E-postbyte för universitetsförvaltningen-frågor och svar
1. Efter bytet har kanske inte alla mina kontakter bytt e-postadress för mig i sina kontaktböcker. Vad händer med e-post som skickas till den "gamla" adressen?
Vi tar emot brev som skickas till den gamla adressen under ca 1 år framöver. Men det är bra om du uppger din nya adress när bytet är genomfört.
2. Behöver jag ändra något i mitt e-postprogram?
Om du använder universitetets gemensamma e-postsystem behöver du normalt inte ändra något annat än din angivna e-postadress i brevmallar, på visitkort mm.
Om du däremot vet att du använder e-postprogram med IMAP ska du ändra din angivna avsändande e-postadress i ditt e-postprogram.
3. Min adress finns i många e-postlistor. Hur blir det med dem?
UIT ändrar i de listor som finns vid UU. I listor som finns på andra ställen behöver du efter bytet säga till att du ändrat e-postadress. Men din "gamla" adress fungerar ett tag efter bytet så det är inte jättebråttom.
4. Kommer jag att få svårt att ansluta, logga in, i IT-tjänster på internet när jag bytt adress?
Det kan hända att du måste berätta för dessa IT-tjänster att du bytt e-postadress. UIT ser till att de IT-tjänster som används inom UU fungerar efter bytet. När alla som jobbar inom UIT bytte e-postadress hösten 2019 var det 3 IT-tjänster som berördes av bytet. Dessa ordnade UIT bytet för och ingen användare märkte av själva bytet.
5. Vilka IT-tjänster vet ni redan nu som påverkas av bytet?
Vi vet att Sunet Zoom, Sunet Box och Sunet Projektverktyg påverkas av bytet. UIT samordnar därför bytet med dem och ser till att det fungerar utan att du behöver göra något, förutom att se till att inte använda dessa IT-tjänster under själva bytestimmarna. UIT meddelar dig i god tid innan exakt när dessa timmar inträffar.
6. Hur kommer funktionsadresser att ändras?
Vi lägger till -ufv mellan funktionens namn och @-tecknet. Detta för att det finns många funktioner inom UU som har samma namn men finns vid olika institutioner/motsvarande. UFV är förkortning för universitetsförvaltningen, samma förkortning som används i diariet, och ger genom denna adresskonstruktion en organisatorisk hemvist för funktionen som är lätt att förstå och särskilja.
Senare när institutioner/motsvarande vid universitetet ändrar till @uu.se får deras funktionsadresser samma konstruktion; funktionsnamn-inst@uu.se och på detta sätt minskar vi risken för sammanblandningar och krockar mellan funktionsadresser.
7. Jag har ett ganska vanligt namn och kommer nog att kollidera med min(a) namne. Hur undviker vi det?
De som heter lika kommer att få lägga till en eller två initialbokstäver mellan fornamn och efternamn.
ex: anders.a.andersson@uu,se
eller anders.ab.andersson@uu.se
Detta för att undvika krockar och sammanblandningar.