Betyg
En student har, om det inte finns särskilda skäl, rätt att få alla typer av examination rättad och betygsatt inom högst 25 kalenderdagar, dock minst 14 kalenderdagar före omexamination. Examinationsresultatet ska efter avslutad rättning och betygsättning snarast dokumenteras i Ladok. Detta framgår av Riktlinjer för studenternas arbetsvillkor (UFV 2016/327).
Antalet godkända högskolepoäng ligger tillsammans med kursregistreringar till grund för det anslag som universitetet tilldelas för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Hel kurs och prov
Betyg i utbildning på grundnivå och avancerad nivå ges dels på hel kurs, dels på prov. Betyg ska sättas på en genomgången kurs och beslutas av en särskilt utsedd examinator. Betyget på en slutförd kurs kan vara enhetligt eller sammanfattande. När en kurs enligt kursplanen innehåller flera delkurser eller prov (muntlig eller skriftlig tentamen, laboration, uppsats, obligatorium etc.) ska betyg sättas både på delkurserna/proven och hela kursen. Betygen ska sättas och rapporteras i Ladok i takt med att den studenten deltar i examinationen (motsvarande). Även underkända resultat bör dokumenteras.
Uppgifter om vilka moduler som ingår i en kurs en viss termin läggs in i Selma.
När alla delar av en kurs är godkända ska betyg över hela kursen (slutbetyg) rapporteras. En kurs kan bestå av ett enda prov. I sådana fall genereras slutbetyget automatiskt vid rapportering av godkänt betyg på provet.
Ändring och borttagning av betyg
Den allmänna regeln vid Uppsala universitet är att det inte är tillåtet att genomgå förnyat prov för ett högre betyg. Inom civil- och högskoleingenjörsprogrammen tillåts dock detta inom vissa kurser. I de fall ett högre betyg ska sättas ska en anteckning om det först erhållna betyget göras i Ladok i samband med ändringen av betyget.
Ett felaktigt betyg på prov eller kurs kan ändras eller tas bort. I dessa fall bör kontakt tas med studenten, så att han eller hon är införstådd med att detta görs. Om det finns registerutdrag med det felaktiga betyget är det nämligen i princip giltigt.