Under 2020 väntas regeringen presentera en ny forskningsproposition med målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Till det arbetet har lärosätena och andra aktörer ombetts komma med inspel. 

I Uppsala universitets inspel, som idag skickats till regeringen, framhålls att en satsning motsvarande en ramökning på 3.5 miljarder är nödvändig. Betydelsen av lärosätenas handlingsutrymme samt kvalitet och långsiktighet i politiken betonas. 

– Vi har idag stora samhällsutmaningar som kräver nya lösningar på komplicerade frågor. Forskning behövs mer än någonsin, den skapar förändringskraft och utveckling i samhället och ökar vår beredskap för framtiden. Det behöva en rejäl satsning både på forskning av hög kvalitet och på den forskningsinfrastruktur som är nödvändig för genomförandet. Det är en ödesfråga för framtiden, säger rektor Eva Åkesson.

Dokumentet beskriver vad universitetet anser är viktigt i forskningspolitiken för att ge lärosätena de bästa förutsättningarna att bidra till målen och vad en satsning bör prioritera: 

  • Ge lärosätena goda förutsättningar
  • Stärk forskning av högsta kvalitet och relevans
  • Utveckla nationell och internationell forskningsinfrastruktur
  • Prioritera högre utbildning för samhällets kompetensförsörjning

Den ökade ramen bör prioritera:

  • Ökat basanslag med en miljard, fritt från krav på medfinansiering, samt säkerställda projektanslag vid Vetenskapsrådet.
  • 1.5 miljarder till forskning i form av nya strategiska forskningsområden för att möta nationella och globala samhällsutmaningar.
  • En miljard till forskningsinfrastruktur, t ex SciLifeLab.

Processen att utarbeta universitetets inspel baserar sig på underlag från vetenskapsområdena och studentkårerna och har hållits samman av rektors ledningsråd. Utkast har varit ute på internremiss och har därutöver bland annat diskuterats i konsistoriet, vid ett rektorsseminarium i universitetshuset, i Akademiska senaten och på dekanmöte. Inspelet har slutligen fastställts av konsistoriet.

Läs hela inspelet till regeringen.

Anneli Waara