deltagande står t ex att evenemanget ska behandla en samhällsfråga och vara utformat som exempelvis dialog, debatt, diskussion eller samtal. Evenemang som enbart visar upp/informerar om en verksamhet uppfyller inte kriterierna för deltagande. Läs mer på: www.almedalsveckan.info/ansok

Ansökan till det officiella programmet – Almedalskalendariet:

Kalendariet öppnar för ansökningar den 26 februari. Ansökan är kostnadsfri till och med april månad. Från och med maj är anmälningsavgiften 1000 kr och från och med juni 2000 kr. Nya ansökningar och ändringar/kompletteringar i redan godkända evenemang kan göras ända fram till Almedalsveckans sista dag, men för att komma med i den tryckta programkatalogen ska ansökan vara inlämnad senast den 12 juni.

För att din ansökan ska godkännas måste Almedalsveckans kriterier och villkor vara uppfyllda och din ansökan måste innehålla tid, plats, rubrik och en kort beskrivning av seminariets innehåll när du skickar in den till Region Gotland för granskning. När ansökan godkänts publiceras programpunkten i det officiella programmet på Almedalsveckans webbsida. Ansökan till programmet

Planeringsstöd av evenemang:

Universitetets upphandlade kommunikationsbyrå kan hjälpa till med stöd och hjälp i vidare bearbetning av upplägg, förslag och bokande av paneldeltagare, moderator etc. Siv Ohlsson hjälper till med en inledande kontakt.

Resa:

Resor bokar du själv. Det är klokt att boka resan i god tid, både av kostnadsskäl och för större valmöjlighet. NextJet, SAS och Norwegian flyger från Arlanda, BRA från Bromma. Från flygplatsen in till Visby finns förutom taxi även flygbussar i anslutning till alla ankommande flyg. OBS! Taxi bör förbokas – och helst delas.
Destination Gotlands färjor till Visby går från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik.

Bo:

Boendet arrangerar du själv. Tyvärr får man räkna med att alla hotellrum i Visby innerstad är upptagna av ”stående” bokningar sedan många år tillbaka. Enstaka återbudsrum kan dock bli tillgängliga veckorna närmast före Almedalsveckan. Det som står till buds är oftast förhyrning av privatbostäder. (Fundera gärna på om flyg över dagen är ett alternativ.)
Bra information om boende finns på Region Gotland/Almedalsveckans webbsida.

Privat boendeförmedling (endast veckovis uthyrning). Räkna med en kostnad på ca 10 000 kr/rum och vecka i centrala Visby.
Bästa tips: Om möjligt, använd egna kontakter på Gotland!

Marknadsföring:

Kommunikationsavdelningen och Campus Gotland står för övergripande marknadsföring av universitetets alla programpunkter i Almedalen (se nedan). Komplettera med ämnesspecifik marknadsföring till de egna målgrupperna och kom ihåg att lägga in information om din programpunkt i UU:s kalendarium!

Universitetsövergripande program

På uppdrag av universitetsledningen arrangerar kommunikationsavdelningen ett pass med universitetsövergripande seminarier under måndagseftermiddagen.Temat är universitetets roll i samhället.

”Östersjödagarna” 4-5 juli behandlar frågor om hållbar utveckling och naturskydd i Östersjöregionen och är ett samarbete som universitetet står som värd för inom Almedalsveckans ram.

I ”Morgonsoffan” frågar Stig-Björn Ljunggren ut en forskare (eller annan UU-representant) varje dag måndag till fredag. Ämnen väljs under våren utifrån aktualitet i debatten och vilka av våra forskare som finns på plats i Visby under veckan.

Tips om vilka som planerar vara i Almedalen, utöver de som håller i ett eget UU-evenemang, uppskattas! Maila eller ring Siv Ohlsson på kommunikationsavdelningen.

På tisdagskvällen anordnas ett gemensamt universitetsmingel. Alla universitetsanställda på plats i Almedalen är välkomna. Information med anmälningslänk kommer att finnas på MP samt mejlas till anmälda UU-arrangörer i slutet av maj.

I år är det 50-årsjubileum för Almedalsveckan och 5-årsjubileum för Uppsala universitet – Campus Gotland. Vi firar bland annat med en helt ny programpunkt – ”Afternoon Tea”. Måndag till onsdag kommenterar och diskuterar forskare från institutionerna för stats- och nationalvetenskap Almedalsveckan ur ett demokratiperspektiv.

Planerad universitetsövergripande marknadsföring

Hela universitetets planerade Almedalenprogram marknadsförs i ett flertal kanaler.

Annonsering:

 •   Almedalsveckans officiella programkatalog (print+mobil)
 •   Dagens Samhälle
 •   DN

Flyers:

 •   Program Almedalsveckan med lokalkarta

Webb:

 •   www.uu.se/Almedalen
 •   TV Almedalen (webbTV)

Sociala medier:

 •   Twitter: @uppsalauni, #almedalen
 •   Facebook: www.facebook.com/uppsala.universitet
 •   Instagram: @uppsalauniversity
 •   Youtube

Pressmeddelanden

Nyhetsbrev alumner

Ledningsnytt

Informatörsnätverket inom UU

Politikertalen 2018

Partitalen från Almedals-scenen börjar klockan 19, eventuellt tidigare den avslutande söndagen.

 • 1 juli Moderaterna
 • 2 juli Vänsterpartiet
 • 3 juli Liberalerna
 • 4 juli Centerpartiet
 • 5 juli Socialdemokraterna
 • 6 juli Kristdemokraterna
 • 7 juli Sverigedemokraterna
 • 8 juli Miljöpartiet